Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Πολ Κρούγκμαν στο Μέγαρο Μουσικής | EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

«Πείτε όχι σε νέες περικοπές»

Τέλος της αυστηρής λιτότητας ζήτησε ο Πολ Κρούγκμαν από την Αθήνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ούτε για την Ελλάδα και για την Ευρώπη που όλο και πιο πολύ «μοιάζει πια με μια Ιαπωνία χωρίς κοινωνική συνοχή».

Μία ημέρα μετά την ομιλία του στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής ο νομπελίστας οικονομολόγος διεμήνυσε -στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το περασμένο Σάββατο- ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πει «όχι» σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως δεν θα παραπέμπουν σε νέα μέτρα λιτότητας με άλλο όνομα.

Καυτηρίασε τους πιστωτές για τις υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις που απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι αυτοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη μη επίτευξη συμφωνίας. Θέλουν, όπως είπε, να επιτύχουν μια συμβολική νίκη απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας μια συμφωνία που θα δείχνει ότι η ίδια πορεία συνεχίζεται.

Προέβλεψε έτσι ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη. «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την ευρωζώνη ότι η στρατηγική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει στα όριά της... Η Γερμανία όμως δύσκολα θα παραδεχτεί ότι η πολιτική αυτή δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ωστόσο πως η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να δει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. «Αυτό που στενοχωρεί περισσότερο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε βλέπει τα οικονομικά στοιχεία, που είναι χειρότερα από τη δεκαετία του '30, και θεωρεί -για παράδειγμα- την Πορτογαλία success story», είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε», είχε πει μία ημέρα νωρίτερα στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, «ότι ο κ. Σόιμπλε δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης»!

Υπό αυτές τις συνθήκες διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας ο Κρούγκμαν προέτρεψε να ζητηθεί επιπλέον χρόνος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κλίμα αβεβαιότητας και να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, αφού η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. Μάλιστα μία ημέρα νωρίτερα, ο Κρούγκμαν είχε παρομοιάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με «κόλαση». Αίσθηση τότε είχε προκαλέσει σε αρκετούς ακροατές και η δήλωσή του ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι... φίλος της ελληνικής πλευράς. Πάντως όσον αφορά το υψηλό ελληνικό χρέος ο νομπελίστας τόνισε ότι δεν μπορεί να αποπληρωθεί το σύνολό του και ότι εκτός από το κούρεμα υπάρχουν άλλα εργαλεία για την αντιμετώπισή του όταν θα χρειαστεί

Ο Κρούγκμαν υποστήριξε ακόμη ότι το βασικό θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία σήμερα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ένα περιβάλλον κοινού νομίσματος. Η δήλωση παρέπεμπε σε μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είχε τονίσει την προηγούμενη ημέρα ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν και όχι να ακυρωθούν.

Εγιναν επώδυνες μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο ένας οικονομολόγος που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμίσεις. Ο λόγος για τον Γερμανό Γενς Μπάστιαν που διετέλεσε μέλος της Task Force. Ο Μπάστιαν υποστήριξε στην Deutsche Welle ότι είναι εντελώς λανθασμένη η εντύπωση πως στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα. «Εγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που και ιδιαίτερα επώδυνες ήταν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις είχαν». Ανέφερε ενδεικτικά τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. «Ολα αυτά ήταν μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα αρκετά διαφιλονικούμενες στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι σωστό να λέει κανείς ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι επενδύσεις.

Για την Ελλάδα όμως μίλησε και ο γνωστός Αμερικανός γλωσσολόγος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι. Σε εκπομπή του Euronews ο Τσόμσκι είπε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών «καταστρέφουν την Ελλάδα». «Το 50% των νέων είναι άνεργοι και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα καταστρέφεται», υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη για μια διαγραφή του ελληνικού χρέους ανάλογη με αυτήν που προσφέρθηκε στη Γερμανία το 1953.

«Σπεύδουν βραδέως» οι θεσμοί

Το ταξίδι της διεθνούς χρηματοοικονομικής διπλωματίας στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μάλλον έβλαψε τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Οι δηλώσεις των ξένων πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος από την αμερικανική πρωτεύουσα δείχνουν ότι οι συζητήσεις έχουν πάει μέρικα βήματα πίσω σε σχέση με πριν από λίγες ημέρες και ότι η «παράσταση» που όλοι μας ζούμε θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Η παράταση και το αυξανόμενο στραγγάλισμα της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι η τακτική τους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενός εκ των θεσμών με τους οποίους διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, δήλωσε ότι θέλει λύση, αλλά η απάντηση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Συμπλήρωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποια εποικοδομητικά βήματα, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά, άμεσα, και κάλεσε την Αθήνα σε πολιτικές που θα διασφαλίζουν δικαιοσύνη, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα. Για την παροχή της ρευστότητας μέσω του ELA είπε ότι θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και διαθέτουν εχέγγυα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ούτε η Ουάσινγκτον ούτε κάποια άλλη κυβέρνηση του ζήτησε να υιοθετήσει μια ηπιότερη στάση για την Ελλάδα. Αντιθέτως, τόνισε πως τις θέσεις της γερμανικής πλευράς στήριξαν αρκετοί στη σύνοδο του ΔΝΤ. Επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σημείωσε από την πλευρά του ότι ένα Grexit θα πλήξει την Ελλάδα και όχι την Ευρώπη, η οποία είναι θωρακισμένη. Τον Σαπέν «γείωσε» ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που τόνισε ότι ένα Grexit θα έχει σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές, λόγω Ρωσίας, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο «σκληρός» του ΔΝΤ, ο «αγαπητός» μας Πολ Τόμσεν, που τώρα είναι επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου, είχε και αυτός εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ -μετά την άρνησή της για παράταση αποπληρωμής των οφειλομένων στο Ταμείο- δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα στο τέλος... Σπεύδε βραδέως, δηλαδή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πείτε όχι σε νέες περικοπές»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας