Με μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου, επίκληση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλήρη αποποίηση ευθυνών επιχείρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού να κλείσει το θέμα που έχει ξεσπάσει με την αντικατάσταση μελών της επιτροπής για την ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ και έχει δημιουργήσει αναβρασμό στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Ιάσονας Φωτήλας, εκτεθειμένος εδώ και ημέρες από την πρώτη μη απάντηση που έδωσε προς την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τα σωματεία, ισχυρίστηκε σήμερα πως δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που το θέμα μαθεύτηκε.
«Η διαδικασία ήταν τόσο παράτυπη και μη επιτρεπτή, που δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το προϊόν της. Δεν θα ήταν σωστό», υπογράμμισε κι επισήμανε «δεν υπήρχε κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε την επιτροπή», που αποτελούνταν από καλλιτέχνες «εγνωσμένου κύρους», όπως «εγνωσμένου κύρους» είναι και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε εκείνη που έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια και η οποία είναι μόνη που ισχύει. «Δεν υπάρχει αντικατάσταση μελών της επιτροπής γιατί επιτροπή δεν είχε οριστεί. Μία φορά συστάθηκε επιτροπή, αυτή η οποία υπάρχει στη Διαύγεια».
Ο υπερβάλλων ζήλος φταίει για όλα
Για το επίμαχο περιστατικό, δηλαδή την ενημέρωση των μελών της επιτροπής και την εκ νέου ενημέρωσή τους πως… εκ παραδρομής ορίστηκαν και τελικά αντικαθίστανται, ο υφυπουργός πέταξε όλες τις ευθύνες στην υπάλληλο που είναι επιφορτισμένη με αυτά τα καθήκοντα. Μια υπάλληλο που είναι εξαιρετικά έμπειρη, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, και που έχει τρέξει την συγκεκριμένη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ιάσονα Φωτήλα η υπάλληλος όρισε πρόεδρο και αντιπρόεδρο της επιτροπής και στη συνέχεια έκανε το λάθος να μην στείλει την σχετική εισήγηση προς τη γενική γραμματέα και τον ίδιο τον υφυπουργό. Ο υφυπουργός κρύβεται, δηλαδή, πίσω από τη διαδικασία επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε παράτυπα και πως δεν είχε λάβει έγκριση από τον ίδιο.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι υπήρξε επικοινωνία με τη συγκεκριμένη υπάλληλο, που έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά, και πως εκείνη ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως τα έκανε όλα από υπερβάλλοντα ζήλο και ότι δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν αντιρρήσεις.
Γιατί αντικαταστάθηκαν τα μέλη;
Στο γιατί, παρά τα όσα συνέβησαν, αντικαταστάθηκαν, τελικά τα μέλη της επιτροπής και γιατί άλλαξαν μόνο τέσσερα από τα επτά ο κ. υφυπουργός απάντησε με τον δικό του τρόπο, λέγοντας ότι από τη στιγμή που έγιναν όλα αυτά η σύνθεση της επιτροπής «είχε καεί», ενώ συμπλήρωσε ότι άλλαξε τέσσερις από τους επτά γιατί βρέθηκε να πρέπει να διαλέξει καλλιτέχνες μέσα σε μόλις δύο ημέρες, καθώς τα ονόματα έπρεπε να σταλούν στην αμερικανική επιτροπή μέχρι τις 15 Αυγούστου.
«Αν μπορούσα θα τους άλλαζα όλους –εκτός από τη νικήτρια των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου της περασμένης χρονιάς (σ.σ. Ασημίνα Προέδρου), γιατί ο νικητής είναι πάντα μέλος της επιτροπής– γιατί αυτό θα ήταν και το σωστό. Όμως δεν υπήρχε χρόνος. Διάλεξα καλλιτέχνες μέσα από τη λίστα των καλλιτεχνών που μου έδωσε το ΥΠΠΟ, όχι από το μυαλό μου. Κάποιους δε, η ίδια η διεύθυνση του ΥΠΠΟ είχε προσπαθήσει, αλλά δεν τους είχε βρει στο τηλέφωνο. Εγώ προσπάθησα ξανά και τους βρήκα. Το σκεπτικό μου ήταν, πρώτον, όσο μπορώ να συγκροτήσω μια επιτροπή ώστε να μην χάσουμε τη διαδικασία των Όσκαρ. Και δεύτερον, να αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι εγνωσμένου κύρους, όπως και αυτοί που ήταν στην αρχική πρόταση» σημείωσε.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι από την νέα επιτροπή παραιτήθηκε και ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, μετά τις αντιδράσεις, ενώ ήδη είχε παραιτηθεί και η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου.
Τα πέντε μέλη που έχουν απομείνει είναι:
- Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης (ήταν και στην αρχική επιτροπή)
- Παναγιώτης Ράππας, σκηνοθέτης-animator (ήταν και στην αρχική επιτροπή)
- Έβαν Σπηλιωτόπουλος, σεναριογράφος
- Δημήτρης Δανίκας, κριτικός κινηματογράφου
- Χριστίνα Λαζαρίδη, σεναριογράφος
Συνεπώς ο υφυπουργός ψάχνει εκ νέου άλλα δύο μέλη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μετά από όλα αυτά που έγιναν θα απευθυνθεί στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για να βρουν προτείνουν από κοινού πρόσωπα.
Τι θα γίνει με τις ταινίες που αποσύρθηκαν;
Τέλος δημοσιογράφοι τόνισαν στον υφυπουργό ότι το θέμα έχει γραφτεί στο εξωτερικό και πως εάν σταλούν μόλις πέντε ταινίες η χώρα θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο διεθνώς.
Ο Ιάσονας Φωτήλας, αφού διευκρίνισε πως οι ταινίες της αρχικής λίστας ήταν 26 και όχι 23 όπως είχε γραφτεί, επισήμανε πως θα κάνει μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τους καλλιτέχνες που απέσυραν τις ταινίες τους προκειμένου να βρεθεί μια κοινή οδός.
«Θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτή τη συνέντευξη τύπου ίσως καταλάβουν πράγματα που δεν είχαν καταλάβει κάποιοι που απέσυραν ταινίες και ότι θα θελήσουν να επαναφέρουν τις ταινίες τους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «θα στείλουμε όσες ταινίες είναι υποψήφιες».
Η καταληκτική ημερομηνία για να λάβει τις αποφάσεις της η επιτροπή είναι η 14η Σεπτεμβρίου.
Τρία ερωτήματα από τη Νέα Αριστερά
Νωρίτερα και πριν από την συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού η Νέα Αριστερά είχε εκδώσει ανακοίνωση στηλιτεύοντας τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για φιάσκο του ΥΠΠΟ και διατύπωνε τρία ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς
Για μια ακόμη φορά, πολλοστή στην τελευταία πενταετία, το υπουργείο Πολιτισμού καταφέρνει να φέρει απέναντί του την καλλιτεχνική κοινότητα και να προκαλέσει καταγγελίες για μεθοδεύσεις και αντιθεσμική συμπεριφορά.
Το νέο φιάσκο του ΥΠΠΟ αφορά τους ανθρώπους του κινηματογράφου και έφτασε στην κορύφωσή του σήμερα, όταν οι παραγωγοί και σκηνοθέτες 20 από τις 23 ταινίες που κατέθεσαν υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ (κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους) αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη διαδικασία δηλώνοντας ότι αρνούνται να συμπράξουν «σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του».
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των κινηματογραφικών σωματείων, σύμφωνα με τις οποίες το ΥΠΠΟ είχε προτείνει σε 4 μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας να συμμετάσχουν στην επιτροπή, εκείνα είχαν αποδεχτεί την πρόταση και είχαν λάβει λινκ για να δουν τις ταινίες, ενώ στη συνέχεια έλαβαν νέα επιστολή που τους ενημέρωνε πως όλα τα προηγούμενα έγιναν «εκ παραδρομής», με το ΥΠΠΟ να ανακοινώνει λίγες ώρες αργότερα επιτροπή με άλλη σύνθεση.
Μετά την καταγγελία παραιτήθηκε μέλος της δεύτερης επιτροπής, αρνούμενο να νομιμοποιήσει τις εν λόγω μεθοδεύσεις.
Ποιος παρενέβη και άλλαξε η σύνθεση της επιτροπής;
Με ποιο σκοπό;
Είχε η παρέμβαση αυτή οποιαδήποτε σχέση με κάποια από τις διαγωνιζόμενες ταινίες;
Τα ερωτήματα της Ακαδημίας και των Σωματείων ήταν εύλογα και απαιτούσαν θεσμικές απαντήσεις.
Αλλά η (μη) απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Ιάσωνα Φωτήλα έριξε απλώς λάδι στη φωτιά και εξέθεσε ακόμη περισσότερο το ΥΠΠΟ, αφού επιχείρησε να φορτώσει τις ευθύνες σε υπάλληλο, για την οποία έχει κινηθεί μάλιστα κατά τα λεγόμενά του πειθαρχικός έλεγχος, και επικαλέστηκε τη Διαύγεια (σαν να μην ήταν απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση της επίσημης ανακοίνωσης).
Και καλά ο κ. Φωτήλας είναι καινούργιος στο υπουργείο και μάλλον αγνοεί τις διαδικασίες, δεν βρέθηκε ωστόσο κάποιος από τους έμπειρους της Μπουμπουλίνας να τον προστατεύσει από τις σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες αλλά και από την άτσαλη διαχείριση της κρίσης;
Είναι δυνατόν να διασύρεται η χώρα στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα και να χάνεται στο εσωτερικό η όποια αξιοπιστία των θεσμών και του υπουργείου (εντάξει, δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά);
Το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να αναλάβει εκείνη τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής εκπροσώπησης στα Όσκαρ μοιάζει η δέουσα και αξιόπιστη λύση μετά το φιάσκο και τα υπουργικά παρατράγουδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας