Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kyriakos - erdogan nato
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τριπλή κυβερνητική φθορά

Εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει τις διαρροές στα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. αλλά και τις αναζωπυρώσεις εσωκομματικών αντιδράσεων από τις πιο δεξιές πτέρυγες του κόμματος με διάφορες αφορμές ● Μια τέτοια αφορμή είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά, που λόγω της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Πέρα από το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών που προκαλούν σοβαρή φθορά στην κυβέρνηση, γεγονός που έχει καταστεί το νούμερο ένα άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεύτερος βραχνάς για τον πρωθυπουργό παραμένουν οι διαρροές στα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. αλλά και οι αναζωπυρώσεις εσωκομματικών αντιδράσεων από τις πιο δεξιές πτέρυγες του κόμματος με διάφορες αφορμές.

Μια τέτοια αφορμή που φοβούνται στο μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να προκαλέσει νέες εσωκομματικές αναταράξεις στη Ν.Δ. είναι βέβαια η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει 21 με 26 Σεπτεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», ενώ ασαφής παραμένει και η ατζέντα της συζήτησης στο ραντεβού αυτό, κατά το οποίο μένει να δούμε αν θα προχωρήσουν οι συζητήσεις στο επίπεδο της βαριάς διπλωματίας, δηλαδή σε σχέση με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Σε κάθε περίπτωση στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά προκαλούν αντανακλάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και είναι προφανές ότι ανησυχούν για νέες εσωκομματικές αντιδράσεις. Αλλωστε θυμίζουμε και τη σφοδρή κριτική και τις προειδοποιήσεις (και) για τα ελληνοτουρκικά των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, στο Πολεμικό Μουσείο. Οπως επίσης ανησυχία στο Μαξίμου προκαλεί και το γεγονός ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι από τα θέματα που παίζουν ρόλο στις διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα (ακρο)δεξιά της.

Εξάλλου ο φόβος των διαρροών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς την ελληνική Ακροδεξιά είναι ο βασικός παράγοντας του πανικού που έχει κυριεύσει το Μαξίμου, μετά την αντιπροσφυγική στροφή της Γερμανίας, η οποία άγεται και φέρεται στο προσφυγικό πιεζόμενη από τη δική της εγχώρια Ακροδεξιά, αποφασίζοντας να επιβάλει εσωτερικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της. Στην ελληνική κυβέρνηση φοβούνται τον περιορισμό των δευτερογενών ροών προς τη Γερμανία και τυχόν επιστροφές προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πληροφορίες που θέλουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να βρίσκεται σε επαφές και ανοιχτή γραμμή με ομολόγους του σε χώρες όπως η Αυστρία (την οποία επισκέφτηκε προ ημερών, συναντώντας τον Αυστριακό καγκελάριο Kαρλ Νεχάμερ), η Πολωνία (με πρωθυπουργό τον σύμμαχό του στο ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ) και η Ιταλία (με πρωθυπουργό την, αγαπημένη του κ. Μητσοτάκη, ακροδεξιά κυρία Μελόνι), προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μπλοκ χωρών απέναντι στους σχεδιασμούς του Βερολίνου.

Ξενοφοβική ρητορική

Και βέβαια ο φόβος των διαρροών στα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. είναι που ωθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό να επενδύει όλο και περισσότερο στην ξενοφοβική ρητορική, με χαρακτηριστικότερη την τελευταία φράση του ότι «δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μια χώρα η οποία, ουσιαστικά, πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης -πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά-, αλλά δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες».

Οσο για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, από αυτά το μεγαλύτερο άγχος στο μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί ασφαλώς να προκαλεί το θέμα της ακρίβειας που ξεκινάει από τα ράφια του σουπερμάκετ, περνάει από τα ενοίκια και τη στεγαστική κρίση και φτάνει μέχρι τις τιμές του ρεύματος. Και στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να δείξει ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα εντάσσεται και η τελευταία επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τριπλή κυβερνητική φθορά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας