Το ζήτημα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έθεσε με επείγουσα ερώτησή του την προς την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καγιά Κάλας, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Ο Γ. Μανιάτης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το νέο καθεστώς στη Συρία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων που θα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας να διευκρινίσει πώς θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, αλλά και τις συνέπειες που τυχόν θα έχει μία τέτοια συμφωνία στις ευρωτουρκικές και ευρωσυριακές σχέσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το νέο καθεστώς της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Έχοντας υπόψη το προηγούμενο του παράνομου και άκυρου Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό ΑΟΖ που παραβιάζει τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μια νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και του νέου καθεστώτος στη Σύρια έχει ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων και θα μπορούσε να είχε πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
- Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;
- Θα θέσει ως προαπαιτούμενο για μια μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Συρίας, μεταξύ άλλων, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρως της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών;
- Τι συνέπειες θα είχε η σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας που θα παραβίαζε τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στις Ευρωτουρκικές και Ευρώ-Συριακές σχέσεις;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας