«Αυτό το υπουργείο πρέπει ν' αλλάξει» είπε μιλώντας στη βουλή τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, τονίζοντας ότι για να γίνουν πράξη όλοι οι σχεδιασμοί και οι αναγκαίες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις χρειάζεται ένα διαφορετικό υπουργείο Ναυτιλίας χωρίς ανορθολογισμούς, χωρίς στεγανά, χωρίς σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων.
«Οι υπηρεσίες επιτελικού σχεδιασμού όλων των τομέων της ναυτιλίας πρέπει να περάσουν σταδιακά και μετά από σοβαρή μελέτη και διαβούλευση στις πολιτικές δομές του υπουργείου με αναβαθμισμένη αξιοποίηση τόσο του πολιτικού προσωπικού όσο και στελεχών του Λιμενικού Σώματος που διαθέτουν ανεκτίμητη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία» εξήγησε.
Κατά τ' άλλα ο αναπληρωτής υπουργός άνοιξε την ομιλία του αναφέροντας τρία «τεράστιας» σημασίας ζητήματα που έχουν άμεση προτεραιότητα:
♦ Δραστική μείωση της ανεργίας των ναυτικών και επανακαταξίωση του ναυτικού επαγγέλματος. Όπως είπε εξήγγειλαν ήδη πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση για μια νέα ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς, κυρίως στην ποντοπόρο ναυτιλία, στην ακτοπλοΐα, στα τουριστικά σκάφη. Σταθερή προϋπόθεση όμως για μια έντιμη συμφωνία, όπως είπε, δεν μπορεί παρά να είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
♦ Ο τερματισμός της απλήρωτης ναυτικής εργασίας των ναυτικών, φαινόμενο που,όπως σημείωσε, ενδημεί κυρίως στην ακτοπλοΐα και εμφανίζεται μάλιστα ακόμα και σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια με κρατική επιδότηση. Επανέλαβε ότι στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ακτοπλόων πήραν την διαβεβαίωση ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα δεν θα υπάρχει ούτε ένας ναυτικός απλήρωτος και έκανε γνωστό ότι μελετούν ήδη συνδυαστικά μέτρα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.
♦ Ομαλή και τακτική διεξαγωγή όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων και η ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων μη εκτέλεσης από κάθε αιτία. Δήλωσε ότι αποφάσισαν τη διενέργεια τεχνικών ελέγχων ώστε πολύ σύντομα το υπουργείο να διαθέτει μια πλήρη εικόνα για την έγκαιρη πρόληψη βλαβών που αποδρομολογούν πλοία. Πρόκειται για μια πρακτική που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν και είχε διακοπεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όπως είπε, στοχεύουν σε αυτή τη πρώτη φάση σχεδιασμού, στην επαναλειτουργία γραμμών υψηλής ανάγκης που για διάφορους λόγους διεκόπησαν όπως για παράδειγμα τη σύνδεση της Ιθάκης και της Κεφαλλονιάς με την Πάτρα.
Από 'κει και μετά ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ποντοπόρο ναυτιλία και στους εφοπλιστές, λέγοντας ότι σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που περνάει η χώρα μας και βιώνει ο λαός μας, είναι επιτακτικά αναγκαία η αύξηση της ανταπόδοσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου προς την ελληνική κοινωνία. Διευκρίνισε δε ότι αυτή η ανταπόδοση πρέπει να περιλάβει πρώτα απ' όλα την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και να επεκταθεί. Παράλληλα πρέπει να ξανανοίξει αλλά αυτή τη φορά με σοβαρούς και ρεαλιστικούς όρους, η συζήτηση για την ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο, δηλαδή η συζήτηση για τη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων γι' αυτό.
Επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών της χώρας και όπως επεσήμανε μέσα από μια γενικευμένη διαβούλευση τα λιμάνια πρέπει να αναδειχθούν σε στρατηγικούς άξονες. «Η σκόπιμη απαξίωση των δημόσιων λιμανιών επί σειρά ετών με στόχο την ιδιωτικοποίηση τους έχει δημιουργήσει εκρηκτικά και επείγοντα προβλήματα. Υπάρχουν λιμάνια, ιδιαίτερα του Ηρακλείου, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης που λόγω έλλειψης προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων απειλούνται με κατάρρευση» ανέφερε και προανήγγειλε προσλήψεις που θα βελτιώσουν άμεσα την παραγωγική δραστηριότητα και την κερδοφορία. Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε θα αναδιοργανωθεί η Πλοηγική Υπηρεσία που και αυτή φέρνει έσοδα διατηρώντας της βέβαια ως κρίσιμη δημόσια υπηρεσία.
Ανέφερε ακόμα ότι:
♦ Προχωρούν στην επανεξέταση όλων των συμβάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
♦ Σημαντικό εργαλείο θα είναι ο δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στόχο που τον θέτουν προς διαβούλευση.
♦ Η επιστράτευση των ναυτεργατών είναι οριστικά παρελθόν.
♦ Η κατοχύρωση, ο επανασχεδιασμός και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν ναυτικής εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Αξιοποίηση καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού και ουσιαστική στήριξη της ιδιαίτερης συνεισφοράς των ναυτοδιδασκάλων.
♦ Η εξασφάλιση των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και των οικογενειών τους. Το ΝΑΤ πρέπει να μπορεί να εισπράττει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και στελέχωσης.
♦ Ο Οίκος Ναύτου μπορεί και πρέπει να έχει μια ξεχωριστή θέση στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με εξασφάλιση της προτεραιότητας εξυπηρέτησης των ναυτικών.
♦ Τα μεγάλα ναυπηγεία, η ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα αλλά και τα μικρότερα ναυπηγεία δεν μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αν δεν ενταχθούν σε ένα κεντρικό σχεδιασμό.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο Λιμενικό Σώμα, στην αναβάθμιση της κοινωνικής αποστολής του, στην εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του και στην καταξίωση των στελεχών του. Στόχοι τους είναι:
Ο ανασχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας του ΛΣ, η αλλαγή του Κώδικα του Προσωπικού με γνώμονα ένα δίκαιο σύστημα κατάταξης-εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης-ιεραρχίας-εξέλιξης-κρίσεων-προαγωγών και αποστρατειών. Η διαμόρφωση νέου αναβαθμισμένου δημοκρατικού και δίκαιου πλαισίου για την εισαγωγή των στελεχών στις παραγωγικές σχολές. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης. Η συμπλήρωση της νομοθετικής πρόβλεψης για την οριστική ίδρυση και λειτουργία ελεγκτηρίου υγειονομικών δαπανών στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος. Η χορήγηση της αναγκαίας παράτασης μέχρι 30/6/2015 ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της κατάργησης του άρθρου 220 του ν.4281/2014 για το Ταμείο Αρωγής(ΤΑΛΣ) που δεν βαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας