Εναν άσο από το μανίκι του έβγαλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας και λίγο πριν η κυβέρνηση πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που η ίδια ζήτησε. Ο άσος αυτός δεν ήταν τίποτε άλλο από το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης που έφτασε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και με την οποία ενημέρωνε την ελληνική πλευρά ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη γειτονική χώρα.
Η ρηματική διακοίνωση περιείχε δύο διευκρινίσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τις οποίες διάβασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός: πρώτον, ότι ο όρος nationality της συμφωνίας αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα της ΠΓΔΜ. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα της γειτονικής χώρας έχει αναγνωριστεί (και από την Ελλάδα) από το 1977 και ότι ανήκει στην ομάδα των σλαβομακεδονικών γλωσσών. Αυτές οι δύο διευκρινίσεις ακυρώνουν τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλούσαν για παράδοση γλώσσας και εθνότητας στη γειτονική χώρα. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Πλέον, αφού ξεπέρασε με επιτυχία τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει και πιθανότατα να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε και η Ελλάδα να εκπληρώσει το δικό της μέρος στη συμφωνία.
Η διαδικασία
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο, αφού περάσει προηγουμένως από την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τυπικά χρειάζεται να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, για να έχει ισχύ. Ωστόσο επειδή πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει όπως η συμφωνία περάσει με τις ψήφους τουλάχιστον 151 βουλευτών. Αυτό έκανε σαφές χθες για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Open.
Πριν λάβουν χώρα οι τελευταίες εξελίξεις στο Ποτάμι, οι ψήφοι που μαζεύονταν υπέρ της συμφωνίας υπολογίζονταν συνολικά σε 152-153. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 2 των ΑΝ.ΕΛΛ. (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά), τις 2 ψήφους των Ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλλη και Κατερίνας Παπακώστα, τις 3 ψήφους των Θεοδωράκη, Λυκούδη, Μαυρωτά (Ποτάμι) και την ενδεχόμενη ψήφο του Θ. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι σίγουρες ψήφοι είναι οι 149. Με απλά λόγια, χρειάζονται τουλάχιστον άλλες 2 ψήφοι για τη συμφωνία, όχι για να περάσει, αλλά για να αποκτήσει μεγαλύτερη «βαρύτητα». Είναι ζήτημα πολιτικού γοήτρου.
Η Ν.Δ. επιχείρησε χθες να δημιουργήσει θέμα επιτροπών κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι με αφορμή τις νέες ισορροπίες μέσα στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις επιτροπές και δη σε αυτή των εξωτερικών υποθέσεων, ώστε να περάσει η συμφωνία από εκεί και να καταλήξει στην Ολομέλεια. Ωστόσο το άρθρο 31 του κανονισμού της Βουλής περιγράφει ρητά τη διαδικασία σύστασης των επιτροπών με ευθύνη του προέδρου της Βουλής.
Κι ενώ χθες στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως «θετική ψήφος στη συμφωνία δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», εκείνος που βγήκε για πρώτη φορά καθαρά απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος. Αφενός υιοθέτησε το επιχείρημα της Ν.Δ. για την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, αφετέρου είπε ότι η συμφωνία που έφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις Πρέσπες δεν είναι αυτή που θα έρθει στη Βουλή.
Τα ίδια ανέφερε και σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα (ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ανάμεσα στους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό ζήτημα).
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρει τις 151 ψήφους που θέλει η κυβέρνηση και αυτή η πιθανότητα να οφείλεται στους ΑΝ.ΕΛΛ.».
Ανοιξε μάλιστα και θέμα Ζουράρι προειδοποιώντας: «Εάν ο κ Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».
Παράλληλα επανέφερε, χωρίς για άλλη μία φορά να προσκομίσει καμία απόδειξη, τις καταγγελίες του για το Ιδρυμα Σόρος, υποστηρίζοντας ότι μοίραζε 25 δισ. ευρώ εδώ και χρόνια σε πολιτικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας