Με σκοπό να αποφύγει τη «σταύρωση» τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάζει το Euroworking Group, εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και επισημαίνει σε κάθε τόνο ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η απόφαση για «άνοιγμα» της κάνουλας πρέπει να έρθει σύντομα ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο. «Δεν μπορείς διαρκώς να συμπιέζεις την οικονομία, να βάζεις το μαχαίρι στον λαιμό, να απαιτείς να είσαι συνεπής στις χρηματοδοτικές σου υποχρεώσεις και την ίδια στιγμή να μην προχωράς στις ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει μέσα από τη δανειακή σύμβαση» είπε χαρακτηριστικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Η σύγκληση του τεχνικού οργάνου στις 8 και 9 Απριλίου δημιουργεί ελπίδες στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις και θα υπάρξουν σαφείς εξελίξεις αναφορικά με τις διαφωνίες που έχουν απομείνει στο ελληνικό σχέδιο. Εκτιμούν μάλιστα ότι η φροντίδα να συνεδριάσει επί δύο ημέρες το Euroworking Group αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να καλυφθεί το χρονικό κενό που δημιουργούν οι αργίες του καθολικού Πάσχα. Την ώρα πάντως που στις Βρυξέλλες θα εντείνονται οι οικονομικές διεργασίες, ο πρωθυπουργός θα επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές θα άπτονται της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας. Η χρονική συγκυρία πάντως αντικειμενικά δημιουργεί σαφές πλαίσιο και επηρεάζει τις γενικότερες συζητήσεις στην Ευρώπη.
Αλλωστε, η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει εν μέσω επικοινωνιακών πιέσεων και επιχειρήσεων «δολιοφθοράς» από μερίδα των εταίρων της. Δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας αναξιόπιστης κυβέρνησης. «Κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι ο σχετικός στόχος ανέρχεται στο 1,2%, που είναι κοντά στην ελάχιστη σχετική πρόβλεψη. Υπογράμμιζε δε ότι «αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το υπουργείο δεν βασίζεται), τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Κύκλοι της κυβέρνησης επιμένουν μάλιστα ότι στο κείμενο εργασίας που διέρρευσε στον Τύπο περιλαμβάνεται σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015, που θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Παράλληλα, «το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος, που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016».
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο διέψευδε έντονα και το άλλο σενάριο του Reuters, που ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ομάδα των Βρυξελλών αφενός προειδοποίησε τους συνομιλητές της ότι το ρευστό τελειώνει στις 9 Απριλίου και αφετέρου αιτήθηκε εκταμίευση δόσης πριν συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» έλεγε το υπουργείο Οικονομικών, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη του στους εταίρους.
Ενημέρωση από Βαρουφάκη
Εν τω μεταξύ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε χτες το μεσημέρι ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε τους βουλευτές, υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συνήθως οι εταίροι ζητούν αφενός εμπιστευτικότητα, αφετέρου όμως διοχετεύουν τα ελληνικά κείμενα στον ξένο Τύπο, με στόχο να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση. Ο δε Γιάννης Δραγασάκης παρείχε ενημέρωση για τις συζητήσεις στην Κίνα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μίλησε ποτέ για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά για επενδυτικές συμπράξεις με ισχυρή την παρουσία του Δημοσίου. Για το ταξίδι του στη Ρωσία μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και για το ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για τα ενεργειακά, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε αναφορικά με την επίσκεψή της στην Κύπρο.
Στις 14 Απριλίου πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Παναγιώτης Νικολούδης θα συμμετάσχουν στη δεύτερη συνάντηση μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Οικονομικών της χώρας, Ζακ ντε Βατβίλ. Στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, προ ολίγων ημερών, ο Ελβετός υφυπουργός είχε σημειώσει ότι δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την προηγούμενη κυβέρνηση για στοιχεία που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία. Φαίνεται ότι στη δεύτερη συνάντηση οι συζητήσεις θα είναι σαφώς πιο συγκεκριμένες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απτά αποτελέσματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας