Να εξετάζονται από ψυχίατρους και οι πολιτικοί, «για να μη γίνουμε ένα απέραντο φρενοκομείο», κατά τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρότεινε ο Γιάννης Πανούσης στο περιθώριο εκδήλωσης για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας, όπου απάντησε σε όλα όσα τον κατηγορούν μέλη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Το πρωί σε ομιλία του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, σχετικά με περιστατικά εις βάρος γραφείων και μελών της Χρυσής Αυγής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε πει πως η αστυνομία υπηρετεί το κράτος δικαίου και προστατεύει τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού.
Επιπλέον, ο Γιάννης Πανούσης ανέφερε ότι καταδικάζει την ένοπλη βία, διότι δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Τόνισε επίσης πως «τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η Πολιτεία δεν το αφήνει σε κανένα μόρφωμα».
«Κακές υπηρεσίες» από όσους απαξιώνουν την αστυνομία
Όπως σημείωσε ο κ. Πανούσης, «όποιος και όποια πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, απαξιώνοντας τον ρόλο της αστυνομίας και μειώνοντας το κύρος του κάθε αστυνομικού, προσφέρει κακές υπηρεσίες». Μάλιστα επισήμανε ότι «την ώρα που η σχέση εμπιστοσύνης αστυνομίας-πολίτη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, απάδει οποιαδήποτε εκ του αφελούς ή εκ του πονηρού επαναφορά του κλίματος καχυποψίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός, όταν ρωτήθηκε αργότερα γι' αυτές τις δηλώσεις του, απάντησε σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή: «Ακούσατε τι είπε η Χρυσή Αυγή στην ερώτησή της, ότι ηγούμαι παρακράτους». Όπως επισήμανε, όμως, «υπάρχουν δύο απόψεις» αναφερόμενος και στην κρτικήα πό κυβερνητικούς βουλευτές. Εξήγησε ότι «η μία κάνει λόγο για αστυνομία του παρακράτους, που εκεί βρίσκεις όλα τα σκοτεινά σημεία της μεταπολίτευσης, του εμφυλίου ή της δικτατορίας και από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη που λέει να μεταμφιέζω τους αστυνομικούς, ντρέπεται για τους αστυνομικούς, δεν τους χρειάζεται και πρέπει να τους κρύβουμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λαϊκή δημοκρατία, τι είναι αυτό το πράγμα δεν το ξέρω και η αστυνομία είναι στη μέση».
«Δεν πετάω βελάκια σε φωτογραφίες αντιπάλων μου»
Ο Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι προσπαθεί εκείνος να κρατήσει «το ηθικό της αστυνομίας, να μη νιώθουν ότι τους γδύνουν, τους ντύνουν. Εγώ δεν έχω λόγο να μπαίνω σε πολιτικές αντιπαραθέσεις… Δεν έχω αντίπαλο κάποιον και να βάζω φωτογραφία στον τοίχο να του πετώ βελάκια. Εγώ μιλάω για θέματα της επιστήμης μου και του θεσμικού μου ρόλου. Για περιπτώσεις άλλων επιστημών και άλλων ρόλων, θεατρικών ή μη, ή κάτι άλλο, δεν μπορώ να μιλήσω».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Πανούση πρέπει «να επαναφέρουμε την αλήθεια και να διώξουμε τα ιδεολογήματα» και για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει και θα δώσει στον πρωθυπουργό όλα τα στοιχεία των τεσσάρων μηνών «τι φθορές έχουν γίνει, τι έχει καεί, τι μύτες έχουν ανοίξει, τι κεφάλια έχουν ανοίξει, για να δει ότι αυτό που ονομάζουν κάποιοι κύκλοι αστυνομία, αυταρχική, φασιστική κ.λπ., δεν βγαίνει στην πράξη».
Μάλιστα αναφέρθηκε, όσον αφορά τη κριτική που του ασκείται, και στο γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πως το κριτήριο «ότι δεν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετό γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν ο κ. Νικολούδης, ο κ. Παρασκευόπουλος, πολλοί άνθρωποι δεν ανήκουν, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Το κριτήριο ότι κάνω λάθος είναι δεκτό από ανθρώπους που ξέρουν πως θα το κάνουν, διότι εν πάση περιπτώσει είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και ήμουν και πρύτανης, δεν μπορεί ο καθένας με μισό πτυχίο να μου κάνει μαθήματα…».
Οι σχέσεις με Κωνσταντοπούλου και Μακρή
Αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις που είχε με άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης, ουσιαστικά αρνήθηκε την ύπαρξη προβλημάτων και δήλωσε: «Προσωπική τριβή δεν έχω με κανέναν. Με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου περάσαμε δύο υπέροχα χρόνια στη Βουλή, δεν υπάρχει προσωπική τριβή. Με την κ. Ραχήλ είχα καλές σχέσεις με τη γυναίκα. Ξαφνικά εκρήγνυται... Άσε αυτά που λένε, δεν θέλω να μπω σε αυτά, δεν έχει νόημα…»
Τέλος, με αφορμή το τραγικό συμβάν στη Θεσσαλονίκη, όπου 47χρονος αρχιφύλακας στραγγάλισε την 7χρονη κορούλα του, είπε πως έχει επιληφθεί του θέματος και σε συνεννόηση «με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου» θα προχωρήσει σε «προγραμματική συμφωνία για τον επανέλεγχο με ειδικά ψυχοτεχνικά τεστ πολλών περιπτώσεων. Επίσης, έχουμε και εμείς ψυχολόγους στην αστυνομία». Μάλιστα υπενθύμισε ότι «ως πρύτανης του πανεπιστημίου είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό κάθε τρία χρόνια να γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης των αστυνομικών». Και κατέληξε πως θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος και των πολιτικών, ώστε «να μη γίνει αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι η Ελλάδα είναι φρενοκομείο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας