Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ, Κεντρική Επιτροπή
EUROKINISSI

Κόντρες και ζυμώσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ UPD

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου δρομολογούνται οι νέες εξελίξεις για τον «οδικό χάρτη» μέχρι την εκλογή νέου προέδρου ύστερα από την αποκαθήλωση του Στέφανου Κασσελάκη. Πριν την έναρξη των εργασιών έγινε γνωστό πως οι «87» ζητούν να μπει στοπ στην υποψηφιότητά του, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να την ανακοινώσει άμεσα.

Τα μέλη της Κ.Ε. τοποθετούνται μέσα σε έντονο κλίμα, στο πλαίσιο των ζυμώσεων για την επόμενη μέρα, χωρίς όπως αναμενόταν να λείπουν οι αντιπαραθέσεις και οι αντεγκλήσεις λόγω του εσωκομματικού εμφυλίου, που μαίνεται στο κόμμα.

Η εισήγηση της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας δεν  έκρυβε εκπλήξεις ζητώντας το έκτακτο συνέδριο να διεξαχθεί από την 1η ως την 3η Νοεμβρίου, με αντικείμενο, την έγκριση των υποψηφιοτήτων αλλά και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε και στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

Στη δική της τοποθέτηση η κ. Σβίγκου επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει «ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης Να εκπληρώσουμε την εντολή που πήραμε για μαχητική, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από τη βουλή, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς, της συντήρησης, της διαπλοκής, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους αλλά ισχυρούς»

«Εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου» υποστήριξε και ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις μας, σε κάθε μέλος του κόμματος, να σκεφτεί, να συζητήσει, να πάρει θέση με βάση τα ερωτήματα και το επίδικο της σημερινής συγκυρίας. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, για το πολιτικό πλαίσιο, για την επόμενη μέρα, για τους στόχους μας, για το πρόγραμμά μας» είπε.

Ν. Παππάς 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, ζήτησε «χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες».

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο κ. Παππάς σημείωσε πως τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού έφεραν μετά από αρκετή δουλειά «μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά;» διερωτήθηκε για να αποφανθεί αρνητικά: 

«Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε τα εξής: «πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό.  Οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές». 

Σ. Φάμελλος

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, εξήγησε πως το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. «Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών» υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως αναμενόταν στράφηκε ενάντια στον κ. Κασσελάκη για τον «αποκεφαλισμό», όπως τον χαρακτήρισε, του προεδρείου της Κ.Ο. «χωρίς εισήγηση της Π.Γ. και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα,» αλλά και για «προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας.

»Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο» συνέχισε ο κ. Φάμελλος και χαρακτήρισε υποκριτική την αντίδραση στο αποτέλεσμα της μομφής, «γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».

Επίσης, απέρριψε ως απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής»,« δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας» εκ μέρους του έκπτωτου προέδρου, ενώ στηλίτευσε τη «διαρροή προβοκατόρικων και κακόβουλων δημοσιευμάτων, με στοιχεία μέσα από τα γραφεία μας, όπως έγινε στην περίπτωση του Κώστα Ζαχαριάδη με καθαρά πολιτικά υπονοούμενα χωρίς καμία υπόσταση. Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει κανείς τη στόχευση». 

Π. Πολάκης

Τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το Συνέδριοκαι την εκλογή προέδρου, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών.

Επιπλέον, ο Π. Πολάκης κάλεσε «τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους», να δηλώσουν από σήμερα «ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». 

Θ. Τζάκρη

Η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή της για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο στις 9 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή της υποστήριξε πως «κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα, την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους».

Η κ. Τζάκρη εκτιμά πως δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία υποστηρίζοντας ότι έτσι οι σύνεδροι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και «να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα».

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών» είπε απαντώντας στον Νίκο Παππά και στην πρότασή του, η οποία όπως σημείωσε η ίδια «κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης».

Η ίδια αναφέρθηκε στην κόντρα της με τον Γιάννη Ραγκούση προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του τη Δευτέρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Τον ισχυρισμό του ότι περιμένει κανείς 15 έτη για να καταγγείλει ότι υπήρξα τάχα απειλή για το δημόσιο συμφέρον, με αφορμή τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραφερνάλια τους, ε αυτόν τον παραδίδω στην χλεύη όποιου διαθέτει τον κοινό νου».

Γ. Ραγκούσης 

Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την Κ.Ε. Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται» ανάφερε.

«Αντίθετα, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν. Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου» σημείωσε και εκτίμησε πως υπάρχει χρόνος για ανασυγκρότηση του κόμματος ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όμως, ανέφερε τα εξής: «Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί. Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου».,

Θ. Θεοχαρόπουλος

Στη συνέχεια ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμφώνησε με την κεντρική εισήγηση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track ούτε αργόσυρτες.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις έκρινε πως σωστά η Πολιτική Γραμματεία θέτει το θέμα ότι «"η υποβολή υποψηφιότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων". Δεν πρέπει να αλλάξει ο αριθμός των υπογραφών πρέπει να μείνει 30 όπως την προηγούμενη φορά για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποιος θέλει να αποκλείσει κάποιον ή κάποια. Προς το παρόν μόνο η πλευρά Κασσελάκη έχει ζητήσει αύξηση υπογραφών σε 50. Όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας, στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα κανένας δεν ήθελε και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους υποψήφιους. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε αυτή η ένταση τις προηγούμενες μέρες. Κανονικά μόνοι τους οι υποψήφιοι με δική τους πρωτοβουλία θα έπρεπε να θέλουν ξεκάθαρους κανόνες».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε επίσης πως «πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση» και επανέλαβε πως ο τελευταίος «εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα "μαύρα ταμεια", για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής.  Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας».

«Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων.  Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κ.Ε. ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως "κουκουλοφόροι", "πραξικοπηματίες", "εκτροπές" κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά» ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κόντρες και ζυμώσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας