Αν και η χρονική συγκυρία φαίνεται να ευνοεί την έναρξη διαπραγμάτευσης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως φάνηκε από τη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για αναθεώρηση του 3,5%, η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη στάση της.
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε μεν θετική τη δήλωση της μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα η πίεση της Κριστίν Λαγκάρντ να «εξακολουθήσει να ισχύει και όταν φορέσει το καπέλο της επικεφαλής της ΕΚΤ», ωστόσο επανέλαβε τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021.
«Στόχος είναι από το 2021 να έχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2%», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως, αφού χτιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια θα συζητηθεί με τους εταίρους πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας καθώς το να παραμένει αναξιοποίητο δεν είναι η καλύτερη λύση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα κατά τις επαφές του σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη, ενώ όπως σημείωνε χθες η «Εφ.Συν.» («Του χρόνου και βλέπουμε», Γιάννης Μπασκάκης), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν θα ζητήσω τίποτα. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Πρώτα θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μου και ύστερα θα συζητήσουμε το μέγεθος του πλεονάσματος».
Η στάση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και από την απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, ότι «η Επιτροπή γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2020».
Ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει επίσης ότι «προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών» και τονίζει: «Μόλις υποβληθούν αναλυτικές προτάσεις, θα αξιολογηθεί η ποιότητα τυχόν μέτρων και των επιπτώσεών τους ως προς την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».
Αποκλειστική δήλωση Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»
Τη στάση της κυβέρνησης σχολιάζει ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»:
«Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ κάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη –ακόμη και στη Γερμανία– συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020.
Απέρριψε, χωρίς έστω και ένα επιχείρημα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως, και αντιθέτως με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα».
Αλ. Χαρίτσης: Διαπραγμάτευση της φυγομαχίας
Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαπραγμάτευση της φυγομαχίας» που αποβαίνει «πολύ επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία».
«Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε, αξιοποιώντας το εργαλείο του καταπιστευτικού λογαριασμού, που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσει και να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, δεν το κάνει», εξήγησε.
«Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν αξιοποιήθηκε. Είναι απορίας άξιον σε πρώτη ανάγνωση. Εξηγείται όμως από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές εμμονές της Ν.Δ. σε περιοριστικές πολιτικές, σε μέτρα λιτότητας. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να βρίσκονται σε μια περιδίνηση νέας ύφεσης, έχει ανοίξει και πάλι μια συζήτηση για την ανάγκη επεκτατικών πολιτικών, για την ανάγκη χαλάρωσης πολύ υψηλών και δύσκολων δημοσιονομικών στόχων. Φτάσαμε στο άλλο άκρο, να βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να μη θέτει καν το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και να το παραπέμπει από το 2021 και μετά», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης και έκανε λόγο για «κοροϊδία» εκ μέρους της Ν.Δ.
Φώφη Γεννηματά: Δύο χρόνια λέμε αυτό που είπε η Λαγκάρντ
«Και έρχεται η κ. Λαγκάρντ να πει αυτό που εγώ προσωπικά και το Κίνημα Αλλαγής λέμε εδώ και δύο χρόνια. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ένα σχέδιο με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλές δημόσιες επενδύσεις, ενώ πρέπει να γίνει το αντίθετο», τόνισε (ΣΚΑΪ) η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Αν είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση με πολλά κόμματα να τη στηρίζουν, με ολοκληρωμένο σχέδιο, θα είχαμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε».
- Η άποψη της «Εφ.Συν.»: Διαπραγμάτευση εδώ και τώρα
- Τι έλεγε κατά καιρούς η Ν.Δ. για τα πλεονάσματα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας