Βαρύς –όπως αναμενόταν– έπεσε ο πέλεκυς της ΕΔΕΚΑΠ για την Κατερίνα Μπατζελή, στην οποία επιβλήθηκε –με βάση τη σχετική εισήγηση– η ποινή της αναστολής της κομματικής της ιδιότητας για έναν χρόνο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς επιβεβαιώνει τις αρχικές πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για μια αυστηρή καμπάνα προς την πρώην υπουργό, έπειτα από την παραπομπή της στο «πειθαρχικό» με την κατηγορία της προσβολής και της μομφής προς τον πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη. Από την άλλη πλευρά, η σκληρή γραμμή της ηγεσίας δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου το καπάκι της εσωστρέφειας, το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει, ώστε η έμφαση να δοθεί στην αντιπολίτευση στη Ν.Δ. και στην εξωστρέφεια.
Η Κατερίνα Μπατζελή στην τοποθέτησή της στην ΕΔΕΚΑΠ αλλά και μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε ζήτησε την πλήρη απαλλαγή της, υποστηρίζοντας ότι «με κανένα τρόπο δεν πρόσβαλε ή μέμφθηκε τον πρόεδρο». Μάλιστα, τόνισε ότι μια φράση της παρερμηνεύτηκε και εργαλειοποιήθηκε από παράγοντες εκτός ΠΑΣΟΚ, «που προσπαθούν να μας μετακινήσουν από την αυτόνομη πορεία μας». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε ότι είναι λανθασμένη τακτική, που δεν συνάδει με τις αρχές και το ύφος του ΠΑΣΟΚ, η εμπλοκή σε «στείρες αντιπαραθέσεις με πολιτικά πρόσωπα», για να συμπληρώσει ότι «κανένας και καμία πρόεδρος ή γραμματέας του κόμματος, σε όλη τη δημιουργική, κυβερνητική αλλά και δύσκολη πορεία του ΠΑΣΟΚ, δεν απήγγειλε κατηγορία «επί προσωπικού» κατά μελών της δημοκρατικής παράταξης».
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη δήλωση για την οποία παραπέμφθηκε, εξελήφθη από την ηγεσία ότι είχε υπονοούμενο και για τις υποκλοπές, κάτι που η ίδια αρνήθηκε. Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει αναφορικά με την κόντρα του κόμματός της με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, (σ.σ.: ο οποίος αρχικά είχε πει ότι «η θέση Ανδρουλάκη για τα “αθροίσματα” μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν του έβαλε κάποιος βέτο») ότι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με τον χαρακτηρισμό «κύριος 13-0» για το θέμα είναι τοξική και λανθασμένη και «να ακολουθούμε το “λανγκάζ” της Ν.Δ. επιβεβαιώνει ότι κάποιος σε τραβάει από το δεξί πέτο».
«Η Ομάδα Αλήθειας έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Βρέθηκα στο πειθαρχικό από δικό της κατασκεύασμα», σχολίασε η κ. Μπατζελή βγαίνοντας από το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ προσερχόμενη αινιγματικά σημείωσε ότι «ένας κύκλος ανοίγει και ένας κύκλος κλείνει». Μετά την απόφαση, η κ. Μπατζελή δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία, ούτε στο συνέδριο του Οκτωβρίου, ενώ σε περίπτωση που στο ίδιο χρονικό διάστημα προκηρυχθούν εκλογές δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Η ΕΔΕΚΑΠ δικαιολογεί την απόφασή της, υπογραμμίζοντας: «Οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να εξαπολύονται με τον μανδύα της «πολιτικής κριτικής» και δεν χωρούν μεταξύ συντρόφων, πολλώ δε μάλλον στο πρόσωπο του προέδρου [...]. Η κ. Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μια στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε».
«Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας