Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kaselakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ρόλο πρωταγωνιστή, και όχι θεατή, διεκδικεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στ. Κασσελάκης στο... πόντιουμ για την Κεντροαριστερά

Ηδη κατέθεσε το σχέδιό του για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τη σύμπλευση με τα όμορα κόμματα ● Οι επόμενες κινήσεις του ● Ενα άρθρο του 2020 δείχνει τον δρόμο.
O ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι ένα... τυχερό κόμμα και ο Στέφανος Κασσελάκης ένας τυχερός άνθρωπος. Μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν τέτοιο, ώστε να πετάει κανείς στην Κουμουνδούρου από τη χαρά του -κατά την έκφραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εν τούτοις τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου τίθεται ευθέως θέμα ηγεσίας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αρχίσει συζητήσεις για το τι πήγε λάθος και, κυρίως, ποιες διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Και, όπως σημείωνε συνομιλητής του Στ. Κασσελάκη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν στέκεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια». Ακριβέστερα, σπεύδει «να διαμορφώσει τις εξελίξεις».

Από την άποψη αυτή, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε το σχέδιό του για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τη σύμπλευση με τα όμορα κόμματα. Πρόκειται, κατ’ ουσίαν, για τον οδικό χάρτη ώς το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, αν και με τη δυναμική που εμφανίζουν τα πολιτικά πράγματα από την επομένη των εκλογών, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ούτε για τα μελλούμενα ούτε για το χρονοδιάγραμμα.

Σε πρώτη φάση πάντως, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Στ. Κασσελάκης εκτιμάται ότι θα συγκαλέσει τα μικρά, σε σύνθεση, κομματικά όργανα, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα εκ νέου, αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν υπήρχε χρόνος για τοποθετήσεις βουλευτών λόγω προγραμματισμένης τηλεοπτικής εμφάνισης του προέδρου του κόμματος.

Ομως, με την ομιλία του στους βουλευτές ο Στ. Κασσελάκης έκανε ένα βήμα πιο πέρα, προσδιορίζοντας και το πεδίο πιθανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας (η Νέα Αριστερά δεν είναι στη λίστα των... συζητητών του). Πρώτο πεδίο, η Βουλή με την από κοινού κατάθεση προτάσεων νόμου που θα αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Δεύτερο πεδίο, η κοινωνία. Εκεί όπου διεξάγονται σε καθημερινή βάση ψηφοφορίες σε σωματεία, επιμελητήρια κ.ο.κ., αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν απών. Και ο Στ. Κασσελάκης αντιμετωπίζει τα δύο αυτά πεδία ως τον δοκιμαστικό σωλήνα, εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του.

Αν, όμως, Βουλή και κοινωνία είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας, αυτό σημαίνει ότι κάτι άλλο, κάτι πιο μεγάλο, έπεται αυτών: η σύμπλευση κομμάτων της Κεντροαριστεράς προφανώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πολλά στην Κ.Ο: ότι θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομο, ότι αν σχήματα του ευρύτερου χώρου έφθαναν στο σημείο συναίρεσης, ο ίδιος δεν θα έμπαινε εμπόδιο στην προσπάθεια (θέτοντας, πάντως, εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία).

Ακόμη και αν λειαίνονταν όλα τα αγκάθια, η συζήτηση προσκρούει, ωστόσο, στην πρόβλεψη του εκλογικού νόμου να πριμοδοτεί με το περίφημο bonus ενιαία κόμματα και μόνον και όχι συνασπισμούς κομμάτων. Παρά ταύτα, η συζήτηση έχει παρελθόν, πιθανώς, όμως, και μέλλον.

Το «κλειδί» ίσως και να βρίσκεται στο... 2020, τότε που η κυβέρνηση είχε φέρει τις τελευταίες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Αλλαγές που είχαν συναντήσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης (αναμενόμενο, αυτό), αλλά και έγκριτων συνταγματολόγων.

Ενδεικτικά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης έγραφε, τότε, σε επιστημονικό περιοδικό, ότι «το αποκορύφωμα του κυβερνητικού πατερναλισμού, που βάλλει ευθέως κατά της συνταγματικής μας τάξης, είναι η επανάληψη της εξαιρετικά δυσμενούς μεταχείρισης –και κατ’ ουσίαν του αποκλεισμού– των συνασπισμών, σε σχέση με τα “αυτοτελή” κόμματα, ως προς την απονομή του εκλογικού bonus».

Ο Γ. Σωτηρέλης επεκαλείτο, μάλιστα, και τη γνωμοδότηση του δασκάλου του, Αριστόβουλου Μάνεση, με την ιδιότητα του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Σε αυτήν σημείωνε ότι «η διαφοροποίηση [...] ενδέχεται να καταλήξει στην τεχνητή απόκτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μία τέτοια διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος [...] αποτελεί όμως αλλοίωση και νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας και παραβίαση του άρθρου 52 Συντ.».

Η λύση, κατά τον Γ. Σωτηρέλη, δεν μπορεί να είναι άλλη -επεσήμαινε στο ίδιο άρθρο- από την άρση της διαφοροποίησης μεταξύ κομμάτων και συνασπισμών. Με τη διευκρίνιση ότι «όταν μιλούμε βέβαια για συνασπισμούς, εννοούμε εκλογικές συμμαχίες με κοινούς υποψηφίους και κοινό πρόγραμμα και όχι για απλές δηλώσεις κομμάτων ότι θα συνεργασθούν μετά τις εκλογές».

Με δεδομένο, συνεπώς, το προηγούμενο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού στις μονοεδρικές περιφέρειες του 1989, όλοι οι δρόμοι –για τους... θαρραλέους των εκλογικών συνεργασιών– οδηγούν στο Εκλογοδικείο, όπου είναι και το πεδίο ακύρωσης του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Ενώ, για να επιστρέψουμε, τέλος, στις άμεσες πρωτοβουλίες Κασσελάκη, η επανενεργοποίηση των think tanks του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των ων ουκ άνευ, χωρίς να αποκλείονται και αλλαγές σε τομεάρχες. Ολα αυτά προ του συνεδρίου. Ενώ μετά το συνέδριο πιστεύεται ότι θα έχει έλθει και η ώρα της ανακοίνωσης της σύνθεσης της σκιώδους κυβέρνησης σε ένα μείγμα πολιτικών στελεχών και τεχνοκρατών.

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα Χατζηδάκη

Αναλυτική συζήτηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ακρίβεια και το φορολογικό στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του ΓΛΚ, ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής.

«Με τον τρόπο αυτό και τη δημοσιότητα που συνεπάγεται η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί αδιαμεσολάβητα για το πραγματικό κόστος των μέτρων που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος έχουν επανειλημμένα προτείνει την από κοινού αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αμφισβητώντας τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κόστος των νομοθετικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Στ. Κασσελάκης στο... πόντιουμ για την Κεντροαριστερά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας