«Καλωσορίζω την αποφασιστικότητά σας να μετατρέψουμε αυτό το συνέδριο σε ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή. Στην αρχή της αντίστροφης μέτρησης για μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος». Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την εισαγωγική ομιλία του σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο του τάε κβον ντο, καλωσορίζοντας τους 5.700 συνέδρους, επ’ αφορμή της έναρξης των εργασιών του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής και στις κρίσεις που δοκιμάζουν τον πλανήτη. Έκανε λόγο για ένα δυστοπικό περιβάλλον που κυριαρχεί στον κόσμο και που μέσα σ’ αυτό μεγαλώνουν οι ευθύνες της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε στον κόσμο το ερώτημα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», για να απαντήσει ο ίδιος στη συνέχεια: «Αν η απάντηση των εξελίξεων είναι βαρβαρότητα, εμείς είμαστε εδώ για να πούμε ότι η απάντηση για το μέλλον του κόσμου είναι η ειρήνη, η ισότητα, η δικαιοσύνη· η απάντηση είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Αυτή είναι η απάντηση».
Στη συνέχεια, μίλησε για την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και για τους αγώνες του τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δε διστάσαμε να μπούμε στη φωτιά της μάχης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Γιατί δε διστάσαμε ακόμη και να καούμε για την υπεράσπιση των αξιών μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα στους παρόντες, αλλά και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να αλλάξουν τον κόσμο: «Μαζί θα προχωρήσουμε ενωμένοι, για να δώσουμε τον αγώνα καθημερινά, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους δρόμους».
Εστιάζοντας στα βασικά σημεία της ομιλίας του, ξεχωρίζουμε τα κάτωθι:
Eπίθεση σε Μητσοτάκη και αυτοκριτική
Περιγράφοντας τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις τεράστιες ανισότητες που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον για πρώτη φορά «εργολάβο». Όπως είπε, «είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει».
Τον έδειξε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για μια σειρά πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, όπως η πώληση της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, το μοίρασμα της λίστας Πέτσα, οι απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, η σύσταση του επιτελικού κράτους που δεν μπορεί να διαχειριστεί φωτιές, χιόνια, πλημμύρες κ.ά.
«Η ώρα της αλλαγής έχει ήδη φτάσει. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεπηδά η ανάγκη και η απαίτηση του τέλους της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μαζί με την απαίτηση για μια νέα αρχή. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι. Ξέρουμε το πώς και μπορούμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προχωρώντας στη συνέχεια σε μια αυτοκριτική απέναντι σε εκείνους που έπληξε η πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης».
Οι πέντε συν μία δεσμεύσεις
Προς το τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις «πέντε συν μία» δεσμεύσεις του για τον πρώτο καιρό της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.
● Αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της. Αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
● Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Επαναφορά της αιτιολογημένης απόλυσης, των συλλογικών συμβάσεων, επανίδρυση του ΣΕΠ, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.
● Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου, με ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας, ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για ΜμΕ και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων. Ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή.
● Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ.
● Ενίσχυση της νέας γενιάς με ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων. Δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποκτηθεί σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.
● Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Το αφήγημα για «το τέλος της Ιστορίας»
Με αναφορές στον Βρετανό ιστορικό Χόμπσμπαουμ και στο αφήγημα για το «τέλος της Ιστορίας», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έναν ανεξέλεγκτο ύστερο καπιταλισμό που έχει οδηγήσει σε τεράστια κέρδη και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Για τον καπιταλισμό που «έχει απεμπολήσει κάθε ίχνος διαφωτισμού, έχει ενοχοποιήσει κάθε σκίρτημα αλληλεγγύης και ισότητας, οδηγεί την ανθρωπότητα και την ιστορία σε ένα νέο και ακόμη πιο άγριο κεφάλαιο σκότους».
Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στη χώρα, αλλά και για τον κίνδυνο της πυρηνικής απειλής. «Η Ρωσία του Πούτιν παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου», είπε, αλλά επέρριψε ευθύνες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε., που δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή τη σύγκρουση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο της Ε.Ε., λέγοντας ότι εδώ και καιρό, σε κρίσιμα ζητήματα δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο της, γεγονός το οποίο απέδωσε στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που επηρεάζει τις πολιτικές της.
Μίλησε ωστόσο και για τα φωτεινά παραδείγματα της Ευρώπης, όπως π.χ. της Πορτογαλίας και της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, προβλέποντας ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα, σύντομα. «Η βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τη νεοφιλελεύθερη και ίσως πιο ακραία Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέναντί του θα σταθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Από τη μια οι αγορές και τα κέρδη, από την άλλη οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Από τη μια οι ιδεοληψίες και από την άλλη οι σοσιαλιστικές ιδέες που σφράγισαν τον 20ό αιώνα, δυσφημίστηκαν αλλά σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας τη μάχη των ιδεών.
«Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας» και το συναξάρι της Αριστεράς
Κάλεσε τα μέλη του κόμματος να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους, ώστε «να πάρουν αύριο την Ελλάδα στα χέρια τους» και τους κάλεσε να ψηφίσουν τις προτάσεις που έχει καταθέσει και οι οποίες προβλέπουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα. Το σημείο που ακολούθησε εμπεριείχε και συναισθηματική φόρτιση καθώς, όπως είπε, μαζί με τις αλλαγές «οφείλουμε να κρατήσουμε, φυλαγμένο πάντα στην αριστερή μας τσέπη, το συναξάρι των αγώνων, των θυσιών, της προσφοράς στο λαό, που συνόδευαν πάντα την Αριστερά στη δύσκολη πορεία της μέσα στις δεκαετίες.
Να κρατήσουμε και να διαφυλάξουμε τους ηθικούς κώδικες της ανιδιοτέλειας, της συντροφικότητας, της αφοσίωσης στην πατρίδα και την κοινωνική πλειοψηφία».
Το μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Αναμενόμενο ήταν και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αφού σημείωσε ότι «θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής», συμπλήρωσε πως «απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» και τις κάλεσε «να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος, που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».
Και το μήνυμα κατέληγε ως εξής: «Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα. Τους καλούμε ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους».
Τιμητικό προεδρείο με έντονους συμβολισμούς
Γεμάτο από συμβολισμούς ήταν το τιμητικό προεδρείο του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς συγκέντρωνε διαφορετικές γενιές ανθρώπων, ενώ συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι η μία θέση παρέμεινε κενή στη μνήμη του Μίμη Δαρειώτη, του οικονομικού διευθυντή της Κουμουνδούρου, που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο μήνες. Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή δυο κοριτσιών, της Γεωργίας Μακράκου, μέλους του μαθητικού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, και της Αρίμπα Νουρ, μαθήτριας Γ’ Λυκείου, μέλους της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα». Συμμετείχαν επίσης οι:
■ Μπελιά Στέλλα - πρόεδρος των οικογενειών «Ουράνιο Τόξο», μέλος της ΚΕΑ
■ Μανωλάκος Βασίλης - συνδικαλιστής, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ (Cosco)
■ Παπαδημητρίου Σταυρούλα - μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ & της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ
■ Μανιός Νίκος - αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
■ Ξενάκη Ζωή - αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
■ Παγώνης Θανάσης - μέλος Νεολαίας ΕΔΑ & της Νεολαίας Λαμπράκη, εξόριστος
■ Τουμασάτου Μαριάννα - ηθοποιός
■ Τσανακλίδου Τάνια - καλλιτέχνιδα
■ Δαμιανός Πέτρος - δάσκαλος-καθηγητής των σχολείων φυλακών ανηλίκων Αυλώνα
■ Λυγερού Βιβή - φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
■ Γκασούκα Δήμητρα - μέλος του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
■ Φυσάκης Γιώργος - αγωνιστής της Αριστεράς, ιστορικός, ηγέτης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
■ Μουσταφά Ουφούκ - πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
■ Μανωλάκος Αριστείδης - συνταξιούχος δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, αγωνιστής της Αριστεράς, ιδρυτικό στέλεχος ΠΑΜ
■ Τσιόγκας Βλάσης - αγρότης Ν. Κορινθίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Πασίου, γ.γρ. Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας
■ Καμμά Μαρία - δήμαρχος Τήλου
■ Κοτσακάς Αντώνης - μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην υπουργός Αιγαίου
■ Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα - μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
■ Δραγασάκης Γιάννης - πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, βουλευτής Δυτικού Τομέα
■ Φωτόπουλος Νίκος - μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ & εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ
■ Βασιλόπουλος Θάνος - αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας ΓΣΕΕ & πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων Ναυτιλίας & Τουρισμού
■ Προβατάς Φώτης - πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων
■ Δαρειώτης Μίμης
Ζάεφ και Κοτζιάς
Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του πρώην υπουργού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του με την προσφώνηση: «Σύντροφε Αλέξη». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τσίπρα, ο Νίκος Κοτζιάς καθόταν στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, σταμάτησε να μιλάει, ώστε να δώσει την ευκαιρία στον κ. Ζάεφ να σηκωθεί και να τον ευχαριστήσει με νεύμα, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας