Τις θέσεις αλλά και τις διαφορές των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι πολίτες -ανάμεσά τους και εν δυνάμει ψηφοφόροι της ερχόμενης Κυριακής- στο debate που διοργάνωσε η ΕΡΤ και το οποίο αφορούσε τους τομείς της οικονομίας, της κλιματικής κρίσης, του κοινωνικού κράτους και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά, φυσικά, και τα εσωκομματικά.
Απόστολος Γκλέτσος
Η Αριστερά υπάρχει για τους αδύναμους, προέταξε ο Απόστολος Γκλέτσος και ζήτησε αλλαγή πορείας προς τα αριστερά, με ισχυρότερο κράτος. Επιπλέον, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι αποκλείσθηκε, επειδή εκείνος ήθελε, όπως και ότι μετέτρεψε το καταστατικό του κόμματος σε... πατσαβούρα.
Στα οικονομικά ο Απ. Γκλέτσος επέδειξε πίνακα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα μας βρίσκεται, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην προτελευταία θέση της αγοραστικής δύναμης. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επικαλέσθηκε την περίοδο που ήταν δήμαρχος Στυλίδας, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι το μυστικό βρίσκεται στο προλαμβάνειν. Πάντως, ο κ. Γκλέτσος είπε πως οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, αλλά ο κ. Πολάκης τον διόρθωσε λέγοντας πως το σωστό είναι ότι δεν αποθηκεύεται η ενέργεια, διαπίστωση με την οποία συμφώνησε εν τέλει ο Απ. Γκλέτσος. Υπεραμύνθηκε, τέλος, της άποψής του για έλευση ιερόδουλων από το εξωτερικό.
Παύλος Πολάκης
Ισως η πιο δυνατή στιγμή του Παύλου Πολάκη ήταν η στιγμή που επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τις δηλώσεις που εκείνος έκανε για την τραγωδία στο Μάτι. «Ο κ. Κασσελάκης, επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το 2ο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας, τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικού παρελθόντος του. Για ποιο λόγο να κρύψουμε τους νεκρούς στο Μάτι; Για να πετύχουμε τι; Αυτή ήταν η αισχρή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε με έμφαση.
Ενώ, σε δεύτερο χρόνο, τόνισε πως δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό, αντιθέτως, που υπάρχει, είναι «το ψεύτικο Πόθεν Εσχες» του Στ. Κασσελάκη. Παρουσίασε δε πίνακα που απεικονίζει «δέντρο» εταιρειών του τέως προέδρου, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν ηγέτης κόμματος της Αριστεράς να είναι διευθύνων σύμβουλος off shore εταιρειών στα Νησιά Μάρσαλ.
Ομως, οι κ. Πολάκης και Φάμελλος είχαν δύο σημεία τριβής, και στις δύο περιπτώσεις με πρωτοβουλία του δεύτερου. Η πρώτη διαφωνία αφορούσε τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ο Π. Πολάκης χαρακτήρισε εγκληματικό πολιτικό λάθος, εκ μέρους του έκπτωτου προέδρου, την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, επιλογή που διέσωσε πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως υποστήριξε. Και, στο διά ταύτα, επέμεινε ότι ήταν ορθή η στάση του, επικαλούμενος το εμπόριο παιδιών.
Πάντως, ο Σ. Φάμελλος αντέτεινε ότι για το θέμα της τεκνοθεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική τροπολογία και, εμμέσως, πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ισότητας. Στο δεύτερο σημείο, ο Σ. Φάμελλος διερωτήθηκε πόσα λάθη, άστοχες δηλώσεις κ.ο.κ. του Π. Πολάκη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τον δεύτερο να απαντά ότι τα λάθη του είναι απείρως λιγότερα από όσα προσέφερε και κατά την κυβερνητική θητεία αλλά και από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Υπήρξε, όμως, κι ένα σημείο τριβής μεταξύ των κ. Φαραντούρη και Πολάκη, όταν ο δεύτερος ρώτησε τον πρώτο γιατί σπεύδει να κάνει το επόμενο βήμα, παρότι νέος ευρωβουλευτής. Ο Ν. Φαραντούρης απάντησε ότι εκείνος, ο Π. Πολάκης δηλαδή, έφερε έναν άγνωστο στην προεδρία του κόμματος.
Στην οικονομική πολιτική, ο Π. Πολάκης ζήτησε να αντιστραφεί η υποτίμηση της εργασίας που επέβαλαν τα μνημόνια. «Δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή» τα μνημόνια, δήλωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να αμφισβητηθούν τόνισε και επανέλαβε την πάγια θέση του για μεγάλο μαξιλάρι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερές θέσεις του υποψηφίου και βουλευτή Χανίων είναι η δημόσια ΔΕΗ, η δημόσια Εθνική Τράπεζα, τα δημόσια ΕΛ.ΠΕ., αλλά και η ακύρωση της σύμβασης της Αττικής Οδού.
Ο Π. Πολάκης, στο κλείσιμο, ανέτρεξε στη νιότη του, πώς από τότε συνδέθηκε με την Αριστερά και τις αξίες της, ενώ, εν συνεχεία, εστίασε στο σήμερα και πώς το σύνθημά του για «έντιμη Ελλάδα» μπορεί να είναι το αίτημα των καιρών. Απηύθυνε πρόσκληση προς μικρομεσαίους, αγρότες, συνταξιούχους και νέους, είχε επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι, κατ’ αυτόν, αποδέκτες του οράματός του είναι όλοι, «εκτός από φασίστες και διεφθαρμένους».
Σωκράτης Φάμελλος
Να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη -σε συνέχεια, προφανώς, και της περιόδου που ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- ήταν η κεντρική επιλογή του Σωκράτη Φάμελλου. Εξαπέλυσε, έτσι, σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής όσο και σε εκείνο της οικονομίας. Για το δεύτερο, κατηγόρησε πρωθυπουργό και κυβέρνηση ότι λένε ψέματα στο μέτωπο της αισχροκέρδειας. Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη κοστίζει 900 εκατ. και η οριζόντια μείωση 2 δισ., την ώρα που η κυβέρνηση εισπράττει σχεδόν 3 δισ. από τον ΦΠΑ.
Αλλά και στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παλαιότερα είχε ακολουθήσει τη γραμμή Σαμαρά, όταν κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «για μειοδοσία, για έλλειψη πατριωτισμού -και όλα καταγράφηκαν και στο εσωτερικό και διεθνώς, όταν ήμασταν κυβέρνηση. Το έκανε στις Πρέσπες, στα χωρικά ύδατα, στον φράχτη. Και τώρα μας λέει ότι “ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων”. Σε ποιον μιλάει; Στον κύριο Σαμαρά ή στον εαυτό του;», διερωτήθηκε.
Σε άλλο σημείο, ο Σ. Φάμελλος τάχθηκε υπέρ του κρατικού ελέγχου στη ΔΕΗ, όπως επίσης υπέρ μιας παρέμβασης στον χώρο της ενέργειας. Και στα της κλιματικής κρίσης, «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε οικολογική ταυτότητα δεν είναι μόδα, έχει να κάνει με τη ζωή», παρατήρησε. Στο κλείσιμό του, ζήτησε «την Κυριακή να πατήσουμε το μπουτόν του restart», ενώ διευκρίνισε ότι από το κάλεσμά του δεν εξαιρείται κανείς, ούτε, ασφαλώς, όσοι απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νικόλας Φαραντούρης
Από τη δική του πλευρά ο Νικόλας Φαραντούρης αρκετές φορές επικαλέσθηκε την ακαδημαϊκή εμπειρία του αφενός, τις παρεμβάσεις που κάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφετέρου. Από εκεί και πέρα, διευκρίνισε ότι πρώτα εξασφαλίζεις ίσες ευκαιρίες και μετά μιλάς για αριστεία. Μίλησε για τον «μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ» και επέμεινε στην πρότασή του για θέσπιση θέσεων δύο αντιπροέδρων.
Θέμα του ντιμπέιτ, «Αυγή» και «Κόκκινο»
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε πάντως πριν καν ξεκινήσει! Και τούτο γιατί έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι από την «Αυγή» και το «Κόκκινο». Οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους έκαναν διάλογο μαζί τους, αντιθέτως ο Παύλος Πολάκης το απέφυγε, μάλλον ενοχλημένος από την παρουσία τους. Στη δήλωσή του έξω από το ραδιομέγαρο, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε τη δέσμευσή του, όπως είπε, να υπάρχει «Αυγή» και «Κόκκινο», όπως και να υπάρχει ένας δυνατός, σοβαρός και αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Ν. Φαραντούρης κατέθεσε σειρά προτάσεων, όπως να γίνει οικολογικός σταθμός το «Κόκκινο», γεγονός που θα του επέτρεπε να έχει κοινοτική χρηματοδότηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας