Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
orkomosia ypourgon
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Ανασχηματισμός

Κάτω από τη… βάση ο βαθμός από την αντιπολίτευση

ΠΑΣΟΚ: Αρχή του τέλους του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη ● ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός δεν πήρε το μήνυμα ● ΚΚΕ: Να δυναμώσει η λαϊκή αμφισβήτηση ● Νέα Αριστερά: Ακροδεξιά, διευθετήσεις και Predator ● Κίνημα Δημοκρατίας: Ανακύκλωση.

Η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας, γι’ αυτό και περιορίστηκε σε ανακύκλωση προσώπων: στη φράση αυτή θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν οι αντιδράσεις των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ειδικότερα, ο Κώστας Τσουκαλάς κάνει λόγο, σε δήλωσή του, για «στρατηγικό αδιέξοδο του πρωθυπουργού, το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα με τον ανασχηματισμό του “μικρού και ευέλικτου” κυβερνητικού σχήματος». Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προσθέτει: «Στο κύκνειο άσμα του ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εμμονικός στην ίδια αποτυχημένη και καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών συγκεντρωτική συνταγή διακυβέρνησης. Υπογραμμίζει πόσο ξέπνοη μεταρρυθμιστικά είναι η κυβέρνησή του με την ανακύκλωση αποτυχημένων υπουργών σε διαφορετικούς ρόλους και επιβραβεύοντας άλλους που έδωσαν διαπιστευτήρια πίστης αναπαράγοντας την πιο σκληρή κυβερνητική γραμμή και περιφρονώντας τα αιτήματα της κοινωνίας για δικαιοσύνη και λογοδοσία».

«Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική»

Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά γυρίζουν οριστικά την πλάτη στα προβλήματα των πολιτών δηλώνοντας ότι μέχρι τη δεδομένη πλέον εκλογική τους ήττα μόνη προτεραιότητα είναι η νομή της εξουσίας και η διαχείριση των εσωκομματικών ζητημάτων και των μικροκομματικών διευθετήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη, που ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Κουράστηκε και κούρασε. Η χώρα, όμως, και οι πολίτες δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο. Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική και άμεση και το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά του είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Καραμέρος χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό «προσβλητικό για την ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί. Δεν πήρε το μήνυμα», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «εδώ δεν μιλάμε καν για ανακύκλωση προσώπων, πολλώ δε μάλλον για αλλαγή πολιτικής. Οπως και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι και σήμερα η μόνη του έγνοια είναι η διευθέτηση εσωκομματικών ισορροπιών και τίποτα άλλο. Οι άνθρωποι του Μαξίμου και τα κομβικά πρόσωπα παραμένουν στη θέση τους σε ένα βαρύ και αναποτελεσματικό συμβούλιο 60 υπουργών. Η κλεψύδρα της Ν.Δ. άδειασε».

«Ιδια “γερασμένη” αντιλαϊκή πολιτική»

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι «η ανακύκλωση προσώπων και τα “κούφια” λόγια περί “επανεκκίνησης” δεν μπορούν να βγάλουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη δύσκολη θέση, στην οποία την έχουν φέρει οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, που ξεσκεπάζουν τόσο το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που θυσιάζει όλες τις κοινωνικές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων. Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε ηλικιακό, ούτε επικοινωνιακό, είναι βαθιά πολιτικό και δεν “κουκουλώνεται” με “θυσίες” υπουργών και αλλαγές καταμερισμού σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί στην αντιλαϊκή πολιτική ή με την είσοδο εκπροσώπων της “νέας γενιάς”, όπως λέγεται, που υπηρετούν, όμως, την ίδια “γερασμένη” αντιλαϊκή πολιτική».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «λύση για τον λαό δεν είναι η μεταμφίεση και αναπαλαίωση του χρεοκοπημένου αστικού πολιτικού συστήματος, είτε αυτές εκφράζονται στο επίπεδο της κυβέρνησης, είτε στο επίπεδο της “βολικής” αντιπολίτευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή αμφισβήτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές της, στο ίδιο το σημερινό εχθρικό κράτος, να αποκτήσει αυτή ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μέχρι τη συνολική ανατροπή».

Στη δική του οπτική, το γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς για τον ανασχηματισμό κάνει λόγο για «ανασχηματισμό με αρκετή από Ακροδεξιά, ολίγη από εσωκομματικές, προεκλογικές διευθετήσεις και άφθονη δόση Predator. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι με τέτοιες κινήσεις απελπισίας ή επικοινωνιακές γελοιότητες όπως η χθεσινή υποκριτική υπόκλιση στα ονόματα των νεκρών των Τεμπών θα ανακόψει την πτώση, τον αφήνουμε να ζήσει τη φαντασίωσή του. Δεν θα κρατήσει άλλωστε για πολύ», διαμηνύει εν κατακλείδι.

Σύμφωνα, τέλος, με το γραφείο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας, οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα «δεν ήταν ανασχηματισμός, ήταν “ανακύκλωση”».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κάτω από τη… βάση ο βαθμός από την αντιπολίτευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας