Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| AP Photo / Petros Giannakouris

Περιμένοντας ένα... κλείσιμο ματιού

Την ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων, με απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Νταβός.

Επειδή όμως η παράθεση των απόψεων δεν οδηγεί απαραίτητα σε πρόοδο τις συζητήσεις, η ελληνική πλευρά επιθυμεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε μια άμεση κίνηση ή δέσμευση που θα δίνει το στίγμα πως μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να λυθεί το ονοματολογικό από τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών. 

Ποια μπορεί να είναι αυτή η κίνηση ή δέσμευση; Την απάντηση έχουν δώσει κατά καιρούς οι ίδιοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της γείτονος.

Ο Ζόραν Ζάεφ στις 7 Ιανουαρίου, απαντώντας σε ερώτηση (Alpha) εάν μπορεί η κυβέρνησή του να αποδεχθεί μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», δήλωσε πως «εγώ με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα». 

Ο δε Μπουγιάρ Οσμάνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, είχε δηλώσει στις 11 Ιανουαρίου πως η πλευρά της γείτονος μπορεί να ζητήσει ως αντάλλαγμα από την Ελλάδα το να εισέλθει η χώρα στη δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ε.Ε. και να περιληφθεί στη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιοχή Αδριατικής - Ιονίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, λαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον. 

Η ελληνική πλευρά θεωρεί επίσης πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επιδείξει διάθεση συνεννόησης από την πρώτη στιγμή και εποικοδομητικό πνεύμα στην προσπάθεια να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς τους αλυτρωτισμούς του παρελθόντος.

Ωστόσο, η Αθήνα αναμένει όλα αυτά να εκφραστούν διά ζώσης και στην πράξη από τον Ζόραν Ζάεφ στη σημερινή συνάντηση και στις επόμενες συναντήσεις των διαπραγματευτών υπό τον Μάθιου Νίμιτς. 

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά στάση αναμονής, κυρίως επειδή οι πιέσεις στην κυβέρνηση της γείτονος είναι ποικίλες και έντονες.

Από τη μία η διεθνής κοινότητα πιέζει για λύση, ώστε να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία προσχώρησης στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη, πρέπει να κρατηθούν οι αναγκαίες ισορροπίες στο εσωτερικό της γείτονος, καθώς η εθνικιστική αντιπολίτευση επιμένει να βρίσκεται σε θέση μάχης. 

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επενδύει στην αμηχανία και τη σιωπή της Ν.Δ. για την ουσία του ονοματολογικού.

Συνεχίζοντας το σκεπτικό που ανέπτυξε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επανέλαβε το ερώτημα: «Συμφωνεί ή διαφωνεί η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση που εκφράζει στο ακόλουθο βίντεο η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ;». 

Διένειμε, μάλιστα, βίντεο από ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη το 2008, στο οποίο εμφανίζεται να λέει πως ο χρονικός προσδιορισμός «Νέα» για την ονομασία της γείτονος είναι «μερικώς γεωγραφικός προσδιορισμός, με την έννοια ότι η “παλιά” ήταν η ολόκληρη [Μακεδονία] και η “Νέα” ένα κομμάτι της». Με αυτόν τον τρόπο η τότε υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει εντός των αποδεκτών ορίων για την Ελλάδα την ονομασία «Νέα Μακεδονία». 

Η Ν.Δ. πάντως προχώρησε σε ακόμα μια πρωτοφανή ανακοίνωση, «αδειάζοντας» ουσιαστικά την πρώην υπουργό Εξωτερικών. «Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία το 2018» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάλεσε δε το Μαξίμου «να μας πει ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εταίρου του» και να σχολιάσει το κείμενο που είχαν υπογράψει στελέχη του ΣΥΝ το 2008, στο οποίο έλεγαν πως «δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον” που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». 

Το γεγονός πάντως πως η κυβέρνηση επέλεξε –έστω και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση– να μοιράσει ένα ντοκουμέντο με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της Ν.Δ. υπέρ της ονομασίας «Νέα Μακεδονία», αφήνει την εντύπωση πως και η σημερινή πολιτική ηγεσία θεωρεί συζητήσιμη αυτή την πιθανή λύση.

Υπενθυμίζεται πως μέσα ενημέρωσης και της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τη φερόμενη λίστα Νίμιτς, στην οποία περιλαμβάνεται και το όνομα «Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Περιμένοντας ένα... κλείσιμο ματιού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας