Προβάδισμα 3,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να κλείνει, σ’ ένα κλίμα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας, προερχόμενο τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από θεσμικούς παράγοντες των δανειστών, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει τις δημοσκοπικές διαθέσεις μερίδας των εκλογέων. Για τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσπά στην «πιθανότητα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» ποσοστό 23,3% και το κυβερνών κόμμα 20,1%, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 6,1%, ΚΚΕ 4,9%, Το Ποτάμι 4,2%, ΠΑΣΟΚ 3,1%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 1%, Αλλο Κόμμα 4,1%. «Ακυρο-Λευκό» 5,5%, «Δεν έχω αποφασίσει» 2,1%, Αποχή 10,1% και «Δεν απαντώ» 13,1%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων και των πολιτικών ζυμώσεων εν όψει του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, παρουσιάζει η ανάλυση της κατηγορίας «Αλλο Κόμμα». Σ’ αυτήν λοιπόν η ψήφος μοιράζεται ως εξής: «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» 0,7%, Οικολόγοι Πράσινοι 0,6%, «Κόμμα Γιώργου Παπανδρέου» 0,5%, ΕΠΑΜ 0,5%, «Κόμμα Λυκούδη» 0,4%, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 0,2%, Ενωση Κεντρώων 0,2%, Κάποιο Αλλο Κόμμα (χωρίς διευκρίνιση) 1%.
Στο δίλημμα εάν «θα έπρεπε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μη γίνουν πρόωρες εκλογές ή πρέπει να γίνουν εκλογές και Πρόεδρος να εκλεγεί από τη νέα βουλή», το 56% επιλέγει το πρώτο διαζευκτικό, ενώ το 23% το δεύτερο. Το 13% λέει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», ενώ το 8% απαντά (αυθόρμητα) «να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος, αφού συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών».
Αναφορικά με την επιλογή του πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, το 58% τη χαρακτηρίζει «μάλλον σωστή», το 29% «μάλλον λανθασμένη», το 9% «ούτε ούτε» (αυθόρμητα), ενώ το 5% των ερωτηθέντων επιλέγει το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Στην ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σας για τον προτεινόμενο Πρόεδρο, Σταύρο Δήμα, μόλις ο ένας στους τρεις (31%) λέει ότι είναι «κατάλληλο πρόσωπο για την προεδρία», το 24% τον θεωρεί «μη κατάλληλο πρόσωπο», ενώ εντυπωσιακό είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 41% απαντά «δεν τον γνωρίζω». Το 4% δεν απαντά. Τέλος, στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, η χώρα πηγαίνει σήμερα σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;» οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) απαντούν «σε λάθος», το 18% «σε σωστή», το 12% «ούτε ούτε» (αυθόρμητα), ενώ το 1% λέει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
«Ταυτότητα»
H μελέτη που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.» και έγινε για λογαριασμό δύο ιδιωτικών χρηματο-οικονομικών οργανισμών, διενεργήθηκε από τη VCITIZENS, εταιρεία πολιτικών μελετών και ανάλυσης δεδομένων και αφορά τη διερεύνηση σεναρίων και πιθανοτήτων πραγματοποίησής τους στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα. Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 800 πολιτών, από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας