Κλειστή παρέμεινε, και χθες, η πόρτα της Νέας Αριστεράς για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει στο μέλλον. Η καθαρή πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, σε ποσοστό 60% -σε συνέχεια αντίστοιχων συσχετισμών του Πολιτικού Γραφείου- είπε «όχι» στη μονομερή συμφωνία με την Κουμουνδούρου, υιοθετώντας σχετική παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Υπέρ των πιο γοργών διαδικασιών είχαν ταχθεί νωρίτερα, ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές. Ξεκινώντας από την αφετηρία της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής, ήδη από το σημείο εκείνο έγινε φανερός ο δυισμός εντός της Νέας Αριστεράς, μέσα από την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Χαρίτση και την αντεισήγηση του γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Η φράση-κλειδί
Αναλυτικά, ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. το πράσινο φως για «να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της γραμμής του Συνεδρίου, στην υλοποίηση του Λαϊκού Μετώπου», χωρίς να παραγνωρίζει -ας διευκρινιστεί- η αρνητική στάση των δυνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τελευταίο, ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς είπε πως «δεν έχει υπάρξει αυτοκριτικός για το πρόσφατο παρελθόν του και παραμένει προσκολλημένος σε μια λογική μέσου όρου». Αλλωστε, διευκρίνισε, «δεν μιλώ για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλώ για άτακτη συγκόλληση, δεν μιλώ για κατάλυση της αυτοτέλειας».
Ανταποκρινόμενος, ωστόσο, στο πιεστικό κοινωνικό αίτημα, «κάντε κάτι», ο Αλ. Χαρίτσης έκανε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη της συνάντησης, φέρ’ ειπείν με συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων για από κοινού δράση στη Βουλή. Η εισήγηση Χαρίτση είχε σημειωτέον και μια φράση-κλειδί, ότι «θα πρέπει με όποιους ανταποκριθούν (στην πρόσκληση της Νέας Αριστεράς) να γίνει μια αρχή».
Αυτή η τελευταία φράση έκλεινε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σύμφωνα με την «αντίπαλη» προσέγγιση, κάτι που υποστήριξε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όταν ανέβηκε στο βήμα. Διατυπώνοντας σκληρή κριτική κατά των πρώην συντρόφων του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα με χαμηλή διείσδυση στο εκλογικό σώμα, αποκομμένο από την κοινωνία και έναν πολιτικό λόγο που ακροβατεί ανάμεσα σε μία αριστερή ρητορική και μία πολιτική γραμμή του μέσου όρου, προσπαθώντας να ικανοποιήσει όλα τα δυνητικά εκλογικά ακροατήρια».
Και, στο διά ταύτα, ο γραμματέας ζήτησε «να είμαστε καθαροί: μια βιαστική και σπασμωδική συνεργασία δεν εξυπηρετεί ούτε την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας ανταγωνιστικής δύναμης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενέχει μάλιστα τον κίνδυνο ολικής απαξίωσης της Αριστεράς και της Νέας Αριστεράς».
Τα επιχειρήματα Σακελλαρίδη αντέκρουσαν μέλη της Κ.Ε., επί παραδείγματι η Εφη Αχτσιόγλου έλεγε ότι «κανένας δεν μπορεί μόνος του. Δεν μπορεί καμία πολιτική δύναμη μόνη της να απαντήσει στο κοινωνικά επίδικο. Δηλαδή στο πώς θα φύγει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και πώς θα υπάρξει μια εναλλακτική προοπτική για τις λαϊκές και εργαζόμενες τάξεις. Αρα αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση των δυνάμεων είναι αναγκαία. Είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά δεν είναι από μόνη της ικανή προϋπόθεση. Για να γίνει ικανή προϋπόθεση απαιτείται προγραμματική συμφωνία, πολιτικό περιεχόμενο. Και εδώ προφανώς υπάρχουν κόκκινες γραμμές, θέσεις, προτεραιότητες».
Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Πάνου Σκουρλέτη: «Το λαϊκό μέτωπο δεν υποκαθίσταται από επιμέρους τεχνητές συγκολλήσεις. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θέσαμε στο Συνέδριό μας. Υπάρχει συνολικό θέμα αξιοπιστίας των κομμάτων ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική σε σχέση με την πορεία του και τα λάθη του μετά το 2019. Το κίνημα των Τεμπών πρέπει να το ακούσουμε και να κατανοήσουμε τα μηνύματά του».
Η γέφυρα
Ρόλο γέφυρας μεταξύ των δύο απόψεων έπαιξαν ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Κωστής Καρπόζηλος, με τροπολογία που κατέθεσαν: «Το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος του 2025 η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει μια γενική καμπάνια με τον τίτλο “η Αριστερά που ακούει”. Αυτή αφορά ταυτόχρονα και τις πολιτικές και τις κοινωνικές διεργασίες. Είμαστε η Αριστερά που ακούει το αίτημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είμαστε η Αριστερά που ακούει το αίτημα για έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής και μια νέα σχέση κοινωνικών εκπροσωπήσεων [...] Οι οργανώσεις μας και τα στελέχη μας εγκαινιάζουν μια καμπάνια με τον γενικό τίτλο “Η Αριστερά που ακούει”».
Ταυτοχρόνως, τα δύο στελέχη εισηγήθηκαν το κόμμα τους να προσκαλέσει τα πολιτικά κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δίχως αποκλεισμούς και προνομιακές σχέσεις σε πέντε μεγάλες δημόσιες συζητήσεις, για δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος – δημοκρατία, πολεμική βιομηχανία, φορολόγηση πλουσίων και κλιματική μετάβαση – παραγωγικό μοντέλο.
«Η Νέα Αριστερά τονίζει την ανάγκη μεταφοράς της λογικής του Λαϊκού Μετώπου εντός του Κοινοβουλίου», σημειώνεται επίσης στο κείμενο των Ν. Ηλιόπουλου και Κ. Καρπόζηλου, που αφήνουν ανοικτό το παράθυρο των συνεργασιών από φθινόπωρο, αφού «η ολοκλήρωση αυτού του πρώτου κύκλου διεργασιών και της καμπάνιας “η Αριστερά που ακούει” θα μας επιτρέψει μια νέα εκτίμηση της κατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2025». Η τροπολογία έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή.
Ομως, προς το τέλος της συνεδρίασης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε προσθετικό κείμενο στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην απόφαση του Συνεδρίου για το Λαϊκό Μέτωπο. Ομως το Λαϊκό Μέτωπο με στόχο να συγκροτηθεί μία ανταγωνιστική δύναμη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να νοείται ως η συνεργασία της Νέας Αριστεράς αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέστησε σαφές ο βουλευτής και πρ. υπουργός Οικονομικών που πρόσθεσε:
Πολιτικό κενό
«Ενα Λαϊκό Μέτωπο απαιτεί σοβαρές διεργασίες. Ο στόχος πρωτίστως είναι να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση στο υπάρχον (πλαίσιο). Εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική κυβερνητική λύση αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι αποτελεσματική, να δίνει λύσεις, αλλιώς δεν αποκόπτεται η άνοδος της ακροδεξιάς. Γρήγορες κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες δεν εξασφαλίζουν ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη απαίτηση».
Και, με το βλέμμα στο μέλλον, «σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, η Νέα Αριστερά έχει ακόμα χρονικό και πολιτικό περιθώριο να οργανώσει τη δουλειά της. Το πολιτικό κενό είναι μεγάλο στον χώρο της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά έχει απολέσει πολύ χρόνο ετεροκαθοριζόμενη από τις στρατηγικές των άλλων κομμάτων», κατέληγε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Το κείμενο αυτό υπερψηφίστηκε από το 60% των μελών της Κ.Ε. Υπό το πρίσμα των χθεσινών εξελίξεων, το ερώτημα που τίθεται πάντως είναι αν και πότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας