Το θάνατο του 34χρονου Αιγύπτιου Αχμέντ Αμπντουλμαχίντ, που ήταν έγκλειστος στο κέντρο κράτησης Παρανέστι, στη Δράμα, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση στους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η «Εφ.Συν.» με αναλυτικό της ρεπορτάζ είχε αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο συγκεκριμένο κέντρο, με ενδεικτικό παράδειγμα τον Ιούνιο του 2024, όπους για τους 303 κρατούμενους στο Παρανέστι δεν υπήρχε κανένας γιατρός, κανένας ιατρικός επισκέπτης και κανένας διερμηνέας, ενώ υπήρχαν 3 νοσηλευτές και ένας ψυχολόγος.
Οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση στους προαναφερθέντες υπουργούς, ζητούν εξηγήσεις για το εάν:
- Έχει διαταχθεί/διενεργηθεί διοικητική έρευνα για το περιστατικό στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι, τις συνθήκες στις οποίες συνέβη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει; Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής;
- Θεωρούν συμπτωματικό το φαινόμενο κρατούμενοι από την Ελληνική Πολιτεία νεαροί σε ηλικία άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια με κοινό στοιχείο τις καταγγελίες για έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που συνοδεύουν το σύνολο των περιστατικών;
- Εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό μέριμνα προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ιατρικό, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό του προγράμματος Phillos II και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις;
Αναλυτικά η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Προς τους κ. Υπουργούς
– Προστασίας του Πολίτη
– Μετανάστευσης &Ασύλου
Θέμα: Ένας ακόμα θάνατος πρόσφυγα σε Κέντρο Κράτησης στο Παρανέστι Δράμας
Τον Νοέμβριο του 2023, με αφορμή τότε τον θάνατο ενός 24χρονου Πακιστανού στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, δεκαοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επισημάνει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα σοβαρά προβλήματα και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι πρόσφυγες. Είχαμε δε τονίσει την ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ιατρικό, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό του προγράμματος Phillos II και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις σε όλα τα κέντρα κράτησης ανά την επικράτεια.
Ενάμιση χρόνο μετά, ένας ακόμα θάνατος πρόσφυγα σε κέντρο κράτησης κάτω από συγκεχυμένες συνθήκες, αυτή τη φορά στο Παρανέστι Δράμας, ήρθε να προστεθεί στη θλιβερή σχετική λίστα. Ο 34χρονος Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπντουλμαχίντ, που ήταν έγκλειστος οχτώ μήνες επειδή δεν είχε χαρτιά, άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή, γεγονός που προκάλεσε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες μεταναστών για την πολύμηνη κράτησή τους στο κέντρο όπως και για τις κακές συνθήκες κράτησης.
Επειδή:
– Τα δύο τελευταία χρόνια, οι τραγικές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κέντρα κράτησης, που παρέχεται από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), έχουν τεκμηριωθεί σε εκθέσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugee Support Aegean – RSA) και διεθνών οργανώσεων και δικτύων.
– Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούνιο του 2024 για τους 303 κρατούμενους στο Παρανέστι δεν υπήρχε κανένας γιατρός, κανένας ιατρικός επισκέπτης και κανένας διερμηνέας, ενώ υπήρχαν 3 νοσηλευτές και ένας ψυχολόγος.
– Δεν είναι η πρώτη φορά που νεαρός άνθρωπος πεθαίνει όντας κρατούμενος σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών. Αντίστοιχα θλιβερά περιστατικά έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν στην Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο και την Κω, με κοινό στοιχείο όλων των υποθέσεων σύμφωνα με τις καταγγελίες την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πιθανόν να απέτρεπε κατά περίπτωση το μοιραίο.
– Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας.
– Με δεδομένη την περιορισμένη ελευθερία κίνησης των διοικητικά κρατούμενων στα Κέντρα Κράτησης αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους διαμένοντες επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που να ανταποκρίνεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1)Έχει διαταχθεί/διενεργηθεί διοικητική έρευνα για το περιστατικό στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι, τις συνθήκες στις οποίες συνέβη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει; Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής;
2) Θεωρούν συμπτωματικό το φαινόμενο κρατούμενοι από την Ελληνική Πολιτεία νεαροί σε ηλικία άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια με κοινό στοιχείο τις καταγγελίες για έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που συνοδεύουν το σύνολο των περιστατικών;
3) Εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό μέριμνα προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ιατρικό, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό του προγράμματος Phillos II και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις;
Οι ερωτώσες και οι ερωτώντες Βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γιώργος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας