Την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρεί να ελέγξει τη ζημιά που προήλθε μετά τη διάσπαση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος έστελνε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή ενημερώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα δεν συγκαταλέγονται πλέον στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολούθησε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του κόμματος στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Οι εν λόγω βουλευτές οφείλουν να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Η κ. Πέρκα το ξεκαθάρισε από το βράδυ της Κυριακής ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε: «Εχουμε κι εμείς νωπή εντολή από τον κόσμο με το κόμμα που είχε πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Στέφανο Κασσελάκη». Συμπλήρωσε επίσης ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να βγαίνει και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα κάνω ό,τι έκαναν άλλοι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τον ΣΥΡΙΖΑ τον πονάω και δεν μπορώ να τον κατηγορούν».
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι επίσης δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.
Μετά, τι;
Μοιραία τα βλέμματα πέφτουν πλέον σε αυτούς που έμειναν πίσω και επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην ομάδα των «6 συν 6», οι οποίοι με σχετικό κείμενο το βράδυ της Κυριακής άσκησαν ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον κ. Κασσελάκη. Δημοσιεύματα και εκτιμήσεις δημοσιολογούντων τούς θέλουν να μένουν «μέχρι να φύγουν» και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό θα συμβεί στο συνέδριο ή νωρίτερα.
Είναι γνωστό ότι πέριξ του κ. Κασσελάκη υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να διώξουν τα εν λόγω στελέχη... χθες προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη κυριαρχία στο κόμμα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σχετικό, καθώς η στάση του κ. Κασσελάκη την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο δεν άρεσε σε πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται για το μέλλον του κόμματος εάν συνεχιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν ήταν λίγα εξάλλου τα στελέχη που δεν ανήκαν στην «Ομπρέλα» ή στους «6 συν 6» που με τις ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή διαφοροποιήθηκαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από τις προτάσεις Κασσελάκη και των συμβούλων του.
Χθες, μιλώντας στο Open, o Γιάννης Ραγκούσης είπε μεταξύ άλλων ότι είναι δύσκολο να μη συνεχιστεί η ένταση που επικρατεί στο κόμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν είναι αδύνατο». Ακολούθως πέταξε το μπαλάκι στον κ. Κασσελάκη σημειώνοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει ο καθένας από εμάς και πρωτίστως τι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης».
Συνέχισε λέγοντας ότι «ίσως η αποχώρηση της «Ομπρέλας» να μην ήταν αποτρέψιμη από κανέναν γιατί πιθανότατα τα μέλη αυτά να είχαν δρομολογήσει την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο δεν ισχύει για την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Πέτρο Κόκκαλη και άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος» και κατέληξε τονίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος «πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψει την αποχώρησή τους».
Οι επισημάνσεις του κ. Ραγκούση δεν είναι τυχαίες, καθώς αρκετοί είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έχουν βγάλει μπλοκάκια και μετράνε. Ενδεχόμενη αποχώρηση των «6 συν 6» θα κόστιζε πιθανότατα στο κόμμα την απώλεια άλλων 7 εδρών τουλάχιστον, στο σύνολο δηλαδή 9. Θα αρκούσε άλλη μία αποχώρηση βουλευτή ώστε οι «φευγάτοι» να φτάσουν τον μαγικό αριθμό 10, που αν συνεργάζονταν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό ταυτόχρονα θα τους έδινε δικαίωμα να λάβουν χρήματα από την κρατική επιδότηση των κομμάτων, καθώς θα χρειαζόταν να γίνει αναδιανομή του ποσού που αφορά όλα τα κόμματα.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι σε σχέση με τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με νομολογία του 2018, υπάρχοντα κόμματα που εκλέχθηκαν στη Βουλή μπορούν να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα έχοντας έως και 5 βουλευτές. Κόμματα που συγκροτούνται μετά τις εκλογές (από π.χ. ανεξάρτητους βουλευτές), προκειμένου να αναγνωριστούν ως κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να συγκεντρώνουν τον αριθμό των 10 βουλευτών. Εννοείται πως μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα απολαμβάνει τα πλήρη δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος (χρηματοδότηση, γραφεία στη Βουλή κ.λπ.) σε σχέση με εκείνα του ανεξάρτητου βουλευτή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας