Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν χθες για ακόμη μια μέρα όσοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τη σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αμετακίνητη στη θέση της κατά της διεκδίκησης της μείωσής τους παραμένει η Ν.Δ., παρά τις ευνοϊκές δηλώσεις κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του πλευρά, άδραξε την ευκαιρία για να περάσει πιο δυναμικά στην αντεπίθεση και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι φυγομαχεί.
Πάντως, ένα νέο στοιχείο που αποκαλύφθηκε, με πηγή τις Βρυξέλλες, μάλλον δίνει εξήγηση στην απροθυμία του Μαξίμου να προβεί σε άμεσες ενέργειες επί του θέματος. Οπως υποστήριξε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% για το 2019 και το 2020.
Πιο αναλυτικά, διευκρινίζοντας την κυβερνητική γραμμή, μετά και την προχθεσινή παρέμβαση Λαγκάρντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε μεν ικανοποίηση για την εξέλιξη με τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, ωστόσο δεν παρεξέκλινε από την αρχική τακτική της Ν.Δ. για διαπραγμάτευση μετά το 2020. Ανέτρεξε δε μέχρι το 2015, ώστε να στηρίξει το επιχείρημα ότι η αποτυχημένη διαπραγμάτευση «με τα νταούλια» είχε συνέπεια «αντί να τελειώσουν τα μνημόνια το 2015, επεκτάθηκαν μέχρι το 2018 επισήμως και ανεπισήμως, με το άτυπο μνημόνιο, μέχρι το 2022, με υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα».
«Κλίμα εμπιστοσύνης»
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «πολύ θετικό ότι η κ. Λαγκάρντ δηλώνει ότι ένας στόχος γύρω στο 1,5-2% είναι ικανοποιητικός για την Ελλάδα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή την πίεση θα τη συνεχίσει και ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση του Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021, λέγοντας: «Στόχος είναι από το 2021 να έχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2% και αφού χτιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια θα συζητηθεί με τους εταίρους πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας, καθώς το να παραμένει αναξιοποίητο δεν είναι η καλύτερη λύση».
Με ομοβροντία παρεμβάσεων από όλα τα κορυφαία στελέχη της, στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλησαν να αναδείξουν την αναξιοπιστία της Ν.Δ. και να θέσουν ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους αυτής της στρατηγικής.
Για «διπλωματία της φυγομαχίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας τον πρωθυπουργό «αντί να παραπέμπει στις καλένδες μια υποθετική μείωση των πλεονασμάτων, να απαντήσει ξεκάθαρα γιατί απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την άμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% χωρίς προαπαιτούμενα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί «μια αόριστη μελλοντική συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 για να κρύψει τα μνημονιακά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει ως προαπαιτούμενα».
Από το «παράθυρο»
Το ερώτημα εάν η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει από το «παράθυρο» αντικοινωνικά μέτρα που δεν μπόρεσαν να επιβάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι δανειστές την προηγούμενη περίοδο, χρησιμοποιώντας το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης (Ρ/Σ Real FM), ο οποίος διάβασε τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία ως «μια επιπλέον απόδειξη ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μια άλλη πραγματικότητα στην οικονομία, η οποία πιστώνεται στο έργο και τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν με αναρτήσεις και συνεντεύξεις τους μεταξύ άλλων ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου, ο Σωκράτης Φάμελλος και άλλοι κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματά
Τη μητρότητα της πρότασης για την ανάγκη μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων διεκδικεί από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά. Οπως τόνισε με δηλώσεις της, πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο η ίδια και το Κίνημα Αλλαγής έχουν διατυπώσει ανοιχτά πριν από δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για αδυναμία διαπραγμάτευσης. «Ερχεται η κ. Λαγκάρντ να πει αυτό που εγώ προσωπικά και το Κίνημα Αλλαγής λέμε εδώ και δύο χρόνια.
Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ένα σχέδιο με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλές δημόσιες επενδύσεις, ενώ πρέπει να γίνει το αντίθετο», δήλωσε η κ. Γεννηματά (ΣΚΑΪ) και συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων: «Το ξέρω ότι δεν έχουν τη δύναμη για να το διαπραγματευτούν, διότι δεν έχουν σχέδιο για την κρίση και επειδή καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να το κάνει. Το φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν είχαμε μια ισχυρή κυβέρνηση με πολλά κόμματα να τη στηρίζουν, με ολοκληρωμένο σχέδιο, θα είχαμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε». Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έχει τη δυνατότητα να περιγράψει τη συνολική πρόταση του φορέα της Κεντροαριστεράς για την οικονομία και την ανάπτυξη στην ομιλία της τη Δευτέρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.
● Σε παρέμβασή του που έγινε γνωστή του βράδυ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Belgian Business Club, στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης για το θέμα των πλεονασμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι θετική η προσήλωση που δείχνει στους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας