Με μια παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προανήγγειλε την τροπολογία που προτίθεται να καταθέσει, ώστε το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ να μην το λάβουν μόνο οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί (όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση) αλλά και έτερες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, δάσκαλοι κ.λπ.
Η προαναγγελία ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης που προκάλεσε στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορούσε αστυνομικούς και λιμενικούς. Από προχθές, ένα μεγάλο κύμα αγανάκτησης «από τα κάτω» εκφράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακρίνοντας την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «ναι», την ώρα μάλιστα που μόλις είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του 16χρονου Ρομά, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αντιδράσεις από τα κάτω έφτασαν σιγά σιγά στην κορυφή του κόμματος, με στελέχη της «Ομπρέλας» να ζητούν έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Τελικά, σε συνάντηση του προεδρείου της Κ.Ο. αποφασίστηκε να κατατεθεί τροπολογία που θα περιλαμβάνει κι άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όλο αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν πρυτάνευε η λογική της συμπεριληπτικής τροπολογίας από την αρχή.
Εσωκομμματικές αντιδράσεις
Στο σκέλος των αντιδράσεων τώρα, αφορούσαν κατά κύριο λόγο δύο ζητήματα: πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι παρακολούθημα της Ν.Δ. και να λειτουργεί «ψηφοθηρικά» απέναντι σε μια κατηγορία υπαλλήλων που έτσι κι αλλιώς δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ στην πλειονότητά της. Υπενθύμιζαν, επίσης, ότι το εν λόγω επίδομα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό τη μέρα του συμβάντος στη Θεσσαλονίκη και πως είχε επικριθεί έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούνταν, μάλιστα, και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος το είχε χαρακτηρίσει «μαυρογιαλούρικο».
Το δεύτερο σκέλος στο οποίο εστίαζαν την κριτική τους ήταν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίρνει θέση υπέρ μιας συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως ανήκει στις κατασταλτικές μονάδες του κράτους, με αλλεπάλληλα κρούσματα αυθαιρεσίας και βίας επί των ημερών της Ν.Δ.
Στον αντίποδα, οι υπερασπιστές της κομματικής γραμμής πρόβαλλαν ως επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στέκεται απέναντι σε καμία κατηγορία εργαζομένων και ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι». Το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι αστυνομικοί ξεφεύγουν από τα όρια και αυθαιρετούν δεν είναι αρκετό ώστε να καταδικαστεί ολόκληρο το αστυνομικό σώμα.
Κάπως έτσι, το βράδυ της Τρίτης, υπήρξαν στοχευμένες αντιδράσεις, με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης να δημοσιεύει κείμενο στο διαδίκτυο, εκφράζοντας την αντίθεσή της, ενώ ακολούθησε και κείμενο 450 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο ίδιο πλαίσιο με τίτλο «Οχι στ’ όνομά μας». Σε αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως «η ψήφιση του προεκλογικού επιδόματος εξαγοράς των ενστόλων, από δυνάμεις της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΚΚΕ, είναι μια πράξη που προκαλεί αποστροφή και έντονο προβληματισμό στον κόσμο της Αριστεράς» και κατέληγαν ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ «να επανατοποθετηθεί επί του θέματος στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, διακηρύσσουμε ότι πράξεις όπως αυτή μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους και δεν μας εκπροσωπούν. Οχι στο όνομά μας!».
Μέρες του... 2020
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ακριβώς δύο χρόνια είχε συμβεί το ίδιο. Ηταν τον Δεκέμβριο του 2020 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε και πάλι την πρόταση της Ν.Δ. για έκτακτο επίδομα στους αστυνομικούς και στους υπαλλήλους των φυλακών. Η πρόταση είχε γίνει έπειτα από ένα όργιο αστυνομικής καταστολής στις πορείες για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Το θέμα είχε σηκωθεί και πάλι από τα κάτω, από απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αντιδράσει απέναντι στο κρεσέντο αστυνομικής βίας εκείνων των ημερών. Στα κομματικά όργανα υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη της «Ομπρέλας». Υπενθυμίζεται πως και τότε είχε αποφασιστεί η απόσυρση της τροπολογίας και η επανακατάθεσή της με την πρόβλεψη ότι σ’ αυτήν θα περιλαμβάνονταν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας