Σε μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας προχώρησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόρις Τζόνσον. Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην Downing Street 10, και στην ατζέντα της συζήτησης βρισκόταν εξαρχής το συνολικό φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και τον τουρισμό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με τον Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κάνει λόγο για αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, για τον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Και αναφορικά με την Κύπρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να επιδεικνύει αδιαλλαξία και επιθετικότητα με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, πέρα από το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που όπως είχε προαναγγελθεί από την ελληνική πλευρά, συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό (διαβάστε αναλυτικά γι’ αυτό στη σελ. 38), στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να συγχαρεί τον Μπόρις Τζόνσον για τη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26.
Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τις σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου και τα απόνερα του Brexit, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και να κάνει λόγο για την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Ραπτάκης, η πρέσβης Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα (διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού), η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Λονδίνο με διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας