Τη συνεργασία των Περιφερειών στον σχεδιασμό για την αναλογική κατανομή 2.238 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων ζητά με επιστολή στους περιφερειάρχες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, επαναφέροντας το ζήτημα της παροχής ανοιχτών δομών φιλοξενίας. «Το ΥΠΕΣ επιθυμεί να εφαρμόσει μια πολιτική όπου ούτε θα «φυτρώνουν» τεράστιες δομές εν μιά νυκτί, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ούτε θα αφήνονται οι μετανάστες άστεγοι στα κέντρα των πόλεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αίσθημα ασφάλειας των ίδιων και των κατοίκων», σημειώνει το υπουργείο στην επιστολή, προτείνοντας προγράμματα παροχής φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο σε αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί με εξαιρετική επιτυχία στο εξωτερικό, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τα προγράμματα παρέχουν ένα φάσμα υπηρεσιών (στέγαση, σίτιση, παροχές ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.ά.) και σύμφωνα με το υπουργείο έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα: Αποφεύγεται η «γκετοποίηση» και υποβοηθείται η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. Μετακυλίεται το οικονομικό όφελος στην τοπική οικονομία (καθώς οι πόροι διοχετεύονται σε ιδιοκτήτες ακινήτων). Το τελικό κόστος ανά άτομο ανέρχεται σε 11 ευρώ/ημερησίως (κατώτερο του υφιστάμενου επιδόματος ανεργίας). Το κόστος για 5,5 χρόνια υλοποίησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ υπολογίζεται σε 22.082 ευρώ/θέση.
Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, προτείνεται η εξής αναλογική κατανομή θέσεων ανά Περιφέρεια: Αν. Μακεδονία-Θράκη 148, Κ. Μακεδονία 365, Θεσσαλία 159, Ηπειρος 95, Δυτ. Ελλάδα 185, Δυτ. Μακεδονία 52, Στ. Ελλάδα 58, Πελοπόννησος 154, Ιόνια Νησιά 72, Β. Αιγαίο 75, Κρήτη 162, Αττική 650, Ν. Αιγαίο 61.
Αντιδράσεις κομμάτων
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) χρεώνουν στην πολιτική της κυβέρνησης την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, ενώ το Ποτάμι δηλώνει πως συμφωνεί με τον δεκάλογο Αβραμόπουλου.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό εξαπολύει η Ν.Δ., αποφεύγοντας μέχρι στιγμής την έκδοση επίσημου δελτίου για τις τραγωδίες στη Λαμπεντούζα και τη Ρόδο. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η νέα κυβέρνηση «ενθαρρύνει το φαινόμενο και προσελκύει λαθρομετανάστες, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα σε καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός της Συνθήκης Σένγκεν».
Για ταύτιση απόψεων με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης κάνει λόγο το Ποτάμι, μετά από «μακρά» τηλεφωνική συνομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το βάρος, λένε, πρέπει να δοθεί στη διάσωση και τη φροντίδα των προσφύγων, ενώ πρέπει να ενταθεί η πίεση στις χώρες που συνορεύουν με την Ε.Ε. ώστε να συγκρατούν τις μεταναστευτικές ροές.
Σύμφωνα, τέλος, με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι ερασιτεχνικοί, ιδεοληπτικοί και ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζεται ως κυβέρνηση «εθνικολαϊκιστικής τερατογένεσης», έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο σημερινό σημείο, καθώς οι συρράξεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη εξελίσσονται «εδώ και χρόνια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας