Στην παραδοχή ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαιρέτως διαπραγματεύτηκαν στο Μακεδονικό σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας.
Επιβεβαίωσε, μάλιστα, και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΕΡΤ ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «προτείνει ή υιοθετήσει» την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια», την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει απορρίψει.
«Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύτηκε τη σύνθετη ονομασία» επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή, αναφερόμενη στη δήλωση αυτή του κ. Κοτζιά και πρόσθεσε πως «εξυπακούεται ότι υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά».
Με αυτά, λοιπόν, ως δεδομένα, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της κλειστής συζήτησης των τομεαρχών, ότι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να απαντήσει στη σχετική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αιτιολογώντας τις τότε διαπραγματευτικές θέσεις της Ν.Δ. και κυρίως επί κυβερνήσεων Καραμανλή - Γκρούεφσκι, με το επιχείρημα ότι «πολλές από τις διαπραγματευτικές επιλογές μας απέβλεπαν στο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς», προσθέτοντας ότι «στο blamegame που υπήρχε, καταδεικνύαμε εμπράκτως με τις προτάσεις μας, που ήταν γνώστες στη διεθνή κοινότητα, ότι δεν μπλοκάραμε εμείς τη διαπραγμάτευση, αλλά ο Γκρούεφσκι».
Και συμπλήρωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία».
«Θλιβερή εικόνα»
Το τελευταίο αυτό επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κοτζιά.
Αφού επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την εικόνα του «θλιβερή» και λέγοντας ότι «κατηγορεί και απειλεί όλους τους προηγούμενους υπουργούς Εξωτερικών», ισχυρίστηκε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δεχτεί «το ένα ή το άλλο όνομα συμβιβασμού», επειδή «ουδείς συμφώνησε οτιδήποτε». Επιχείρημα που δεν αναιρεί βέβαια το γεγονός ότι οι ονομασίες αυτές ήταν υπό συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Και όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977, επί κυβέρνησης Κων. Καραμανλή, κατά την οποία αναγνωρίστηκε η γλώσσα της ΠΓΔΜ ως «μακεδονική», ο κ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε την... ηλικία του, λέγοντας ότι «το '77 δεν ξέρω τι συνέβη, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολλά χρόνια πίσω, ήμουνα πάρα πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη» και θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντίστοιχες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη δολοφονία Λαμπράκη.
Και τελικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος αμφισβητεί ότι αναγνωρίστηκε τότε «μακεδονική» γλώσσα. Ισχυρισμός που, όπως αποδεικνύει ο Δημήτρης Ψαρράς στις διπλανές σελίδες (σελ. 10), δεν ευσταθεί.
«Κόκκινες γραμμές»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη δημόσια ομιλία του στη συνεδρίαση των τομεαρχών, προσέθεσε το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας της ΠΓΔΜ στις «κόκκινες γραμμές» του και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία διεθνή συμφωνία», ενώ έφτασε στο σημείο να την κατηγορήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, για εθνική μειοδοσία!
Ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Κοτζιάς συχνά μοιάζει περισσότερο να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα των γειτόνων μας, παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας» και ότι η κυβέρνηση θέλει «πάση θυσία και όσο γίνεται ταχύτερα μια λύση στο Σκοπιανό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μίλησε για «παλινωδίες Μητσοτάκη», προσθέτοντας ότι «από το “σύνθετη ονομασία erga omnes” της Σόφιας, σήμερα δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομιμοποίηση για συμφωνία και κάνει άθλια επίθεση στο ΥΠΕΞ».
Ενώ το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντά ότι «ο πανικός του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού, που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. κληροδότησαν στη χώρα, γίνεται κάθε μέρα και πιο έκδηλος».
Και καταλήγει αναφέροντας ότι «το μόνο που περιμένουμε να δούμε είναι εάν θα συνεχίσει να υποκρίνεται ότι είναι τάχα υπέρ της λύσης όταν συναντιέται με ξένους αξιωματούχους στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό ακολουθεί, κατά γράμμα, τη γραμμή που του επιβάλλουν οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι, Σαμαράς και Γεωργιάδης».
Τo ΚΙΔΗΣΟ για Μακεδονικό και Μητσοτάκηδες
Ο υιός αναζητά μειοδότες, ενώ είχε κατηγορηθεί ο πατέρας για μειοδοσία
«Κάποτε, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε για εθνική μειοδοσία, για να επικρατήσει η πολιτική που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς με τα αρνητικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Είκοσι έξι χρόνια μετά ο νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σοβαρά πιστεύει ότι η καλύτερη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι η εκ νέου αναζήτηση μειοδοτών;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας