Σε ένα πρώτο σχόλιο για τη γερμανική άρνηση στο ελληνικό αίτημα, κύκλοι της κυβέρνησης ουσιαστικά τονίζουν ότι η Αθήνα έκανε αυτό που είχε να κάνει και ότι η συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει την Παρασκευή, θα είναι ενδεικτική της στάσης του καθενός, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις.
Πιο αναλυτικά, άμεση ήταν η απάντηση του μεγάρου Μαξίμου στο γερμανικό «όχι» για την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
«Το αυριανό (σ.σ.: Παρασκευή) Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: «Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε», την ώρα που «πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι "βλέπουν" θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι» καταλήγουν.
Εκτιμούν επίσης ότι «επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους. Επαναλαμβάνουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα –ούτε και δίνει, βέβαια. Και επισημαίνουμε ότι, για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην πρώτη, μάλιστα, παράγραφο της επιστολής αναφέρεται στην «κοινωνική δικαιοσύνη» προκειμένου για απαλυνθεί «το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης».
Οσον αφορά στις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το ελληνικό αίτημα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υποστήριζαν ότι «η παρέμβαση αυτή κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2», αφού ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, «που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως "Δούρειο Ίππο" στην Ευρώπη, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη».
Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία διήρκησε περίπου 50 λεπτά. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο διάλογος έγινε σε θερμό κλίμα, με τον Γάλλο πρόεδρο να διαβεβαιώνει τον Αλέξη Τσίπα ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Α. Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση».
Ο ελληνικός «Δούρειος Ίππος»
Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, έγγραφο που φέρεται να απηχεί τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το Euroworking group, αναφέρει ότι δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από την ελληνική πλευρά για να ολοκληρώσει επιτυχώς το παρόν πρόγραμμα, δεν αποσαφηνίζει πώς θα πληρώσει η Αθήνα τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες (δεδομένης της υστέρησης στα έσοδα) και δεν δηλώσει με σαφήνεια ότι θα παγώσουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει.
Συμπληρώνει πως προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις του τελευταίου Eurogroup και μάλλον πρόκεται για έναν «Δούρειο Ίππο» που στόχο έχει να πετύχει χρηματοδότηση-γέφυρα, βάζοντας στην ουσία τέλος στο τρέχον πρόγραμμα.
Παράδοση άνευ όρων
Το Βερολίνο θέτει τρεις άμεσους στόχους: α) οι τρεις θεσμοί (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) να εξετάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με το ελληνικό αίτημα και να συμβουλεύσουν αναλόγως, β) να δοθεί σαφής και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα ότι αιτείται παράταση του τρέχοντος προγράμματος και γ) να επιβεβαιώσει η Ελλάδα δημοσίως ότι θα απέχει από μονομερή μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με το τρέχον πρόγραμμα, όπως τις μεταρρυθμίσεις για την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση που πρόκειται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.
Το Βερολίνο ουσιαστικά υποστηρίζει ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να επιστραφούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει επιτυχώς τα stess tests, το 2014.
Πιέσεις μέσω των τραπεζών ασκεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σύμφωνα με το Bloomberg-, ζητώντας στην ουσία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν το κρατικό χρέος που έχουν στα συρτάρια τους εάν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν την Παρασκευή στο Eurogroup καταλήξουν στο αδιέξοδο. Τις πληροφορίες αυτές διαψεύδει η ΕΚΤ.
FT: Έκπληξη η γερμανική απόρριψη μετά τη σύγκληση του Eurogroup
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τη Γερμανία αποτέλεσε έκπληξη αφού ήδη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι παρέλαβε το ελληνικό αίτημα και θα συγκαλούσε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σημειώνει η εφημερίδα, είχαν πει ότι δεν επρόκειτο να γίνει νέα συνεδρίαση του Eurogroup εκτός εάν η Ελλάδα έκανε αρκετές υποχωρήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας