Η «ευτυχής κατάληξη» των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους θα οδηγήσει ως γνωστόν στο άνοιγμα της χρηματοδοτικής «κάνουλας» από την ΕΚΤ. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ακόμα ένα θέμα, αυτό της επιστροφής στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ, που εστάλη στον EFSF/ESM στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Το Μαξίμου επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συμφώνησε χτες με το Euroworking Group ότι οι σχετικοί προβληματισμοί της Αθήνας ήταν δικαιολογημένοι και οι όποιες λεπτομέρειες θα εξεταστούν άμεσα.
Αρμόδια αρχή για την «επικοινωνία» με τον EFSF είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του οποίου προΐσταται η διευθύνουσα σύμβουλός του, Αναστασία Σακελλαρίου. Η επικεφαλής του ΤΧΣ έχει ως γνωστόν πολύ καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς εκείνος ήταν που ως υπουργός αποφάσισε την πρόσληψή της στο ΤΧΣ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Στουρνάρας θέλησε μάλιστα να πάρει μαζί του την Αν. Σακελλαρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο το όλο θέμα «κόλλησε» λόγω της ανοικτής υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί φυσικά ο τρόπος με τον οποίο εστάλη το 1,2 δισ. στο Λουξεμβούργο, αλλά και το προφανές έλλειμμα ενημέρωσης που αντιμετώπιζαν οι αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες. Το ΤΧΣ είναι ως γνωστόν νομικά «προστατευμένο» από την εκάστοτε κυβέρνηση, ωστόσο οι αποφάσεις του επηρεάζουν καθοριστικά το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα εντείνεται μάλιστα τώρα που η διαχείριση της κατάστασης από την ΕΚΤ τείνει να μοιάσει με το «μαρτύριο της σταγόνας».
Ποιος ήταν ο ιθύνων νους για την αποστολή των 1,2 δισ. στο Λουξεμβούργο χωρίς να ενημερωθεί εγκαίρως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών; Και γιατί σήμερα φτάσαμε αυτό το σημαντικό ποσόν να τίθεται υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους;
Στο γενικότερο διαπραγματευτικό επίπεδο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επαναφορά στην «ομαλότητα». Η κυβέρνηση προετοιμάζει την εισήγηση με τις τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποσταλούν πιθανότατα την Κυριακή στους εταίρους, ενώ το Μαξίμου μεταδίδει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.
«Υπήρξε πρόοδος»
Αφενός στις τεχνικές συζητήσεις «υπήρξε πρόοδος» με αποτέλεσμα η «σκυτάλη» να περνά πλέον στην Ομάδα των Βρυξελλών, ενώ στο Euroworking Group, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας».
Οι παράλληλες συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα αναμένεται να κορυφωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο επισπεύδονται οι νομοθετικές διαδικασίες. Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και η κυβέρνηση απορρίπτει ότι υπάρχει απόφαση για αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους.
Αμεσα πρόκειται να προωθηθεί το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, καθώς και αυτό της ΕΡΤ. Τέλος με γοργούς ρυθμούς προχωρά το νομοθέτημα για το σωφρονιστικό σύστημα και την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ’.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στη χθεσινή του ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την 25η Μαρτίου έδωσε το ακόλουθο «στίγμα»: «Οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα μάχες ευρωπαϊκές». Και σημείωσε ότι «όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους και του μέλλοντός τους, όσο αδύναμοι κι αν είναι απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, έχουν το δίκιο με το μέρος τους και την αυτοπεποίθηση που τους δίνει το δίκιο και ο αγώνας τους, μπορούν να τα καταφέρουν».
Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Σόιμπλε
Παρεμβατικό ρόλο, συμβάλλοντας εκ της θεσμικής του θέσης στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει άμεσα και οριστικά την κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια, επιθυμεί να έχει ο νέος ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος. Χαρακτηριστική της φιλοσοφίας του ήταν η προχθεσινή πρωτοβουλία του (ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών) να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το «ελληνικό ζήτημα» και τις διαπραγματεύσεις.
Προεδρικές πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η συζήτηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα και ο τσάρος του Βερολίνου έδειξε θετική ανταπόκριση, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να υπερβεί τον κάβο εντός ευρωζώνης. Αλλωστε, οι δύο άνδρες γνωρίζονται παλαιόθεν και συγκεκριμένα από την εποχή που αμφότεροι κατείχαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών σε Ελλάδα και Γερμανία, αντιστοίχως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας