Οι εξελίξεις που πυροδοτούνται στη Δεξιά μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της, να επιδείξει στάση νηφαλιότητας και να προχωρήσει κανονικά στους σχεδιασμούς της με την ελπίδα επίλυσης του Μακεδονικού. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» του περασμένου Σαββάτου, θα συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ αύριο στο Νταβός, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας.
Επειδή όμως η προοπτική επίλυσης του ονοματολογικού αποτελεί ζήτημα με ευρωπαϊκές και γεωπολιτικές διαστάσεις που αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει για τις εξελίξεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως το κλίμα είναι ευνοϊκό για μια συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, καθώς διαβλέπει «εξαιρετικά έντονη και ειλικρινή βούληση για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», κάτι που όμως μένει να φανεί και στην πράξη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αν στη συνάντηση «προκύψουν νέα δεδομένα και ζητήματα τα οποία θα προωθούν την όλη κατάσταση στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης», θα εκκινηθεί και διαδικασία για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ξεκαθάρισε πάντως πως για την κυβέρνηση «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάζεται από συλλαλητήρια». Η Αθήνα διατηρεί τη θέση για μια λύση «στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων», έτσι ώστε να αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε να πει πως «η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν», καλώντας παράλληλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τη Ν.Δ. «να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα». Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν «θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, είχε υιοθετήσει, ή θα συνεχίσει τα ήξεις-αφήξεις».
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» της Δευτέρας, που ανέδειξε τη θέση του Κώστα Καραμανλή (σύνθετη ονομασία έναντι όλων) σχολιάστηκε έντονα, κάτι που έκανε τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό να παρέμβει μέσω συνεργατών του (βλέπε σελ. 3). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πάντως πως «υπάρχει μια εθνικιστική ακροδεξιά πτέρυγα στο εσωτερικό της Ν.Δ., η οποία φαίνεται να μην επιτρέπει στον κύριο Μητσοτάκη να ακολουθήσει τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή από την περίοδο 2007-2008».
Τελικός κριτής ο λαός
Σχολιάζοντας δε τις τοποθετήσεις και την αυξημένη δραστηριότητα του Φραγκούλη Φράγκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «αν πράγματι εννοεί αυτά που λέει, τότε εμείς θα του πούμε ότι ο τελικός κριτής σε κάθε πολιτική τοποθέτηση δεν είναι ούτε οι δημοσιογραφικοί διθύραμβοι ούτε η έντονη κάλυψη της παρουσίας ή των τοποθετήσεων από τα ΜΜΕ.
Ο τελικός κριτής οποιασδήποτε τέτοιας πρωτοβουλίας θα είναι ο ελληνικός λαός». Εκτίμησε δε πως ο Φραγκούλης Φράγκος «θέλει να στήσει μια πολιτική σταδιοδρομία στο ζήτημα του ονόματος, όπως πολλές φορές και πολλοί άλλοι πολιτικοί έχουν κάνει στο παρελθόν», κάτι που έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς, ιδρύοντας πριν από περίπου 25 χρόνια την Πολιτική Ανοιξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.
■Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει στο Νταβός και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον επίτροπο Μοσκοβισί, καθώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας