Σημάδια εσωστρέφειας παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία μετά το μπρα ντε φερ της ηγεσίας της με τους καραμανλικούς που αναζωπυρώθηκε με οξύ τρόπο έπειτα από τη διαρροή της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Πρόταση που, σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. – επικαλούμενος την «ανανέωση», να θέσει σε αποστρατεία τα ιστορικά στελέχη της παράταξης, με πρώτους τους πρώην αρχηγούς, τα οποία από μερίδα των συνεργατών του θεωρούνται «βαρίδια».
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη πράξη της στρατηγικής αυτής ήταν ο αποκλεισμός της Ντόρας Μπακογιάννη από ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, προβάλλοντας ως λόγο την καταπολέμηση της οικογενειοκρατίας. Κάτι που από πολιτικούς φίλους της κ. Μπακογιάννη θεωρούνταν πρόσχημα.
Μέσω της διαρροής ο κ. Μητσοτάκης ζύγισε τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν και τελικά υποχρεώθηκε σε υποχώρηση. Κι ενώ μετά την υποχώρηση αυτή μοιάζει να υπάρχει εσωτερική νηνεμία, η σκόνη από την αναστάτωση που προκλήθηκε δεν φαίνεται να έχει καθίσει και η νηνεμία όλα δείχνουν ότι είναι επιφανειακή.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Σάββα Τσιτουρίδη, υπουργού επί κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, εναντίον του βουλευτή Σερρών Κ. Καραμανλή του Αχιλλέα, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου ότι «είναι η πρώτη φορά ίσως στη Μεταπολίτευση που η Νέα Δημοκρατία λέει πολύ σοβαρά και πολύ λίγα πράγματα».
Φράση που στα αυτιά μερίδας των καραμανλικών ηχεί ως δήλωση νομιμοφροσύνης προς τον Κυρ. Μητσοτάκη που αφήνει αιχμές και για την κυβέρνηση Καραμανλή. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσιτουρίδης δήλωνε ότι «κάποιος πρέπει να προστατεύσει τον κ. Κ. Α. Καραμανλή», λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις του «βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του».
Επίθεση στη «Δημοκρατία»
Μάλιστα η αντιπαράθεση αυτή περιλαμβανόταν και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Απέραντο φρενοκομείο η Ν.Δ.» της σκληρής δεξιάς εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία κρατάει πολεμική στάση απέναντι στην ηγεσία του κόμματος.
Και η ηγεσία δεν μπορεί να κρύψει τη δυσφορία της, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη να φτάσει να της επιτεθεί, κατηγορώντας την πως «διατείνεται ότι υποστηρίζει την παράταξη», αλλά «δεν είναι τίποτε άλλο από τον δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα τα πυρά τους στην ηγεσία της Ν.Δ. στρέφουν (ΕΡΤ 3) η Κατερίνα Παπακώστα και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Η κ. Παπακώστα, ανακοινώνοντας τη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού (ΝΕΟ), δήλωσε ότι εάν επέστρεφε στη Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις θέσεις της σημερινής ηγετικής ομάδας, ενώ ο κ. Αντώναρος, ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του ιδρυτή της Κων. Καραμανλή, ούτε «στις απαιτήσεις της δοκιμαζόμενης κοινωνίας».
Διαγραφέντες και οι δύο για χάρη του Αδωνη Γεωργιάδη, φαίνονται απελευθερωμένοι να διατυπώνουν τις απόψεις τους, εκφράζοντας και κάποιους εντός του κόμματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας