Σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος είναι καθηλωμένος σε χαμηλά ποσοστά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημαντικό μέρος της ομιλίας του περιλάμβανε η προοπτική συνεργασίας με άλλα κόμματα του αποκαλούμενου προοδευτικού τόξου, με αναφορά και στο πρόσφατο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν καρποφόρησε. Σημειώνεται ότι ο Σ. Φάμελλος έχει στείλει προσφάτως μηνύματα «κοινοβουλευτικής συμπόρευσης», τόσο προς το εσωτερικό του κόμματος, όσο και προς όμορες πολιτικές δυνάμεις.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, έκαναν αναφορές στον ενδεχόμενο συνεργασιών, τασσόμενοι υπέρ ή κατά, ενώ δεν απουσίασε η κριτική για τα πεπραγμένα της ηγεσίας (όπως έκανε ο Π. Πολάκης). Στο στόχαστρο των ομιλητών βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος δημοσκοπικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
► Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς το Όργανο. Η πρόταση που κατατέθηκε από Πολάκη - Παππά για επιλογή νέας γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου από την ΚΟΕΣ απορρίφθηκε. Τα μέλη της ΚΕ, με συντριπτική πλειοψηφία, εξουσιοδότησαν την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει τη σύνθεση του Οργανωτικού, θέση που στήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Οι τοποθετήσεις
Ειδικότερα, για το θέμα των συνεργασιών, ο Σ. Φάμελλος άφησε αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ ενώ εξαπέλυσε πυρά και κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «απευθύναμε ξεκάθαρο κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής... Εμείς είμαστε όσο και αν ενοχλεί κάποιους η προγραμματική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη».
Άσκησε κριτική σε όσους καθυστερούν να απαντήσουν και στερούν λύσεις και προοπτική από την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας: «Όποιος υποτιμά τη λαϊκή απαίτηση για συνεργασίες και προοδευτικό λαϊκό μέτωπο, όποιος αμφισβητεί τη δυναμική του, υποτιμά και τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Και ευνοεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος που τον στηρίζει, το οποίο θέλει την προοδευτική αντιπολίτευση διασπασμένη».
Κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «υπηρετεί με ζηλευτή συνέπεια τη ρητορική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και πρόσθεσε: «Θέλω λοιπόν να δηλώσω προς όλες τις πλευρές. Είμαστε περήφανοι για όσα πέτυχε η κυβέρνηση μας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η κυρία Κωνσταντοπούλου κατέβαινε στα συλλαλητήρια μαζί με τα πιο ακροδεξιά στοιχεία της κοινωνίας. Μαζί με τους λαϊκιστές της ΝΔ και τους χρυσαυγίτες».
Υπέρ των συνεργασιών τάχθηκε ο βουλευτής Νίκος Παππάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η χώρα ζει την πιο βαθιά θεσμική κρίση των τελευταίων δεκαετιών με ευθύνη Μητσοτάκη. Οι Ενώσεις δικαστών και δικηγόρων κινούνται έναντι στη -διορισμένη από τον Μητσοτάκη- ηγεσία του Αρείου Πάγου. Με τον χειρισμό της προανακριτικής επιτροπής, η Ν.Δ. μεθοδεύει τον υποβιβασμό του κοινοβουλίου. Με την επιλογή ενός στενά κομματικού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τον δρόμο για τη συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπό του. Αυτά αποτελούν ζητήματα γενικευμένου συναγερμού για τις προοδευτικές δυνάμεις. Και, βεβαίως, καμία από τις δυνάμεις αυτές δεν πρέπει να υποκύψει σε λαϊκισμό με ακροδεξιά φύτρα. Σωστά ο Σωκράτης Φάμελλος διατύπωσε την πρόταση για συνεργασίες. Είναι ψηφισμένη μας πρόταση. Η θέση για νέο φορέα δεν είναι.
»Είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Στη βάση σαφούς προγράμματος. Για να ξέρει ο λαός τι θέλουμε και γιατί κάποιος συμπορεύεται ή δεν συμπορεύεται μαζί μας. Συνυπογράφω την πρόταση Μουζάλα, που μεταξύ άλλων λέει ότι τα προγραμματικά μας θεμέλια πρέπει να περιλαμβάνουν: Δημόσια τράπεζα, ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο διυλιστήριο, φορολόγηση των υπερκερδών, αντιμετώπιση του στεγαστικού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία στο επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε».
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική στην πορεία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ (είπε χαρακτηριστικά: «δεν πάμε καλά»), σημειώνοντας: «Η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας, κρατάει πλέον αποστάσεις από εμάς, έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη. Το αποθαρρυντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν δημοσκοπικά. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009».
Ο Π. Πολάκης άσκησε κριτική στη διαχρονική προσπάθεια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει σε επίθεση στον Σωκράτη Φάμελλο: «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος. Χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην Κ.Ε., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει δημόσια για δημιουργία νέου φορέα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα συμβάλει για να μην κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομα στις εκλογές. Και σας ρωτάω, με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι; ... Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν είναι να πέσει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές της ΝΔ. Υπάρχει έστω μία, ή ένας σε αυτή την αίθουσα, που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη;».
Αφού επιτέθηκε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να βρεθούν κοινά σημεία με αυτήν, αναφέρθηκε και στην προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά. Απέκλεισε μία συμφωνία κορυφής που θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια και τάχθηκε υπέρ της χωρίς προϋποθέσεις επιστροφής μελών.
Η Όλγα Γεροβασίλη τάχθηκε υπέρ μιας αντιπολίτευσης που θα αλλάξει θετικά τη ζωή των πολιτών. «Σήμερα στη χώρα στήνεται μια παγίδα, το σύστημα όταν το συμφέρει ενδύεται αντισυστημικότητα με ύφος εχθροπαθές, με χυδαιότητα, λαϊκισμό, τον απαιτούμενο αντικοινοβουλευτισμό και όσα ψέματα απαιτούνται. Απ’ την άλλη, υπάρχουν και τα λεκτικά διαπιστευτήρια σοβαρότητας και θεσμικότητας. Όποιος όμως είναι σοβαρός, θεσμικός, ρεαλιστής δεν κινείται κάνοντας απλά θόρυβο αλλά το εκπέμπει μέσω των αρχών, της συμπεριφοράς και του οραματικού σχεδίου για την πατρίδα που μας αξίζει. Αντιπολίτευση είναι η θετική πρόταση που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών. Τονίζω τις λέξεις: επιμονή, υπομονή, σταθερότητα. Διαφορετικότητες πάντα είχαμε και θα έχουμε. Κριτική ναι. Συζήτηση ναι. Συνθέσεις ναι», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Το κόμμα θα βγει πιο δυνατό από το συνέδριό του, διαβεβαίωσε η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις που συμβάλλουν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αγωνιστεί σταθερά για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».
Όπως σημείωσε, «είναι καθήκον μας να παλέψουμε πολύ σκληρά για να μην επικρατήσει η αντιπολιτική και η αποστασιοποίηση από τα κοινά και την πολιτική. Να μην κερδίσει έδαφος, ούτε η ψευδεπίγραφη διαμαρτυρία, ούτε ο δήθεν αντισυστημισμός. Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν φοβάται ούτε τον Βελόπουλο, που με την ψήφο του άλλαξε τις Ανεξάρτητες Αρχές πριν λίγους μήνες. Ούτε φυσικά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το επίτιμο μέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση της Αριστεράς, με επιχειρήματα κλεμμένα από την Ομάδα Αλήθειας. Αυτό που φοβάται είναι το τεράστιο κύμα της κοινωνικής αντιπολίτευσης που βρέθηκε στα συλλαλητήρια, να γίνει ένα ρεύμα προοδευτικής ανατροπής. Επειδή οι πολίτες γνωρίζουν καλά πως το σύστημα που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ισχυρό, θέλουν την όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων».
Τέλος, η κ. Σβίγκου άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Απέναντι λοιπόν, στο αίτημα των προοδευτικών πολιτών και απέναντι στην κοινωνική αναγκαιότητα της σημερινής περιόδου, δεν χωράνε ούτε μικροκομματικοί εγωισμοί, ούτε διαγκωνισμοί, ούτε τα 'μαθηματικά' του κ. Ανδρουλάκη».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου «διά μέσου ενός οδικού χάρτη που περιλαμβάνει την ανάγκη έναρξης προγραμματικού διαλόγου και οδηγεί σε εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.Το άγχος των μεγαλομετόχων της εσωκομματικής γραφειοκραίας δεν μας αφορά. Πριν από έναν χρόνο διαβλέψαμε την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και στρατευθήκαμε πίσω από τον στόχο που θα δώσει οξυγόνο στην κοινωνία. Η αξιοπιστία μας κρίνεται από τη συνεπή διαχρονική μας στάση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας