Το σύνθημα για σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ευρωπαϊκού προσανατολισμού με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη έδωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας το αμείλικτο δίλημμα που έχει μπροστά της η Ελλάδα: «Αλλαγές και παραμονή στην Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία».
Επικρίνοντας σφόδρα τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «ακροδεξιούς και σταλινικούς λαϊκιστές», παίρνοντας αποστάσεις από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην ταυτιστεί με το «παλιό», και αποφεύγοντας να επιτεθεί προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει τις αποφάσεις του, καθώς «στα χέρια τα δικά του και μιας ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι η ευθύνη για το μέλλον του τόπου». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αυτή η χώρα δεν αλλάζει αν στα σημαντικά θέματα δεν υπάρξουν πλειοψηφίες του 51%».
Ουσιαστικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς ακόμη να το εξειδικεύει, περιγράφει ένα σενάριο που βλέπουν με καλό μάτι τόσο οι εγχώριες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις όσο και ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σύμφωνα με αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας τους ΑΝ.ΕΛΛ. και όσους από το μεγαλύτερο κυβερνών κόμμα τάσσονται υπέρ της δραχμής και της ρήξης με την Ευρώπη. Σε κρίσιμα και θεσμικά υπουργεία θα τοποθετηθούν πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, ενώ οι βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε κράτος, φορολογία και αγορά θα πρέπει να ψηφιστούν με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Από το Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει, άλλωστε, ότι μόνο ένα τέτοιου είδους σχέδιο θα τους βρει σύμφωνους, καθώς δεν ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν απλώς τους ΑΝ.ΕΛΛ. σε μια κομματική κυβέρνηση που θα μοιράζει «οφίτσια σε “ημετέρους”».
Στη χθεσινή ομιλία του μπροστά στους βουλευτές, τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου και τους «σκιώδεις υπουργούς» του Ποταμιού στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ο κ. Θεοδωράκης ανέβασε τους τόνους της κριτικής του, λέγοντας ότι «επί δύο μήνες παρακολουθούμε έναν επικίνδυνο κατήφορο μιας κυβέρνησης χωρίς πρόγραμμα και χωρίς σχέδιο». Κατηγόρησε για διπλή γλώσσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό όσους εμφανίζονται ως «συμπαθητικοί φιλοευρωπαϊστές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά εθνολαϊκιστές και σταλινικοί στην Αθήνα», την ίδια ώρα που, όπως είπε, η ρευστότητα ακόμη και για τις τράπεζες εκλείπει και η πραγματική οικονομία ουσιαστικά έχει παγώσει.
Ο κ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «εκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν και οι κυβερνήσεις του βουνού, δηλαδή της οπλαρχηγού Ζωής, του αρχηγού των ατάκτων Λαφαζάνη, του στρατηλάτη Καμμένου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας