Η διάρκειας 50 λεπτών τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, χθες, αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είχε σπεύσει να απορρίψει την ελληνική πρόταση στο Euroworking Group, εκτιμήθηκε από το μέγαρο Μαξίμου ως «ένα μικρό, αλλά κρίσιμο βήμα προς την εξεύρεση λύσης». Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούσαν ότι η συνομιλία των δύο ήταν «στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», δημιουργώντας τους την αίσθηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος σε κάποια ζητήματα ήταν διαλλακτικότερη από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας της.
«Θα μιλήσω στην Ανγκελα»
Σε θερμό κλίμα αργά χθες το βράδυ έγινε η τηλεφωνική συνομιλία του Α. Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα, θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Ανγκελα Μέρκελ στην αυριανή μας (σ.σ. σημερινή) συνάντηση», είπε ο Φ. Ολάντ, επιτείνοντας το αίσθημα αισιοδοξίας στο Μαξίμου.
Οσον αφορά το αν έχει ανοίξει ο δρόμος προς τη συμφωνία, συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούσαν χαμηλούς τόνους, μη θέλοντας να προτρέξουν σε εκτιμήσεις, με δεδομένο ότι οι συζητήσεις στο Euroworking Group συνεχίζονταν και σήμερα ξεκινούν οι κρίσιμες συζητήσεις στο Eurogroup. Oυδείς επιχειρεί να μπει στο παιχνίδι των προβλέψεων, αλλά και από ουδέναν έχει απορριφθεί η σκέψη ότι αν δεν «οδηγηθούμε σε λύση, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το να οδηγηθούμε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής» ή ένα νέο Eurogroup τη Δευτέρα. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει αύριο η συμφωνία, ώστε να μη χάσει κρίσιμο χρόνο για να προωθήσει τα νομοσχέδια για τις κοινωνικές ελαφρύνσεις.
Αυτά ακριβώς που προκάλεσαν, διά σημειώματος, την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χαρακτήρισε την ελληνική αποστολή «δούρειο ίππο στην Ευρώπη» και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, ειδικά στο σημείο που με απαξιωτικό τρόπο απαιτούσε από την κυβέρνηση «να παγώσει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και κοινωνικές αλλαγές, μέχρι να περάσει επιτυχώς τις... εξετάσεις».
Οργίλη ήταν η αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επισήμανε «κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως “δούρειο ίππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως στην παρέμβασή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται έξι (!) φορές η φράση «τρέχον πρόγραμμα», το οποίο ο ελληνικός λαός έχει απορρίψει. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ότι «εάν υπάρξει άρνηση από το Eurogroup, τότε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του», επισημαίνοντας ότι «η αντίθεσή μας δεν είναι με τη Γερμανία, έχουμε αποστείλει συγκεκριμένη πρόταση και δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένο σχόλιο».
Οι αντιδράσεις του Β. Σόιμπλε είχαν πυροδοτήσει νέο κύκλο σκληρών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία τόνιζε ότι «απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης με ευθύνη του κ. Σόιμπλε», επιρρίπτοντας ευθύνες και σε όσους αντιδρούν «σε εσωτερικό και εξωτερικό στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης», οι οποίοι «είναι όλοι όσοι στο πρόσφατο παρελθόν συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης», μη παραλείποντας να επισημάνει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι». Φράση που είχε παραλήπτες τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ...
Οι Ιταλοί στο πλευρό μας
Παράλληλα, η κυβέρνηση επικαλείται μια σειρά δηλώσεων εταίρων, οι οποίες συντάσσονται με τις ελληνικές προτάσεις. «Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», δήλωσε στη «L' Espresso» ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, ενώ και ο Γ. Ντάισελμπλουμ διακριτικά διαχώρισε τη θέση του από τον Β. Σόιμπλε. Επικαλείται δε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική επιστολή αποτελεί θετικό σημάδι», και τη διαφοροποίηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ που δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Ελληνες». Διαμεσολαβητική προσπάθεια αναπτύσσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Α. Τσίπρα και τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ.
«Αν δεν δεχθεί η γερμανική πλευρά και αυτή την πρότασή μας, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οδηγείται σε κατάρρευση», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέτοντας το δίλημμα «εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι». Τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας