Με σταθερό τον στόχο της επίτευξης αυτοδυναμίας, εντείνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύναψη συμμαχιών τόσο στο κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κορυφής. Ωστόσο η όλη υπόθεση προσλαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην κάνει αποδεκτούς τους όρους που θέτει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή (15.00 στο «Σινέ Κεραμεικός») και στο Διαρκές Συνέδριο του Σαββατοκύριακου θα μπει άλλωστε και η τελική «υπογραφή» στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και στις προϋποθέσεις για την ένταξη συνεργαζόμενων στις λίστες του. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αποτελεί τη βασική προϋπόθεση που θέτει το κόμμα για την ένταξη στα ψηφοδέλτιά του.
Ποιοι «χαμογελούν»
Αντικειμενικά το Διαρκές Συνέδριο λαμβάνει πλέον χαρακτήρα πανηγυρικό, ενώ η ηγεσία επιθυμεί η εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα να αποτελέσει την πρώτη «προεκλογική ομιλία του».
Οσον αφορά δε το θέμα αυτό καθαυτό, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το άκουσμα της είδησης αρκούνταν να πουν «σεβόμαστε τις εσωτερικές διαδικασίες και αποφάσεις των κομμάτων» και επαναλάμβαναν ότι η Κουμουνδούρου προχώρησε σε μια δημόσια πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί δέσμευση προς τον ελληνικό λαό και αδιαπραγμάτευτη αρχή, ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών με τους δανειστές. Σημείωναν δε ότι «εμείς θέσεις και καρέκλες δεν τάζουμε, θέλουμε ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης, που θα είναι καθαρές στον ελληνικό λαό».
Παρά την αναμενόμενη τυπική στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί στην Κουμουνδούρου χαμογέλασαν με την εξέλιξη. «Τουλάχιστον φαίνεται ότι αποφύγαμε τις επικίνδυνες “ισορροπίες” στην προεκλογική περίοδο», ήταν μια εκ των χαρακτηριστικών εκφράσεων που ακούστηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Αλλωστε τις αρνητικές τους διαθέσεις είχαν ξεκαθαρίσει εδώ και εβδομάδες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονταν από σχεδόν όλες τις τάσεις του.
Κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» θεωρούν ότι η σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ ήταν είτε άχρηστη είτε επικίνδυνη, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συνεχίζει να κρατά αμφίσημες θέσεις και να «πατά σε πολλές βάρκες». Συνεχίζουν ωστόσο να εκφράζουν την ανησυχία τους να μη «θολώσει» το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ διά των υπόλοιπων συνεργασιών του που απομένουν να επικυρωθούν.
«Ανακούφιση» υπήρξε όμως και σε μερίδα στελεχών της «πλειοψηφίας» που εξέφραζαν τις χαμηλόφωνες μεν, ξεκάθαρες δε, διαφωνίες τους με το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι οι συμμαχίες ενίοτε «δεν προσθέτουν, αλλά αφαιρούν».
Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή «επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με σταθερή πολιτική άποψη και “καθαρή τακτική”, στην οποία δεν χωρούν ούτε υποχωρήσεις, ούτε προσωπικές στρατηγικές». Υπενθυμίζεται ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά της ένταξης στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια.
«Παραμένουμε στις επάλξεις», έλεγε άλλο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στην ΚΟΕ, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι «το πώς θα πολιτευτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα πετύχει το καλύτερο για τον λαό».
Μπορεί η ΔΗΜΑΡ πλέον να απομακρύνθηκε από την Κουμουνδούρου, ωστόσο οι διάφοροι «συνεργαζόμενοι» θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» των τάσεων τις επόμενες ημέρες. Οι δυνάμεις με τις οποίες υπάρχουν «διαφόρων ταχυτήτων» διαπραγματεύσεις με την Κουμουνδούρου είναι η «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη, η «Κοινωνία Πρώτα» των Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη (ανεξάρτητοι βουλευτές), η Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, η «Πρωτοβουλία των 1.000» και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Οσον αφορά δε τους αριθμούς, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία οι 50 από τους 425 να προέρχονται από τις οργανωμένες δυνάμεις (κόμματα και πολιτικές κινήσεις) με τις οποίες θα συνεργαστεί κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται ότι θα είναι εύκολες για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διαφωνούντες επικαλούνται τις συνεδριακές αποφάσεις και επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί καμία σύμπραξη με παράγοντες που «υπηρέτησαν τις μνημονιακές πολιτικές».
Σε αυτό το πλαίσιο εγείρονται ενστάσεις για ορισμένα πρόσωπα από την «Κοινωνική Συμφωνία», αν και τελικά είχε συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, για τον Οδυσσέα Βουδούρη, που μετά δυσκολίας είχε τελικά κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο, αλλά και για τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι αφ’ ενός βρίσκονται σε συζητήσεις και με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ θεωρείται ότι δεν τοποθετούνται σκληρά κατά των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Οι «μεμονωμένοι»
Φαίνεται πάντως ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα υπάρξει αναφορικά με μεμονωμένα πρόσωπα που πλησιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην επαρχία. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 15 νομαρχιακές και πολλές τοπικές οργανώσεις του κόμματος έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα τοπικά ψηφοδέλτια άνθρωποι του «παλαιού χρεοκοπημένου συστήματος».
Σενάρια φέρνουν τοπικά πρώην στελέχη άλλων κομμάτων, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, να προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς στην Κουμουνδούρου να «δείχνουν» προς την πλευρά στελεχών της Σοσιαλιστικής Τάσης, αποδίδοντάς της τον ρόλο της «γέφυρας».
Αλλωστε ο Αλέξης Μητρόπουλος σε παλαιότερη εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία στα μέσα Οκτωβρίου υπογράμμιζε ότι στην επαρχία «ένας μεγαλύτερος γύρος εσωστρέφειας είναι ορατός», καθώς ορισμένα στελέχη διακατέχονται από «κοινωνιοφοβικό ένστικτο», και ζητούσε να μπουν «στη δεύτερη γραμμή μάχης» όσοι υποστήριξαν «αυτοαναφορικές υποψηφιότητες» στις δημοτικές εκλογές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας