Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε με δηλώσεις της στους Ρ/Σ ΣΚΑΪ και REAL FM, χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Public Issue, που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται της Ν.Δ. με διαφορά έντεκα μονάδων.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος εμπλέκεται σε ευθεία επίθεση κατά των δημοσκοπήσεων.
Στην προεκλογική περίοδο του 2004, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την τηλεφωνική μέθοδο καταμέτρησης της πρόθεσης ψήφου, που είχε χρησιμοποιήσει συστηματικά η Public Issue για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως «επιστημονικά επισφαλή και πολιτικά αναξιόπιστη»(!).
Και τούτο, λόγω της «επίδρασης» που θεωρήθηκε ότι είχε στο πολιτικό κλίμα το αποτέλεσμα των δημοσιοποιημένων ερευνών της, δηλαδή η μεγάλη και μη αντιστρέψιμη διαφορά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική προπαγάνδα για «ντέρμπι» και «μικρή διαφορά» έπεσε στο κενό, γιατί, όπως είναι γνωστό, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές με 5% διαφορά, όπως έδινε η εταιρεία (περισσότερα εδώ).
Αλλά και στις βουλευτικές του 2007, η Public Issue είχε δεχτεί πάλι πολιτικές επιθέσεις, διότι τα αποτελέσματα της εκτίμησής της οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούσαν οι υπόλοιπες εταιρείες.
Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ραγκούσης, αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της εταιρείας (16-9-2007), καλώντας την μάλιστα «να λογοδοτήσει την επαύριον των εκλογών στον ελληνικό λαό»(!). Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2007, όπως, άλλωστε, και αυτό του 2004, αποτέλεσε πλήρη δικαίωση της μεθοδολογίας και των προβλέψεων της εταιρείας (περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.mavris.gr/916/polls-2007-attack/).
Εξι δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Εξ αυτών, 3 δίνουν διαφορά στη διευκρινισμένη ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ 5 μονάδες και μία 8 μονάδες. Η κ. Βούλτεψη φαίνεται ότι ερμηνεύει ως «μικρές» τις διαφορές των 5 και των 8 μονάδων, αλλά «ενοχλείται» και στοχοποιεί «απολύτως» επιλεκτικά μόνον την έρευνα της Public Issue.
Πρόκειται για ένα γνωστό σύμπτωμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Οταν οι δημοσκοπήσεις δεν «συμφέρουν», τότε τις αμφιβητούν και μάλιστα «απολύτως»(!).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας