Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κύβος ερρίφθη στην Κ.Ε. για την εκλογή προέδρου

Το μακρύ, καυτό, πολιτικό καλοκαίρι τώρα ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επικύρωσε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει το κόμμα για την εκλογή νέου ή νέας προέδρου.

Με ψήφους 160 υπέρ, 88 κατά, κάποια ελάχιστα λευκά και απόντες, τα μέλη της Κ.Ε. αποφάσισαν για τη διεξαγωγή διαρκούς μονοήμερου συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου (σατανική σύμπτωση η ημερομηνία) και κάλπες στις 10 και 16 του ίδιου μήνα. Θα ακολουθήσει νέο, έκτακτο συνέδριο (με νέους συνέδρους), τον Νοέμβριο. Οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι οι εξής τέσσερις: Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Στο εσωκομματικό πεδίο και με βάση το αποτέλεσμα αποδεικνύεται πως οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τουλάχιστον όπως είχαν διαμορφωθεί κατά το προηγούμενο συνέδριο. Η πάλαι πότε πανίσχυρη Κίνηση Μελών υποχώρησε – μαζί με τη ΡΕΝΕ ήταν οι τάσεις που πρότειναν τη διεξαγωγή των διαδικασιών μετά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν στελέχη της Κίνησης Μελών που ψήφισαν διαφορετικά, μαζί σχεδόν με το σύνολο των ΠΑΣΟΚογενών, την Ομπρέλα και την ομάδα των 6 συν 6.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η διήμερη συνεδρίαση είχε πολιτικό πολιτισμό και παρήγαγε αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου αρκετοί «οπαδοί» του κόμματος διαπιστώθηκε γι’ άλλη μια φορά ότι δεν έχουν μάθει να συζητάνε και να δέχονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Τα πικρόχολα σχόλια για το αποτέλεσμα αλλά και για κάποιες από τις υποψηφιότητες έδιναν κι έπαιρναν, χωρίς να αντιλαμβάνονται οι εμπνευστές τους ότι τέτοιου είδους «συζητήσεις» μόνο καλό δεν κάνουν στο κόμμα.

Μία παραίτηση και οι τοποθετήσεις

Ο Χρήστος Σπίρτζης, από την Κίνηση Μελών, ανακοίνωσε, όπως το είχε προαναγγείλει άλλωστε, την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της καθυστέρησης των διαδικασιών, άφησε αιχμές κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του επεισοδίου που είχε ο τελευταίος με τον Πάνο Ρήγα το βράδυ των δεύτερων εκλογών και αναρωτήθηκε για άλλη μια φορά γιατί δεν υπήρξαν και άλλες παραιτήσεις στελεχών πρώτης γραμμής που είχαν άμεση σχέση με τη στρατηγική του κόμματος στις εκλογές και με το δυσμενές αποτέλεσμα, πέραν εκείνης του Αλέξη Τσίπρα. Τη θέση του Χρήστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στον αντίποδα, ένας ακόμα ΠΑΣΟΚογενής, ο Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα» αναφορικά με τον χρόνο τέλεσης των διαδικασιών. «Το δίλημμα είναι ή τον Σεπτέμβριο ανακόπτουμε την πτωτική τάση και ξεκινούμε την πορεία ανάκαμψης ή αφήνουμε την πτωτική τάση να συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Υπό αυτήν την έννοια η εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο είναι μονόδρομος, είναι η μόνη λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη στήριξή του στην κ. Αχτσιόγλου έκανε γνωστή και ο Νίκος Μπίστης. Οπως είπε στην ομιλία του, το σημαντικό είναι «ποιος/α θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία. Και ο κλήρος πέφτει στην Εφη. Είναι στήριξη και όχι λευκή επιταγή. Στήριξη που θα την έχουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αν εκλεγούν και ο Ευκλείδης και ο Νίκος. Προχωράμε ενωμένοι».

Κείμενο συμβολής στη διαδικασία κατέθεσαν τα μέλη της Ομπρέλας, Νίκος Φίλης και Πάνος Λάμπρου. Μεταξύ άλλων σημείωναν ότι το κόμμα δεν εμβάθυνε στα αίτια της ήττας των εκλογών του 2019 και ότι είχε έλλειμμα αξιοπιστίας. «Η αναγκαία αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε σαφήνεια φυσιογνωμίας, δηλαδή αριστερή φυσιογνωμία. Ανοίγεσαι (και είναι ασφαλώς αναγκαίο) αν ξέρεις ποιος είσαι και το μεταδίδεις με σιγουριά στον άλλον. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε στο κέντρο με γραμμή συντηρητική και ακροδεξιά σε ορισμένα θέματα. Δεν διαπραγματεύτηκε τη φυσιογνωμία της, ακόμα και όταν έκανε πολιτική απεύθυνσης σε ειδικά εκλογικά κοινά», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο και εν συνεχεία τόνιζε τα εξής: «Εμείς παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στον λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μια ολόκληρη δεκαετία! Και πολλοί από αυτούς, όπως ήρθαν, έφυγαν! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αντιστροφή του πολυσυλλεκτισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η υπόθεση των υποψηφιοτήτων δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς το σχετικό δικαίωμα διατηρείται έως και την ημέρα του διαρκούς συνεδρίου. Τούτων δοθέντων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκύψει και μια νέα υποψηφιότητα. Αυτό που προέχει πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες.

Τα πρόσωπα, οι ομιλίες, οι υποψηφιότητες

Εφη Αχτσιόγλου

«Η ηγεμονία της Ν.Δ. μπορεί να αντιστραφεί»

Υπέρ της πρώην υπουργού έχει γυρίσει το «επιχείρημα» διαφόρων στελεχών του κόμματος που έκαναν λόγο για «πρόεδρο που δεν θα βγει με καλλιστεία». Υποστηρικτές της κ. Αχτσιόγλου ανέφεραν πως τέτοιου είδους αναφορές δεν διαφέρουν και πολύ από τα σεξιστικά σχόλια που έκαναν στο παρελθόν τύποι όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την κ. Αχτσιόγλου «ωραίο γκομενάκι».

Στην παρέμβασή της ενώπιον της Κ.Ε. η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι «η ηγεμονία της Ν.Δ. μπορεί να αντιστραφεί. Ο οικονομικός κύκλος λιτότητας που ανοίγει δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική να τις διατηρήσει [τις υποσχέσεις]. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντί της. Εναν αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προγραμματικά, πολιτικά και οργανωτικά έτοιμο;».


Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων»

Στο πνεύμα της ιδεολογικής πλατφόρμας με την οποία παρουσίασε την υποψηφιότητά του την Παρασκευή κινήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρχει «συνέχεια και τομή» στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός ούτε μια αριστερή που να μη θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια», αλλά αυτό -είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Στην ομιλία του έκανε επίσης λόγο για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ενα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Ενα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων».


Παύλος Πολάκης

Ομιλία με αιχμές για το μαξιλάρι των 37 δισ. 

Θέμα χρονοδιαγράμματος έβαλε για άλλη μία φορά ο βουλευτής Χανίων, λέγοντας πως απ’ αυτό θα εξαρτηθεί αν θα είναι τελικά υποψήφιος πρόεδρος. Κατά τη δική του άποψη, οι διαδικασίες δεν πρέπει να γίνουν εν θερμώ και να μετατεθούν για τον Νοέμβριο κι αφού θα έχουν γίνει οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Εννοείται ότι το συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και νέο γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει. Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι, είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος», είπε. Η λογική λέει πως αν δεν είναι τελικά υποψήφιος θα στηρίξει τον Νίκο Παππά. Στην ομιλία του πέταξε ξανά ένα καρφί για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά ούτε οι αρμόδιοι ατομικά θεώρησαν αναγκαίο να εξηγήσουν, πολλώ δε μάλλον να απολογηθούν, γιατί αφήσαμε 37 δισ., ενώ θα αρκούσαν και τα 24 ή τα 27 και με τα υπόλοιπα θα μπορούσαμε να έχουμε ανακουφίσει τα τμήματα της κοινωνίας που είχαμε πλήξει δυσβάστακτα!».


Νίκος Παππάς

«Κανείς ιδιοκτήτης, κανείς ενοικιαστής»

Ο Νίκος Παππάς επέλεξε την Κεντρική Επιτροπή για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, κάτι που ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι θα συμβεί, καθώς η «Κίνηση Μελών» δεν είχε κάποιο ισχυρότερο χαρτί από τον ίδιο. «Δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος», είπε ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτά που οραματίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που θα κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά.

«Πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή. Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλο τον κόσμο από την Αριστερά ώς το προοδευτικό Κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη “φωλιά” της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε με νόημα, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ώστε «να μη νιώθει κανείς ιδιοκτήτης και κανείς ενοικιαστής» στο κόμμα.


Στέφανος Τζουμάκας

«Το κόμμα χρειάζεται ανασύνταξη»

Ομολογουμένως εξέπληξε πολλούς όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Είναι η δεύτερη φορά στην πολιτική του καριέρα που κατεβαίνει σε κούρσα διαδοχής, καθώς ήταν υποψήφιος και για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2012. «Το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης, με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων στο κείμενο που κατέθεσε στο προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρώτος που τον κάλεσε, ωστόσο, να ξανασκεφτεί την υποψηφιότητά του ήταν ένας σύντροφός του από τα παλιά, ο Νίκος Μπίστης. Παίρνοντας τον λόγο και αφού αναφέρθηκε σε «τρεις εξαιρετικές υποψηφιότητες» (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς), συμπλήρωσε: «Με το θάρρος που μου δίνει η μακρόχρονη φιλική, ανθρώπινη και συναγωνιστική σχέση, θέλω να ζητήσω από τον Στέφανο να το ξανασκεφτεί... Ηρθε ο καιρός η γενιά μας να κάνει λίγο πίσω. Οχι για ν’ αποστρατευτεί, όπως εύχονται οι πολέμιοί της, αλλά να μην είναι στην πρώτη γραμμή».


Διονύσης Τεμπονέρας

«Οι πολιτικές να προσδιορίζουν τα πρόσωπα»

Υπέρ της καθυστέρησης των διαδικασιών για μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης τάχθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και αυτός υποψήφιος, μόνο με αυτή την προϋπόθεση. «Να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην Αριστερά, ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο κύβος ερρίφθη στην Κ.Ε. για την εκλογή προέδρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας