Σπάνιο αρχειακό υλικό, κείμενα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα, αντικείμενα, επιστολές και «τελευταία σημειώματα» μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ φιλοξενούνται στον χώρο των δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ
Τα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, εμβληματικό κτίριο του μετεπαναστατικού νέου ελληνικού κράτους, στο οποίο από το 1834 στεγάστηκε το εθνικό τυπογραφείο και αργότερα το Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει αποκτήσει εδώ και λίγα χρόνια μια δεύτερη ζωή. Οπωσδήποτε λιγότερο δραματική από τις δίκες που φιλοξένησε, όπως του Νίκου Μπελογιάννη και των συγκατηγορουμένων του «εχθρών» του μετεμφυλιακού κράτους, ωστόσο συναρπαστική από άποψη τέχνης ή ιστορικής μνήμης.
Το κτίριο, σε επαφή με την πλατεία Δικαιοσύνης και το Αρσάκειο, έχει γίνει πια εκθεσιακός χώρος στη δικαιοδοσία του Δήμου Αθηναίων. Και από τις αρχές Νοεμβρίου φιλοξενεί μια πολύ ταιριαστή για τις στρογγυλές επετείους του έτους έκθεση: την έκθεση για «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ. Στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά και από το μακελειό που ακολούθησε εις βάρος των απελευθερωτών, η έκθεση που έχουν επιμεληθεί στελέχη της επιτροπής Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ περιλαμβάνει μια αδρή αφήγηση των φοβερών γεγονότων από την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της ελληνικής επικράτειας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, αλλά και τη σύγκρουση που ακολούθησε ανάμεσα στους απελευθερωτές και τους νέους, Αγγλους κατακτητές και τους εγχώριους συνεργάτες.
Σπάνιο αρχειακό υλικό, κείμενα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα, αντικείμενα, επιστολές και «τελευταία σημειώματα» μαχητών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ συνθέτουν την τοιχογραφία μιας εποχής μεγάλων θαυμάτων και βαθύτατων τραυμάτων. Βρεθήκαμε το περασμένο Σάββατο στον χώρο της Σανταρόζα, σε μια ειδική ξενάγηση για δημοσιογράφους που γλαφυρά και πολύ υπομονετικά μας έκανε η Αννα Αγαθοκλέους, μέλος της Επιτροπής Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.
Παράλληλα με τη δημοσιογραφική ξενάγηση το Σάββατο το μεσημέρι γίνονταν από άλλα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεναγήσεις στις 14 αίθουσες του διώροφου κτιρίου σε ακροατήρια πολύ διαφορετικά: από παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, που φυσικά έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα απτά αντικείμενα της έκθεσης, όπως για παράδειγμα την αίθουσα με τα «χωνιά της ΕΠΟΝ», τα οποία τα παιδιά έσπευδαν να τα δοκιμάσουν, μέχρι τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που προηγούνταν κατά λίγα λεπτά της δικής μας δημοσιογραφικής ξενάγησης.
Από τη «Μεγάλη Πρωτοβουλία», που είναι ο τίτλος της πρώτης αίθουσας της έκθεσης, αφιερωμένης στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ για ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, μέχρι τη μεγάλη «Εκρηξη», στην τελευταία αίθουσα, που φιλοξενεί μια σύγχρονη εικαστική δημιουργία μεγάλων διαστάσεων (atek-ΕΚΡΗΞΗ) ως φλογερή προβολή των προσδοκιών του μέλλοντος, σε όλον τον χώρο υπάρχουν μικρά και μεγάλα αποστάγματα γνώσης και συγκίνησης, με το συναισθηματικό φορτίο, φυσικά, να υπερτερεί της αναγκαστικά ελλειπτικής τεκμηρίωσης.
Η έκθεση για «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944» θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου (στο κτίριο της οδού Σανταρόζα - πρώην Δικαστήρια, με είσοδο από Σταδίου), με ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές 10 π.μ.-2 μ.μ. και 5 μ.μ.-9 μ.μ., τα Σαββατοκύριακα 11 π.μ.-7 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. (Για ξεναγήσεις απαιτείται ραντεβού στο τηλέφωνο 210-5282607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ.-1 μ.μ. και 5 μ.μ.-8 μ.μ.)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας