Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Διαφορετικές θα είναι οι γνωματεύσεις που θα καταθέσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της Ελλάδας, αφού συμφωνούν στους στόχους, αλλά διαφωνούν στα μέσα επίτευξής τους | REUTERS

Δύο κόσμοι... χωριστά

«Πρώτα συλλέγεις τα δεδομένα για να αποδείξεις τις αδικίες και ύστερα διαπραγματεύεσαι», έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1963.

Στην περίπτωση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, όμως, ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειοδοτικών θεσμών, όλα κινούνται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο: σε αυτό της ανταλλαγής προτάσεων και της κατάρτισης δύο ξεχωριστών «γνωματεύσεων» προς τα μέλη του Eurogroup, που θα συνεδριάσουν σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Τα «σκληρά» τεχνοκρατικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν σπεύσει από το μεσημέρι της Παρασκευής να αφήσουν ατύπως ανοιχτό το «παράθυρο» για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων επί ενός νέου «προγράμματος», διαφορετικού από το προηγούμενο. Κορυφαίος αξιωματούχος του EuroWorking Group κάλεσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και -σε παραδόξως ήπιο και συναινετικό τόνο- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο καθόρισε και το χρονικό πλαίσιο: «Για να υπάρξει παράταση του προηγούμενου προγράμματος, πρέπει να το ζητήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση», έλεγε, περιγράφοντας έτσι ότι οι ημέρες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να είναι έντονες.

Η Ελληνική πλευρά

Από την ελληνική κυβέρνηση, στις διήμερες και πολύωρες συζητήσεις με τους θεσμούς, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, προΐστατο ο Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του ΣΟΕ, τον οποίο ακολούθησε κλιμάκιο επιστημονικών συνεργατών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν συμμετείχε στις συζητήσεις, αλλά συγκέντρωνε τα στοιχεία και, σε συνεννόηση με την Αθήνα, αξιολογούσε τα όσα λέγονταν. Το «πολύ καλό κλίμα» όμως δεν προδιέθετε ουδένα ότι οι διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup θα είναι εύκολες. Τουναντίον, πίσω από τις κλειστές πόρτες γινόταν ξεκάθαρο ότι τις δύο πλευρές χωρίζει μια «διαχωριστική γραμμή» αναφορικά με τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η μεν πλευρά των θεσμών επέμενε ότι το πρόβλημα έγκειται σε δομικές «ανωμαλίες» της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο αναγνώριζαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έπραξε τα δέοντα για την επιτυχία του προγράμματος και σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με μεστές προτάσεις. Η δε ελληνική πλευρά έριχνε ιδιαίτερο «βάρος» στους κοινούς στόχους, που μπορεί να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις κινήσεις για την ανεύρεση πόρων από την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Οι συγκλίσεις αφορούσαν δηλαδή τους στόχους, ενώ «αποκλίσεις» σημειώνονταν στα μέσα επίτευξής τους. Ούτως ή άλλως, και οι δυο πλευρές ξεκαθάριζαν ότι τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών και κανένας άλλος, ενώ τα σχετικά κείμενα θα οριστικοποιούνταν σήμερα το πρωί.

Αλλο το ένα, άλλο το άλλο

Η κυβέρνηση μέσων κύκλων της επισήμαινε χθες ότι η συμφωνία-γέφυρα, για την οποία εργάζεται, δεν ταυτίζεται «σε καμία περίπτωση» με το τετραετές σχέδιο και πρόγραμμα της κυβέρνησης. Και συμπλήρωνε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι τα δικά της «προαπαιτούμενα» στις όποιες διαβουλεύσεις υπάρξουν, καθώς έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα και παράλληλα με τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, ζήτησε ρεαλιστική προσέγγιση από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση και σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει προοδος στο σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα δε με το Μαξίμου, ο Αμερικανός υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με βάση ένα πρόγραμμα που θα βάζει τέλος στη λιτότητα.

Πέραν αυτού, η ελληνική κυβέρνηση κεντρικά υπογραμμίζει ότι η διαπραγμάτευση είναι πολιτική και όχι «τεχνοκρατική», δίνοντας το στίγμα ότι απαιτούνται «τομές» από τους εταίρους σήμερα το βράδυ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ως πρόσθετο διαπραγματευτικό «όπλο» τις μυριάδες κόσμου που κατέκλυσαν ευρωπαϊκές και ελληνικές πλατείες, ιδίως τώρα που υπάρχουν «χαμηλές προσδοκίες» για σύναψη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup. Χαρακτηριστικά, τόσο το Μαξίμου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «χαιρέτισαν» τη «μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δύο κόσμοι... χωριστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας