Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Βαγγέλης Μεϊμαράκης | Eurokinissi

Ξύπνησε η κεντροδεξιά συνείδηση 

Την ώρα που η εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ. διεκδικεί να δίνει τον τόνο στο κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσχωρεί σε μια σειρά από ζητήματα στη σκληρή ατζέντα της, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους στελέχη που εκφράζουν την κεντροδεξιά τάση του κόμματος.

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος και επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έπειτα από καιρό (ΑΝΤ1). Το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, το οποίο λειτουργεί βέβαια ως φωνή της κεντροδεξιάς συνείδησης της Ν.Δ., έστειλε σαφές μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή του να διορίσει στη θέση του αντιπροέδρου τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Η Ακροδεξιά

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα πρόσωπα που προέρχονται από την Ακροδεξιά, δήλωσε ότι «με βάση το πρόγραμμα και τις αρχές μας πρέπει να συνυπάρχουμε. Από 'κεί και πέρα μπορεί να μην προχωρούσα σε υψηλές επιτελικές ηγετικές θέσεις». Θύμισε ακόμα πως ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν θα διορίσει αντιπροέδρους και είπε με νόημα ότι τότε «κι ο ίδιος ο Αδωνις είχε δηλώσει ότι παίρνω τον Μεϊμαράκη τηλέφωνο και δεν απαντάει καν και δεν μου μιλάει».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, καθώς και προγενέστερες του Νίκου Δένδια, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη ανέφερε (ΕΡΤ) ότι «για τον κ. Μεϊμαράκη όχι, κανένα θέμα δεν υπάρχει, η προσφορά του είναι σαφής και είναι ιστορικά βεβαιωμένη στην παράταξη» και αναφορικά με το θέμα Γεωργιάδη δήλωσε ότι «είμαστε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα και αυτό το πολυσυλλεκτικό κόμμα έχει ανθρώπους που εκφράζονται με διαφορετικό ύφος», για να καταλήξει ότι «οι διαφορές ύφους δεν συνιστούν διαφορές ουσίας πολιτικής». Επιχείρησε έτσι να παρουσιάσει τις έντονες εσωκομματικές πολιτικές διαφωνίες σαν απλή διαφορά στην ιδιοσυγκρασία προσώπων.

Αλλά βέβαια ο κ. Μεϊμαράκης είχε μιλήσει καθαρά για «διαφορετικές απόψεις» και για «παραφωνίες» και «διαφορετικές φωνές», σημειώνοντας ωστόσο «ότι δεν είναι η ώρα πάνω στη μάχη να τα συζητάμε και δεν κάνει και καλό στην πορεία προς τη μάχη».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εξήρε τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά τα γεγονότα του δημοψηφίσματος του 2015 και έστειλε ακόμα ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, δηλώνοντας αναφορικά με την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «με ενοχλεί το όχι δεξιό Πρόεδρο. Με ενοχλεί το σύνθημα ναι σε προοδευτικό Πρόεδρο».

Και πρόσθεσε: «Θέλω κριτική, αν υπάρχει, επί της άσκησης των αρμοδιοτήτων του και επί του ρυθμιστικού του ρόλου και όχι φήμες ότι η καραμανλική Δεξιά είναι η τρίτη συνιστώσα. Αυτά δεν υπάρχουν, αυτά είναι κουτσομπολιά!». Την ίδια στιγμή βέβαια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου, αποφεύγει σήμερα να τοποθετηθεί για το αν θα τον στηρίξει για δεύτερη θητεία.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στο Φόρουμ των Δελφών ο Β. Μεϊμαράκης είχε μιλήσει για την ανάγκη συνεννόησης στο πλαίσιο κοινού μετώπου κατά της Ακροδεξιάς «και με ανθρώπους από τον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γιατί αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν». Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης από το ίδιο βήμα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, επιδιδόταν σε μια άστοχη προσπάθεια να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον ακροδεξιό και αντιευρωπαίο Βίκτορ Ορμπαν.

Και έτσι, πέραν της κολυμβήθρας του Σιλωάμ που προσέφερε στον ίδιο τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ουσιαστικά καλούσε τους Ευρωπαίους εταίρους, έστω και σε επίπεδο ΕΛΚ, να αντιμετωπίσουν και την ελληνική κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζαν τον Ορμπαν, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό για την ίδια τη χώρα.

Οσον αφορά τον Ν. Δένδια (ΕΡΤ), ο οποίος είχε μιλήσει και για «μεγάλη διαφορά ύφους» με τον Αδ. Γεωργιάδη, είχε δηλώσει ότι «δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις σε πάρα πολλά πράγματα. Καθαρές κουβέντες». Είχε επαναλάβει ακόμα ότι η Ν.Δ. πρέπει να καλύπτει και το Κέντρο, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να το εκχωρήσουμε στον κ. Τσίπρα», ενώ είχε προσδιορίσει ξανά το ιδεολογικό στίγμα που προκρίνει:

«Δεξιά της Δεξιάς, παρακαλώ, δεν θα πάρω. Χρυσή Αυγή δεν θέλω. Ακρα δεν θέλω. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε αυτές είναι οι αρχές μας γραμμένες στην ιδρυτική μας διακήρυξη, είμαστε το κόμμα του μέτρου και της εθνικής ευθύνης. Είμαστε κόμμα πατριωτικό, δεν είμαστε κόμμα εθνικιστικό. Δε μας αρέσουν οι κραυγές, δεν μας αρέσουν οι λαϊκισμοί».

Η σαμαρική πτέρυγα

Παλιότερα είχε αφήσει ακόμα πιο σαφείς αιχμές κατά της σαμαρικής πτέρυγας, προειδοποιώντας ότι αν η Ν.Δ. «χάσει τον ανοιχτό ευρωπαϊκό της χαρακτήρα» θα περιοριστεί σε ένα «κομματίδιο» των εκλογικών ποσοστών Σαμαρά του Μαΐου του 2012.

Υπενθυμίζουμε και το πρόσφατο ηχηρό «άδειασμα» της Ντόρας Μπακογιάννη στον Αδ. Γεωργιάδη -ο οποίος είχε πει κατηγορηματικά ότι δεν θα αποκαλέσει ποτέ τη Βόρεια Μακεδονία με το νέο της όνομα- και σύσσωμη την εθνικιστική πτέρυγα. Η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ίδια θα την αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία», είχε δείξει στην ηγεσία της Ν.Δ., που ώς τότε απέφευγε να πάρει θέση στο ζήτημα, τον θεσμικό δρόμο του σεβασμού μιας συμφωνίας που πλέον έχει κυρωθεί.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του, από την οποία ρυμουλκείται στη σκληρή ατζέντα της, κορυφαία στελέχη που εκφράζουν την κεντροδεξιά τάση κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μην αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία της.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον και το «άδειασμα» στον Αδ. Γεωργιάδη που, αυτή τη φορά, ήρθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο (Open). Ρωτήθηκε για τον πήχη του 3,5% διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που βάζει ο κ. αντιπρόεδρος και απάντησε ότι «δεν είναι ο πρόεδρος»...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξύπνησε η κεντροδεξιά συνείδηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας