Η Cosco και το επενδυτικό σχέδιό της (master plan) για το λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα. Χωρίς ωστόσο να προκύψει από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις των δύο πλευρών κάποια σημαντική είδηση πάνω σε αυτό, ομολογουμένως επικοινωνιακά ήταν όλα άψογα στημένα.
Από την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις εγκαταστάσεις της Cosco στο Νέο Ικόνιο Περάματος, χθες το απόγευμα, μέχρι και τις ενημερώσεις και τα δελτία Τύπου. Οι υπεύθυνοι «ζήλεψαν» τη διοργάνωση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι έστησαν μια περίπου ίδια φιέστα. Στη μέση κόκκινο χαλί και δεξιά και αριστερά παραταγμένοι εργαζόμενοι και στελέχη της κινεζικής εταιρείας, κρατώντας σημαιάκια των δύο χωρών και χειροκροτώντας.
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζινπίνγκ παρακολούθησαν τις ομιλίες του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του προέδρου της Cosco Xu Lirong, στις οποίες τόνισαν εκ νέου την επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.
Στη συνέχεια, οι δύο άντρες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους βγήκαν στο μπαλκόνι των γραφείων με θέα τις εγκαταστάσεις και τα ελλιμενισμένα πλοία και ο επικεφαλής της Cosco τούς έκανε μια μικρή «ξενάγηση», ενώ συνομίλησαν με τέσσερις Ελληνες εργαζόμενους (του ΣΕΠ και του ΟΛΠ) για το αντικείμενο της δουλειάς τους.
Το μόνο που ίσως δεν προέβλεψαν οι διοργανωτές ήταν η δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε στους δρόμους του Πειραιά κατά την κάθοδο και άνοδο των επισήμων στο Νέο Ικόνιο Περάματος.
Κατά τ’ άλλα, δύο από τις 16 συμφωνίες που υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα, αφορούν την Cosco. H 11η στη σειρά με την πρωτότυπη επωνυμία «Μνημόνιο κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του master plan της Cosco» υπογράφτηκε ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον πρόεδρο της Cosco Χu Lirong.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συμφωνία «δηλώνεται με επίσημο τρόπο η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Cosco στον λιμένα Πειραιώς, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κινεζικής πλευράς».
Τώρα ποιοι είναι οι λόγοι που χρειαζόταν να υπογραφτεί η συγκεκριμένη συμφωνία και τι σημαίνει το «μνημόνιο κατανόησης» δύσκολο να εξηγηθεί, αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει συνεχώς ότι όλα βαίνουν καλώς με το master plan και επειδή επιθυμεί πραγματικά την προώθηση των επενδύσεων το ενέκρινε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η δεύτερη, 16η στη σειρά του καταλόγου, με τον τίτλο «δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων του λιμένος Πειραιώς», υπογράφτηκε από ελληνικής πλευράς από τους αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Αndrew McDowell και τον διευθυντή του ΟΛΠ Αθανάσιο Λιάγκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της Export–Import Bank of China Xu Xiaolian.
Η συμφωνία αυτή αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Cosco από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Export–Import Bank of China.
Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, η ΕΤΕπ συμφώνησε χθες επίσημα να χορηγήσει 140 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, και αυτό το 20ετές δάνειο –το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για λιμενικά έργα στην Ελλάδα– θα στηρίξει μέρος από τις επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας