Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στον εισαγγελέα τα ντοκουμέντα της υποκλοπής

Την πόρτα του γραφείου του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, πέρασε χθες ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να καταθέσει αναφορικά με τη μήνυση που υπέβαλε πριν από δύο εβδομάδες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Yπενθυμίζεται ότι το κινητό του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε την πρώτη επίθεση μόλις δύο μέρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Η ΕΥΠ παρακολουθεί και απλούς πολίτες», 13-14 Νοεμβρίου 2021), με το οποίο άνοιξε ο ασκός των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, με χαρακτηριστική την περίπτωση του συναδέλφου του Solomon και των Reporters United, Σταύρου Μαλιχούδη. Εγινε ακριβώς την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση δεν τόλμησε να διαψεύσει το δημοσίευμα και απαντώντας στην αντιπολίτευση την καλούσε να αφήσει την ΕΥΠ «εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ο Χρήστος Σπίρτζης είχε κάνει μια σκληρή δήλωση τότε, βάζοντας στο κάδρο των παρακολουθήσεων τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία είχε καταθέσει ερώτηση στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο μήνυμα στο κινητό του προήλθε από παραποιημένη ηλεκτρονική διεύθυνση που παρέπεμπε στην «Εφ.Συν.» και το οποίο δεν είχε ανοίξει. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα λίγες μέρες αργότερα από την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση που μόλυνε το κινητό του Θανάση Κουκάκη και επιχείρησε να μολύνει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο και άνοιξε.

Προσπάθεια συσκότισης

Η κυβέρνηση από τότε επιχείρησε να «θάψει» το θέμα των παρακολουθήσεων και ήταν χαρακτηριστική η απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στα τέλη του ίδιου μήνα, πως στην Ελλάδα «δεν παρακολουθούνται δημοσιογράφοι». Το αν παρακολουθούνται ή όχι το διαπίστωσε η κοινωνία στους μήνες που ακολούθησαν, έως σήμερα που η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μη χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο, το οποίο υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε το χρονικό της υπόθεσης, μαζί με τα μηνύματα που δέχθηκε στο κινητό του και που αποδεδειγμένα σχετίζονται με το λογισμικό παρακολούθησης.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγγέλλει τη διαδικασία της Εξεταστικής, ρίχνοντας ευθέως την ευθύνη της αποτυχίας της στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί για οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί το αίτημα που είχε καταθέσει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ προς το προεδρείο της Βουλής -το οποίο και απορρίφθηκε- για να ακολουθήσει σχετικό, ανάλογο αίτημα από την αντιπολίτευση για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή το δεύτερο κρούσμα παρακολούθησης εντός του Κοινοβουλίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στον εισαγγελέα τα ντοκουμέντα της υποκλοπής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας