Από το Impact Hub Athens και με έναν λόγο προσανατολισμένο στο αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος έγινε ο δεύτερος που ανακοινώνει κι επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
Το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του περιλαμβάνει το δίπολο «συνέχεια και τομή», για να εξηγήσει ότι «συνέχεια» είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα «και όσα καταφέραμε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» για να απαριθμήσει κεντρικές επιτυχίες της περιόδου διακυβέρνησης, όπως η ρύθμιση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια, ενώ μίλησε εκτενώς για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον καθοριστικό ρόλο του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού.
Παράλληλα, μίλησε και για «τομή» επισημαίνοντας ότι «όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά προφανώς είναι πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά» και συμπληρώνοντας ότι «ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανάμεσα σε άλλα, έδειξε και διάθεση διαφοροποίησης από την πλατφόρμα της Έφης Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς» για να διευκρινίσει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θέλει να κάνει ανοίγματα».
«Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που θα γεννηθούν», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν μία μικρή επιχείρηση ή είναι επιστήμονες που θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τους ανθρώπους με αναπηρίες.
«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι όμως είναι άλλη η ερώτηση «πού απευθύνεσαι» και είναι άλλη η ερώτηση «ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», για να τονίσει τη σημασία και των δύο ερωτημάτων. «Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο και τα προβλήματα που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Από αυτήν τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό», είπε.
Ανέφερε ότι οραματίζεται ένα κόμμα που ο πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει και θα ενσωματώνει, που θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο και θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται ιδέες και προτάσεις από τα κάτω. «Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ανθρώπους της Αριστεράς, να έχουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για τις αξίες, τις προτάσεις, τις αναλύσεις, να μπορούν να στέκονται όρθιοι και όταν ακούν αντεπιχειρήματα να ξέρουν ποια είναι τα δικά μας επιχειρήματα», τόνισε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Είπε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να είναι καλύτερη η ζωή τους και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», επεσήμανε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.
Μιλώντας για τα πεδία όπου θα πρέπει να δοθούν οι πολιτικές και προγραμματικές μάχες, σημείωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει κινούνται στον αντίποδα των θέσεων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του αναπτυξιακού κράτος και το οικονομικό μοντέλο, το μεταναστευτικό που είναι δικαιώματα και τήρηση των διεθνών συμβάσεων, τα ζητήματα της δημοκρατίας, των θεσμών, μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που «απαιτούν θεσμικές πρωτοβουλίες και ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα». «Πώς απαντάμε στις νέες προκλήσεις; Όχι με ένα επιτελικό πατερναλιστικό κράτος όπως το φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει στόχους και ξέρει πού θέλει να πάει την κοινωνία και την οικονομία», ένα κράτος που χρησιμοποιεί τα εργαλεία, που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, «δημιουργικό και αποτελεσματικό κράτος που θα κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια».
Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Ανέττα Καββαδία, Βαγγέλης Αποστόλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Συρμαλένιος, Όλγα Νάσση, Κώστας Στρατής, Ελένη Πορτάλιου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι δεν βρέθηκαν σήμερα εδώ για λόγους αβρότητας και υποχρέωσης, αλλά για λόγους πολιτικής εμπιστοσύνης προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «που είναι σήμερα το στέλεχος του κόμματος που μπορεί σε αυτή την ιστορική και ιδιαίτερα επώδυνη συγκυρία να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση με ισχυρά τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η προσπάθεια από εδώ και πέρα».
«Να βγούμε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί, όποιος ή όποια κι αν είναι ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος, να μην περιχαρακωθούμε σε στρατόπεδα αλλά να βγούμε ενωμένοι», ανέφερε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσθέτοντας ότι «ο Ευκλείδης με τον τρόπο που επιλέγει να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα που ανεβάζει το επίπεδο της διαδικασίας». Προσέθεσε ότι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να γειωθεί ξανά με την κοινωνία και τα κινήματα.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διείσδυση στο Κέντρο πρέπει να έχει ως εφαλτήριο έναν αξιακό κώδικα που πηγάζει από την Αριστερά. «Το ζήτημα είναι πώς και με ποιο στόχο θα προχωρήσουμε, πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα», είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Τσακαλώτο και «καλούς, ενωτικούς και ει δυνατόν ομογενοποιημένους αγώνες για να πάμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα ακόμα ψηλότερα».
Η Μακρίνα Βιόλα Κώστη είπε μεταξύ άλλων ότι οι οικονομικές γνώσεις και εμπειρίες του κ. Τσακαλώτου τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα και να δώσει νέο όραμα και προοπτική στους πολίτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας