Τη διπλή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας στο Μακεδονικό επιβεβαίωσε καθαρά χθες ο Μάκης Βορίδης και, μέσα από τα λεγόμενά του, που κινήθηκαν στην κατεύθυνση της περιβόητης ομιλίας Σαμαρά κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έγινε και πάλι σαφής η επιδίωξη της εθνικιστικής πτέρυγας να ανατρέψει την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
Αρχικά ο κ. Βορίδης δήλωσε (ρ/σ Νews 247) ότι θα εξακολουθήσει να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία «Σκόπια» -όπως είχε κάνει προ ημερών και ο Αδωνις Γεωργιάδης- και συμπλήρωσε ότι «αυτό όμως δεν έχει σημασία, γιατί σε επίπεδο διμερές, σε επίπεδο διακρατικό, σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων της δικής μας χώρας, έχει αποκτήσει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”».
Κι έπειτα ρωτήθηκε για την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας, για να απαντήσει ότι «η Ν.Δ. έχει υποστηρίξει, είναι η αλήθεια, κατά καιρούς μία τέτοια θέση, όπως αυτή είχε εκφραστεί σε διάφορα επίπεδα. Ομως πάντοτε στο εσωτερικό της Ν.Δ. επίσης ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε η θέση ότι δεν έπρεπε να υπάρξει καθόλου η χρήση της λέξεως “Μακεδονία”» στη σύνθετη ονομασία αυτή και το υποστήριζαν διάφοροι άνθρωποι αυτό που ήταν βουλευτές και πρωθυπουργοί», εννοώντας τον Αντώνη Σαμαρά.
Και η δήλωση αυτή του Μ. Βορίδη ακολουθεί βέβαια την αντίστοιχη του κ. Σαμαρά κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν επιχειρούσε την ανατροπή της κυρίαρχης θέσης του κόμματός του στο Μακεδονικό. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «εγώ υποστήριζα πάντοτε αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992. Οτι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα “Μακεδονία” ούτε παράγωγα ή σύνθετα», για να προσθέσει: «Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα».
Εθνική γραμμή
Βέβαια η θέση την οποία ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει «άλλες απόψεις» και ο κ. Βορίδης ισχυρίζεται ότι μόνο «κατά καιρούς» την υποστήριξε το κόμμα του, δεν είναι άλλη από την εθνική γραμμή που κωδικοποίησαν το 2008 ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη και για την οποία φυσικά ουδέποτε μέχρι σήμερα τέθηκε θέμα αναθεώρησής της στη Ν.Δ.
Οσο και αν ο Αντ. Σαμαράς και η εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ. επιχειρούν τώρα να αναθεωρήσουν την ιστορία προκειμένου να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, είναι γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν έθεσε θέμα για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας ήταν βουλευτής. Και βέβαια όταν έγινε ο ίδιος πρωθυπουργός, επίσημη θέση της κυβέρνησής του, όπως αποτυπωνόταν στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών και την οποία διατύπωσε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (27.9.2014) ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν η σύνθετη ονομασία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας