Οι δύο πρώτοι πίνακες της έρευνας (1 και 2) δείχνουν εν πρώτοις και έμμεσα βεβαίως ότι ο σκληρός πυρήνας των «μνημονιακών» πολιτών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αυτό το 26% που πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τις προηγούμενες εκλογές επειδή δεν εφάρμοσε τα Μνημόνια.
Από την άλλη πλευρά, περίπου οι μισοί πολίτες (47-48%) θεωρούν ότι ακριβώς η εφαρμογή του Μνημονίου είναι ο λόγος της ήττας του κ. Σαμαρά και ταυτόχρονα της αντιμνημονιακής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται και με το ατού του νέου και άφθαρτου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει (ή διέθετε).
Ιδεολογικές τάσεις
Από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των πινάκων (3 έως 6), όπου οι ερωτήσεις αναζητούν έμμεσα τις σημερινές ιδεολογικές τάσεις του εκλογικού σώματος, ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση, δεν προκύπτει καθαρή κατεύθυνση που να δικαιώνει τη μία ή την άλλη «καθαρή» κομματική γραμμή.
Το μέτωπο υπέρ της πάση θυσία παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση φτάνει στο 56% (συμφωνούν απολύτως 43% και μάλλον συμφωνούν 13%), ενώ η θέση υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. δεν ξεπερνά στην απόλυτη ή τη σχετική εκδοχή της το 30%. Υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος τάσσεται το 45%, αλλά υπάρχει ένας σκληρός χώρος που διαφωνεί (39%).
Ενδιαφέρον έχει η συγκρότηση κοινωνικής πλειοψηφίας γύρω από την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (55%), έναντι ενός φανατικού ξενοφοβικού ποσοστού 10% που αν βέβαια επεκταθεί με το άλλο 10% όσων «μάλλον διαφωνούν» κάτω από κάποιες συνθήκες, δείχνει και τα όρια της ρατσιστικής σκληρής Δεξιάς στη χώρα μας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα ευρήματα, φαίνεται ότι δεν έχουν τη συμπάθεια της πλειονότητας της κοινωνίας η οποία θεωρεί ότι «πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητά τους», ίσως γιατί οι ίδιοι οι ερωτώμενοι έχουν ήδη χάσει όχι μόνο τη σταθερότητα στη δική τους δουλειά, αλλά την οποιαδήποτε δουλειά τους.
✎ Στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.» θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για το μέλλον της Ν.Δ. και τους πιθανούς νέους αρχηγούς της.
Tαυτότητα έρευνας
Φορέας ανάθεσης: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (αρ. μητρώου ΕΣΡ: 56)
Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός άνω των 18 ετών
Γεωγραφική κάλυψη: Σύνολο της επικράτειας
Δείγμα: 1.000 ερωτηματολόγια
Στάθμιση: Ως προς το φύλο και την ηλικία
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία (με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών)
Τυπικό σφάλμα: Μέγιστο +/-3,0% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%
Ημερομηνία διεξαγωγής: 27-28 Αυγούστου 2015
Προσωπικό έρευνας: 24 ερευνητές και 3 επόπτες
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας