Μπορεί Νέα Αριστερά και Κόσμος να πραγματοποίησαν το πρώτο βήμα μπροστά, προχθές στην εκδήλωση του Μεταξουργείου, η αφορμή ωστόσο ήταν ο θετικός αντίκτυπος του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, άλλωστε, παρενέβη ο Vincent Boulet εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στο γαλλικό παράδειγμα αναφέρθηκαν επίσης η καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαριλένα Κοππά, όπως και ο Κωστής Παπαϊωάννου, από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Αναλυτικά, η Μαριλένα Κοππά, αφού θύμισε την προϊστορία του Μετώπου του 1936, εστίασε στη συνέχεια στη σημερινή συγκυρία, με την επισήμανση πως «η νίκη αυτή ήταν σημαντική, γιατί αφενός έδειξε ότι η επέλαση της Ακροδεξιάς δεν είναι κάτι μοιραίο, αλλά μπορεί να αποσοβηθεί. Ηταν σημαντική επίσης γιατί έδειξε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν τα αντανακλαστικά έστω και την ύστατη ώρα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν τη μέγιστη απειλή για τη δημοκρατία».
Ομως, συνέχισε, «η μεγάλη επιτυχία του Μετώπου ήταν πως μπόρεσε να απευθυνθεί στα λαϊκά στρώματα και στη λαϊκή δυσφορία, να μιλήσει για τις ελπίδες και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων, που όλα τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε να προσεταιριστεί η Ακρα Δεξιά και σε έναν βαθμό το είχε πετύχει. Παράλληλα, ηττήθηκε η αντίληψη ότι υπάρχουν πολιτικές λύσεις αμιγώς τεχνοκρατικές, πέραν των κομμάτων, πέρα από τη βασική διαίρεση Αριστερά - Δεξιά. Η αντίληψη αυτή το μόνο που πετυχαίνει -και όχι μόνο στη Γαλλία- είναι να στρώνει το χαλί στον φασισμό και στην Ακρα Δεξιά», επισήμανε η Μ. Κοππά, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το μεγάλο κεκτημένο του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών. Αυτό είναι το μάθημα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Οτι μπορούμε».
Από την πλευρά του, ο Κωστής Παπαϊωάννου ανέλυσε τον χάρτη της Ακροδεξιάς, πώς, εν προκειμένω, «τα κόμματα είναι, ως επί το πλείστον, “μετα-φασιστικά”. Παίζουν το κοινοβουλευτικό παιχνίδι, επενδύουν στα χαρακτηριστικά των ηγετών και ηγετιδών τους, σπάνε την πολιτική απομόνωση, κινούνται επιθετικά και διεκδικούν να συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις ή να σχηματίσουν κυβερνητικά σχήματα. Η Ακροδεξιά επιδιώκει σήμερα να ορίσει ή να επηρεάσει την ατζέντα και -όπου μπορεί- να κυβερνήσει. Η επιρροή της είναι ήδη ορατή: μέρος του προγραμματικού της λόγου είναι πλέον επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό. Σημαντικό ρόλο παίζει πως μπορεί να συνδυάζει διπλό λόγο: σκληρή ρητορική σε “ταυτοτικά” θέματα ευρωπαϊκού πολιτισμού και αξιών που “κινδυνεύουν”, αντιμεταναστευτική, αντι-ΛΟΑΤΚΙ και γενικά αντι-woke αφενός. Σκληρές συστημικές επιλογές στην οικονομία, την πολιτική ασφάλειας/εξοπλισμών και την εξωτερική πολιτική αφετέρου», ανέδειξε χαρακτηριστικά ο Κ. Παπαϊωάννου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας