Την πρώτη του ομιλία προς το υπουργικό του συμβούλιο για το 2018 πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2018 είναι χρονιά ορόσημο, χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και το έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα» επισημαίνοντας ότι ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα και σημειώνοντας ότι «την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης και τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά».
«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».
Αφού αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι είναι και οι κοινωνικοί δείκτες που ανακάμπτουν.
Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».
Σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».
«Μας κατηγορούν κάποιοι για μεροληψία» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας για να συνεχίσει λέγοντας «αυτή η μεροληψία δεν οδηγεί σε διχασμό και διαίρεση. Ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις δυνάμεις με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».
Για τη διαφθορά ανέφερε: «Πιστεύω ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, μαζί με τη στήριξη της εργασίας και την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους αποτελούν το σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων της νέας περιόδου. Τρία χρόνια τώρα δίνουμε καθημερινά μάχη. Μάχη στο εσωτερικό των Υπουργείων, μάχη στο Κοινοβούλιο, μάχη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε αγώνα απέναντι σε πρακτικές, σε δίκτυα, σε διαμορφωμένες και βαθειά εμπεδωμένες αντιλήψεις. Και είναι λαϊκή απαίτηση να προχωρήσουμε αυτή την προσπάθεια. Να αποδείξουμε και ότι είμαστε αποφασισμένοι. Να επιμερίσουμε ευθύνες, να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, να συνδράμουμε στην κοινή απαίτηση απόδοση δικαιοσύνης. Θα τη συνεχίσουμε μαζί αυτή την προσπάθεια. Και είμαι αποφασισμένος να μην την αφήσω στη μέση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αποδίδουμε καθημερινά δικαιοσύνη» είπε και πρόσθεσε, «να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας και της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματα τους αφορολόγητα στο εξωτερικό και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού».
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημειώνοντας «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για την χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, ενώ υπήρξαν και αναφορές στις συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά το θέμα δεν θα απασχολήσει επισήμως το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.
Στα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα (υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ίσχυε η προτεραιότητα των τραπεζών) στην περίπτωση πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη σαρία, λέγοντας ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας