Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιγράψει με σχετική σαφήνεια τον στόχο που έχει τεθεί, μιλώντας ανοιχτά για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ. «Με βάση το πολιτικό μας σχέδιο, με καθημερινό αγώνα και σεβασμό σε αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός, διεκδικούμε να είμαστε δεύτερο κόμμα με αυξημένα ποσοστά», δήλωσε στην πιο πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, ενώ σκοπίμως ούτε αυτή τη φορά θέλησε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες επακριβώς για τον αριθμητικό πήχη.
Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης έχει μεγάλη σημασία για τις προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, διότι θα καθορίσει τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας στον χώρο. Φανερή επιδίωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να έχει το πάνω χέρι και από θέση ισχύος να ανοίξει τη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου μπλοκ που θα αντιπαρατεθεί πλέον στις εθνικές εκλογές με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρός του έχει άλλωστε προαναγγείλει ότι θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση την επαύριο των ευρωπαϊκών εκλογών, κάνοντας λόγο για το «επόμενο μεγάλο βήμα». Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το βήμα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα προσκλητήριο αναζήτησης κοινών προγραμματικών τόπων με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί ή συσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων με το ΠΑΣΟΚ ως βασικό κορμό του εγχειρήματος.
Ενα τέτοιο προσεκτικό νεύμα προς απογοητευμένους αριστερούς και μετριοπαθείς κεντρώους πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες στον απόηχο των πρωτόγνωρων εξελίξεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο ΠΑΣΟΚ οι προοδευτικοί πολίτες της Αριστεράς και του Κέντρου μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη λύση απέναντι στη Ν.Δ.», τόνισε με νόημα, θέτοντας ως διακύβευμα των ευρωεκλογών «να σταματήσει η ασυμμετρία που υπάρχει σήμερα με το 41%, δίνοντας μια ισχυρή εντολή ο ελληνικός λαός για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».
Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης εστιάζει και στην παράμετρο της κυβερνησιμότητας, επιχειρώντας να εμφανίσει ως εφικτή την προοπτική της διακυβέρνησης με τρία κύρια χαρακτηριστικά, νέο πολιτικό ήθος, πολιτική του συγκεκριμένου, όχι πελατειακές λογικές. Σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, οι αντικειμενικές δυσκολίες έγκεινται αφ’ ενός στην αβέβαιη έκβαση που θα έχουν ζυμώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν μετά τις 9 Ιουνίου και αφ’ ετέρου στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα στις δημοσκοπήσεις από την έχουσα το άνετο προβάδισμα Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, για τον αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη προστίθενται δύο επιπλέον πονοκέφαλοι. Καταρχάς, ορισμένες φωνές κριτικής και εσωστρέφειας που εκδηλώνονται στην Κ.Ο., σχεδόν πάντοτε σε στιγμές βολικές για την κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύεται την κατάσταση έτσι ώστε να δώσει την αίσθηση ότι ο πολιτικός της αντίπαλος βρίσκεται σε αναταραχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι διαφωνίες της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι 11 αποχές βουλευτών από την ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης αποδίδει μέρος της εικόνας αυτής σε τεχνητή διόγκωση από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σχολιάζοντας σε έντονο ύφος ότι «η Ν.Δ. ελέγχει τα μίντια και όταν κάτι συμβαίνει στο εσωτερικό της το μαθαίνουν λίγοι, ενώ όταν κάτι συμβαίνει κάπου αλλού το μαθαίνουν όλοι πρώτοι». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «φοβάται το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση» και την ίδια ώρα «δεν επιτίθεται στα κόμματα της ακινησίας», εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερη, μικρότερου μεγέθους αλλά υπολογίσιμη ανησυχία είναι η ίδρυση κόμματος από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και θα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
Ευρωψηφοδέλτιο
Για την εκπόνηση της πολιτικής στρατηγικής των ευρωεκλογών και την καλύτερη οργανωτική προετοιμασία πρόκειται να συνεδριάσουν το προσεχές διάστημα το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή, ενώ από τη Ρώμη και το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι «οι Σοσιαλιστές έχουν χρέος να προσφέρουν μια νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης, απέναντι στη συντήρηση, τον λαϊκισμό και την Ακροδεξιά».
Θα ακολουθήσει η τμηματική ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, με σκοπό μέσα στον Απρίλιο να έχει γίνει γνωστό το μεγαλύτερο μέρος των 42 υποψηφίων της λίστας. Από τα ονόματα στα οποία έχει ήδη αναφερθεί η «Εφ.Συν.» και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, υπάρχουν ορισμένες προσθήκες ονομάτων που έχουν αρχίσει με τη σειρά τους να ακούγονται ως πιθανά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψηφιότητα θα βάλουν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο οικονομολόγος, διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Ηλίας Κικίλιας, ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο νεαρός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Λευτέρης Καρχιμάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, ο μετεωρολόγος από τη Θεσσαλονίκη Σάκης Αρναούτογλου, ο δικηγόρος και μέλος της Κ.Ε. Πάνος Γκανιάτσος, η Ολγα Μαρκογιαννάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, οι προερχόμενες από την Αυτοδιοίκηση Εφη Κουτεντάκη, Χριστίνα Αλίρη και Χριστίνα Φοροπούλου, η δικηγόρος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δανάη Τσακάλου κ.ά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας