Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων (βλ. απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς), τόσο το εν λόγω κόμμα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσπαθούν από την Κυριακή το βράδυ να βρουν τα... πατήματά τους. Στην Κουμουνδούρου η απογοήτευση είναι διάχυτη, με τον Σωκράτη Φάμελλο να κατηγορεί χθες, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ότι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Την ίδια ώρα, η Πατησίων έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο σοβαρό ζήτημα, αυτό της ενότητας του χώρου.
Χθες, μάλιστα, η… τύχη τα έφερε έτσι και υπήρξε συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον γραμματέα της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η συμβολή του οποίου να κοπεί η, εδώ και τώρα, προοπτική συνάντησης των δύο κομμάτων ήταν καθοριστική. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη, έγινε δε, στα παρασκήνια της πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του «Mega».
Ο Σωκράτης Φάμελλος μόλις είχε βγει από το πλατό και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ετοιμαζόταν να εισέλθει στο στούντιο μαζί με τους Γιάννη Λοβέρδο και Μιχάλη Κατρίνη. Η συνομιλία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι δύο πολιτικοί έσβησαν τις μεταξύ τους διαφορές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέμεινε στο ότι ο χρόνος πιέζει για πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο συνομιλητής του υπογράμμισε την ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για την περίοδο Κασσελάκη επί παραδείγματι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μπροστά και πίσω από τα φώτα, ο Σ. Φάμελλος τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ότι «η πλειοψηφία των πολιτών θέλει λύση. Μας λένε “βρείτε τα, δεν πάει άλλο με τον Μητσοτάκη”». Και, εξήγησε ότι «πήραμε πρωτοβουλία για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς κομματικό εγωισμό, γιατί μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση», παραπέμποντας στους 10+1 άξονες.
Αλλά, συνέχισε, «ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η καθυστέρηση και η άρνηση να υπάρχει μια κοινή προοδευτική απάντηση, είναι άρνηση στους πολίτες που θέλουν λύση», σύμφωνα με την προσέγγιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς έλεγε: «Αυτό που ζητάνε οι πολίτες σήμερα είναι αξιόπιστες λύσεις και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ανταγωνιστική δύναμη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εμείς ως Νέα Αριστερά είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη, ακόμη και επί Κασσελάκη, έναν χρόνο πριν, που μιλήσαμε για την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο και να γίνει αυτό μέσα από προγραμματικό διάλογο». Ωστόσο, «μονομερείς συμπράξεις ενδεχομένως να μη βοηθούν», συμπλήρωσε.
Παίρνοντας αφορμή από όσα είχε πει λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Γ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι υπάρχουν αιτήματα στα οποία συμφωνούν όλοι. «Είναι εύκολο να λες ότι θες να δώσεις τη 13η σύνταξη, ότι θες να μειώσεις τον ΦΠΑ κ.ά. φιλολαϊκά μέτρα. Το δύσκολο είναι να πούμε από πού θα βρούμε τα λεφτά. Πολιτική δεν είναι μόνο να δίνεις, είναι και από πού τα παίρνεις», σημείωσε με νόημα.
Belharra και 13η σύνταξη
Και, πιο δηκτικός στη συνέχεια, «μια Belharra κοστίζει όσο η 13η σύνταξη το έτος. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φάμελλος έχουν ψηφίσει τους αμυντικούς εξοπλισμούς χωρίς καμιά κριτική σκέψη και διάθεση […], τι ήθος πολιτικής, τι αξιοπιστία έχεις όταν δεν φέρνεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα;», διερωτήθηκε.
Και συνέχισε: «Συζητάμε με όλους πάνω σε ζητήματα στα οποία συμφωνούμε: Πάνω στο κράτος δικαίου και τις υποκλοπές φαντάζομαι ότι μπορούμε να συζητήσουμε εύκολα με το ΠΑΣΟΚ. Για τα ζητήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα βρούμε διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνούσαμε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα διαφωνούσαμε σε άλλα».
Κλείνοντας, «αυτό που λείπει σήμερα από την αντιπολίτευση είναι η αξιοπιστία για πολλούς λόγους. Είναι μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Φάμελλο το συνέδριο που έχουν μπροστά τους, να μιλήσουν ανοιχτά για ζητήματα που μας έχουν διχάσει, έχουν στερήσει την αξιοπιστία στην Αριστερά –όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ– και στην αντιπολίτευση συνολικά».
Χατίρι
Από την πλευρά του, πάντως, ο Σ. Φάμελλος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη: στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου επανέλαβε ότι «ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων», αλλά έτσι κάνουν «το χατίρι στον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει δυναμική και προοδευτική αντιπολίτευση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «οι προτάσεις μας παραμένουν στον προοδευτικό χώρο και στους πολίτες και θα στηρίξουμε και δημόσιες διαδικασίες διαλόγου για το πρόγραμμα της προοδευτικής διεξόδου. Θα αποτελέσουν και κεντρικό σημείο στον προσυνεδριακό διάλογο και δεν θα μας σταματήσει η άρνηση ΠΑΣΟΚ-Ανδρουλάκη και Νέας Αριστεράς», διεμήνυσε, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Τριαντόπουλου: η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προκαταρκτική ήταν η ενδεδειγμένη, υποστήριξε.
Εκανε, όμως, αναφορά και στην προσυνεδριακή διαδικασία: «Η Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης θα αποτελέσει ουσιαστικό όργανο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τα μέλη της θα συμμετέχουν στις επιτροπές Θέσεων, Καταστατικού και Οργάνωσης του Συνεδρίου καθώς και στα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής».
Δικαστικός έλεγχος
Νωρίτερα, στο «Mega» είχε αναφερθεί και στις αποκαλύψεις για την Ομάδα Αλήθειας: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει και να βρει τη σύνδεση του κρατικού χρήματος με τον μηχανισμό προπαγάνδας και δολοφονίας χαρακτήρων που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία», ζήτησε ο Σ. Φάμελλος, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες της λεγόμενης Ομάδας Αλήθειας, για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό της Ν.Δ. με κρατικά λεφτά. Πρέπει να γίνει έλεγχος από τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν να έχουν αποκαλυφθεί όλα αυτά και να μην έχει ανοίξει ρουθούνι. Για άλλα, η ηγεσία του Αρείου Πάγου ξέρει να κάνει παρεμβάσεις, όπως στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Τώρα δεν τρέχει τίποτα;», διερωτήθηκε.
Και στο διά ταύτα, «να ψάξει η Δικαιοσύνη την πορεία του χρήματος. Οι δημόσιοι πόροι να χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος της κυβέρνησης και του κυρίου Μητσοτάκη. Να βρεθεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την κρατική χρηματοδότηση με τον μηχανισμό παραπληροφόρησης, δολοφονίας χαρακτήρων και προπαγάνδας της Ομάδας Αλήθειας», αξίωσε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας