Στο 3,2% διαμορφώνεται η ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, που έγινε το διάστημα 5-7 Ιανουαρίου.
Τρίτο κόμμα, αλλά με οριακή διαφορά από το τέταρτο, είναι το Ποτάμι, ενώ «εξαφανισμένη» είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Πολύ υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων (στο 13%), αν και απομένουν λιγότερες από 20 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 28,5% (από 28% τον Δεκέμβριο) και η Ν.Δ. 25,3% (από 23,1% τον Δεκέμβριο).
Στη συνέχεια, ακολουθούν τέσσερα κόμματα με μικρές διαφορές μεταξύ τους: το Ποτάμι με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4% και το ΠΑΣΟΚ 5%.
Κάτω από το όριο του 3% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,7%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,6%). Ακόμα πιο χαμηλά, το ΛΑΟΣ με 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.
Άλλο κόμμα ψηφίζει το 2%, ενώ λευκό/άκυρο το 0,9%.
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει δημοσκόπηση της Pulse RC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-6 Ιανουαρίου 2015.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29% και η Ν.Δ. 25,5% (στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, την 21η Δεκεμβρίου, τα ποσοστά ήταν 28,5% και 25% αντίστοιχα). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-Δημ. Παράταξη, «Το Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4% του δείγματος. Οι επιλογές Λευκό/Άκυρο/Αποχή συγκεντρώνουν 5%, ενώ 9,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (εκτίμηση χωρίς αποχή, λευκό και άκυρο) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,5% και η Ν.Δ. 27%. Και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-Δημ. Παράταξη, «Το Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%. Η επιλογή Άλλο κόμμα συγκεντρώνει 4%. Το 9,5% του δείγματος είναι αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.
Προβάδισμα ασφαλείας για τον ΣΥΡΙΖΑ (στο 3%) με υψηλό ποσοστό και χαμηλά όλα τα άλλα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας, δίνει μία άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας ALCO, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη (8 Ιανουαρίου).
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,6% ενώ η Ν.Δ. 28,6%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 4,2%, η Χρυσή Αυγή με 4,1%, το ΚΚΕ με 3,8%, το ΠΑΣΟΚ με 3,6%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5% και οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 2,2% .Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 9,7% , ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίζει το 3,2%.
Στην Αναγωγή της Πρόθεσης Ψήφου επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 3,3%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας