Η συζήτηση για την απόκτηση ενός τέταρτου VIP αεροσκάφους έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση, με τα απόνερά της να έχουν φτάσει ώς το Πεντάγωνο που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και τη διαχείριση των αεροσκαφών.
Ετσι, χθες, σε ιστοσελίδα που ασχολείται κυρίως με στρατιωτικά θέματα, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμη VIP αεροσκάφους» και ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πρόκειται για ένα αεροσκάφος Falcon 7X, της γαλλικής Dassault», της εταιρείας δηλαδή που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, η οποία φέρεται να πρότεινε «ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο αεροσκάφος» στην τιμή των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Το καινούργιο κοστίζει 36 εκατομμύρια. Αναφέρεται ακόμη ότι ήδη γίνεται επιλογή προσωπικού από την Πολεμική Αεροπορία το οποίο και θα εκπαιδευτεί στην τεχνική υποστήριξη του αεροσκάφους. Προκειμένου όμως «να μη μας φανεί» το κόστος, η αγορά δρομολογείται να ενταχθεί ως αντισταθμιστικό όφελος στην αγορά του «πακέτου» των Rafale.
Ενα επιπλέον αεροσκάφος, όπως έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» στρατιωτικές πηγές, είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, ωστόσο κανείς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για την απόκτηση τέταρτου VIP αεροσκάφους. Πηγή από το περιβάλλον του υπουργού διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, ενώ άλλη πηγή από το ΓΕΑ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν διεξάγεται καμία επιλογή προσωπικού, για την οποία είπε πως, ακόμη κι αν ήταν αληθές το δημοσίευμα, αυτό θα ήταν «λίγο πρώιμο».
Σχετικά με την ύπαρξη της γαλλικής πρότασης και το εάν προωθείται κάποια συμφωνία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα είναι κυβερνητικό και το ΓΕΑ θα εμπλακεί στην υπόθεση εφόσον ζητηθεί η τεχνική γνωμοδότησή του. «Το ΓΕΑ είναι ο τελικός αποδέκτης, το αν γίνει διαγωνισμός ή όχι θα αποφασιστεί από κυβερνητικούς παράγοντες», μας ελέχθη χαρακτηριστικά.
«Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τρία VIP αεροσκάφη από τα οποία ένα, εκ περιτροπής, βρίσκεται συνήθως για συντήρηση και χρησιμοποιούνται τα άλλα δύο. Οταν ταξιδεύει ο πρωθυπουργός, εκτός από αυτό που τον μεταφέρει, δεσμεύεται και το δεύτερο για την περίπτωση που εμφανιστεί κάποια βλάβη, με συνέπεια να μην υπάρχει σήμερα η δυνατότητα την ίδια στιγμή να ταξιδέψει άλλο μέλος της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών. Γι’ αυτό ώς τώρα έχουν ακυρωθεί πολλά ταξίδια», έλεγαν στελέχη του ΓΕΑ, προκειμένου να αναδείξουν την ανάγκη αγοράς ακόμη ενός αεροσκάφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας