Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σάρκα και οστά έλαβε το Σαββατοκύριακο στο ιδρυτικό συνέδριό του ο νέος πολυκομματικός φορέας της Κεντροαριστεράς | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κίνημα Αλλαγής: Αυτόνομη πορεία με στόχο την τρίτη εντολή

Και εγένετο Κίνημα Αλλαγής. Ο νέος ομοσπονδιακός φορέας που θα στεγάσει τα κόμματα και τις κινήσεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι πλέον γεγονός και με τη σφραγίδα του ιδρυτικού συνεδρίου. Επί ένα διήμερο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε ενωτικό κλίμα αλλά χωρίς να λείπουν και οι αιχμές, αποσαφηνίστηκαν και επικυρώθηκαν το πρόγραμμα, η πολιτική φυσιογνωμία, η στρατηγική, το καταστατικό και τα οργανωτικά, ενώ το σχήμα απέκτησε και το νέο του σύμβολο, το ρόδο του Κινήματος Αλλαγής.

Με τη δημόσια δέσμευση όλων των κορυφαίων παραγόντων για πολιτική ενότητα και εξωστρεφή δράση, η επόμενη ημέρα για τον χώρο περιλαμβάνει σκληρή δουλειά, με στόχο την κατάκτηση στις εκλογές μιας από τις τρεις εντολές, ώστε το Κίνημα Αλλαγής να καταστεί ρυθμιστής των εξελίξεων από πρωταγωνιστική θέση.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πάντως, παρά τα επίμονα φλερτ και τα ανοιχτά προσκλητήρια μετεκλογικής συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., η κατεύθυνση για τον ενιαίο φορέα της δημοκρατικής παράταξης δεν αλλάζει. Οπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε η Φώφη Γεννηματά στη λογική της αυτόνομης ύπαρξης της Κεντροαριστεράς και των ίσων αποστάσεων, το Κίνημα Αλλαγής προχωρά μπροστά με αυτόνομο λόγο, χωρίς να εγκλωβίζεται σε διχαστικά μέτωπα.

Και διευκρίνισε ότι στοχεύει σε ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης, προοδευτικού προσανατολισμού, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ., τους οποίους ευθέως ρώτησε αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας.

Η απόφαση αυτή, με την οποία έδειξε να συμφωνεί η μεγάλη πλειονότητα του συνεδρίου, αλλά και η αρνητική απάντηση στα ευγενικά κελεύσματα περί συμμαχιών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση έγινε απολύτως ευκρινείς στη δευτερολογία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν σημείωσε: «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. φάνηκαν να διαγκωνίζονται στην ανάγκη για συνεργασίες. Αλλά δεν τα κατάφεραν, δεν έπεισαν.

Οψιμα βέβαια, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες. Αλλά οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα 8 χρόνια μέσα στην κρίση. Αλλαξαν μυαλά τώρα; Με την ακραία πόλωση και τον διχασμό βάζουν σε κίνδυνο και πάλι την εθνική προσπάθεια. Η στροφή τους είναι εικονική. Μόνο η καρέκλα για τους μεν και τα κουκιά για τούς δε τους ενδιαφέρουν».

Συμπληρώνοντας, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η ενιαία Κεντροαριστερά βαδίζει στη δική της λεωφόρο, «έχουμε τον δικό μας γαλαξία», είπε, «και ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλουμε τη συνεννόηση, στο πλαίσιο της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας».

Μάλιστα, φανερώνοντας την εκτίμησή της ότι οι κάλπες των βουλευτικών πλησιάζουν, έθεσε το Κίνημα σε εκλογική ετοιμότητα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. «αγκομαχεί κάτω από το βάρος των προβλημάτων και των εσωτερικών της αντιθέσεων». Σήμανε, δε, στο ίδιο πνεύμα, γενικό προσκλητήριο «στα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων» από αυτή την κυβέρνηση, προτρέποντάς τους να εμπιστευθούν τη «σύγχρονη» Κεντροαριστερά.

Αναφερόμενη, τέλος, στο εσωτερικό του σχήματος και την άσχημη εικόνα που εξέπεμψαν οι διαφωνίες στη διαδρομή προς το συνέδριο (που όμως έδωσε την αίσθηση συνδιάσκεψης) θέλησε να είναι αυτοκριτική και να συμβιβάσει τις αντικρουόμενες απόψεις, επισημαίνοντας ότι «προχωράμε μαζί μπροστά» και «όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους».

Συγκεκριμένα, εξειδίκευσε τα επόμενα οργανωτικά βήματα, επισημαίνοντας ότι αμέσως μετά θα υπάρξει ανάδειξη του νέου γραμματέα και του ενιαίου πολιτικού κέντρου, με το Πολιτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία, ορισμός ενιαίου γραφείου και εκπροσώπου Τύπου και πιο λειτουργική ενοποίηση των Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Κεντρική Επιτροπή,θα επεξεργαστεί σε ειδική συνεδρίασή της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Προοδευτικές συγκλίσεις ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό

Τη στρατηγική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα έρθει σε αντιπαράθεση με το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα έθεσε ενώπιον του συνεδρίου ο Γιάννης Δραγασάκης. Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα τρία κυρίαρχα σχέδια που συγκρούονται στην Ευρώπη, «το πρώτο, που λέει να μείνουν όλα ίδια, σαν να μην υπήρξε κρίση, το δεύτερο, του ακροδεξιού λαϊκισμού, που βασίζεται σε ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις, και το τρίτο σχέδιο για μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων», για το οποίο παρατήρησε με ικανοποίηση ότι «η κ. Γεννηματά κατέθεσε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες». Και, στη βάση αυτή, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε την Κεντροαριστερά να απαντήσει αν επιθυμεί να ανοίξουν πεδία συνεννόησης με την Αριστερά που θα οδηγούσαν σε προοδευτικές συγκλίσεις.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ

Οχι «λίγο μαζί και λίγο χώρια»

«Ενιαία φωνή παντού», ενιαία λειτουργία και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Γιώργος Καμίνης, καυτηριάζοντας την αντίληψη «λίγο μαζί και λίγο χώρια», που, όπως προέβλεψε, αν επικρατήσει, θα το πληρώσει ο χώρος στην κάλπη».

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Χρήσιμοι ισχυροί

Στο δίλημμα της συγκυβέρνησης εστίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής οφείλει το βράδυ των εκλογών να είναι ο «χρήσιμος ισχυρός» παράγοντας στο πολιτικό σκηνικό, διαψεύδοντας όλους όσοι το θέλουν χρήσιμο αλλά αδύναμο. «Εάν θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσουμε, ας μας τιμήσουν με την ψήφο τους και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο αυτό με καθαρή προγραμματική συμφωνία και ιεραρχημένες προοδευτικές προτεραιότητες», διευκρίνισε. Αναφερόμενος στα εσωτερικά της παράταξης, ο ευρωβουλευτής στηλίτευσε τον διορισμό των συνέδρων και των οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι στέλνει λανθασμένα μηνύματα και κατέληξε δηλώνοντας ότι δεν βοηθάει ούτε ο ηγεμονισμός ούτε η Βαβυλωνία.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οχι σε μονομερείς συνεργασίες

Με τη διαπίστωση ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. φέρνουν έναν νέο εθνικό διχασμό με μοναδικό κριτήριο τα μικροκομματικά τους οφέλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάχθηκε κατά των μονομερών συνεργασιών είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ήταν ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με τον εθνικολαϊκισμό «και έχει φτάσει στο σημείο να συγκυβερνά τρία χρόνια με τον Ελληνα Λεπέν», ενώ για τη Ν.Δ. σχολίασε ότι συνιστά μια «βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής Δεξιάς, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Εικόνα από το μέλλον

«Το νέο κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος, πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον». Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα για το πώς φαντάζεται το ενωτικό εγχείρημα ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην ανάγκη ανανέωσης απέναντι σε ένα κόμμα «άθροισμα φιλοδοξιών».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις, προειδοποίησε ωστόσο ότι για να τα καταφέρει, πρέπει να αλλάξει και το ίδιο τις κακές νοοτροπίες των περασμένων ετών και τα στελέχη του να είναι αυστηρά με τα λάθη τους.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Να μη μετατραπούμε σε συμπλήρωμα της Ν.Δ.

Αρνητικός σε τυχόν συνεργασία με τη Ν.Δ. εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, καλώντας το Κίνημα Αλλαγής να αποφασίσει σύντομα πού τοποθετείται στρατηγικά, στο προοδευτικό ή στο συντηρητικό ρεύμα, κι αν συμπορεύεται με τη Δεξιά ή με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για την υπόθεση Novartis, όπου ευθέως μίλησε για σκάνδαλο με «αντικειμενική υπόσταση» που δεν είναι σκευωρία.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Συντήρηση ή αλήθεια;

Μεταξύ δύο δρόμων καλείται να επιλέξει ο χώρος της Κεντροαριστεράς αν θέλει να έχει προοπτική, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου: «Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της συντήρησης και της διαχείρισης της εξουσίας ή θα χαράξουμε, με όπλο μας την αλήθεια, έναν νέο δρόμο που θα αξίζει σε όλους τους Ελληνες;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στους συνέδρους. Συνεχίζοντας στο ίδιο ρητορικό σχήμα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το διακύβευμα για τους πολίτες είναι ανάμεσα σε μια κυβέρνηση-εκκαθαριστή των υποχρεώσεων προς τρίτους και μιας κυβέρνησης «που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρόταση για αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Με μια πρόταση για μετεκλογική συνεργασία μεταξύ της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, έχοντας ως πεδίο σύγκλισης τη δημιουργία μετώπου ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στο ΣΕΦ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεξηγώντας το κύριο σημείο για μια τέτοια συμπόρευση, σημείωσε ότι «αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η υπεράσπιση των θεσμικών αρμών της δημοκρατίας», κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «τριετή λαίλαπα» των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. που έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, «καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η ίδια η ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος». Ο αρχηγός της Ν.Δ. εντόπισε κι άλλα «πολλά σημεία» που, όπως είπε, θα άξιζε μια συνάντηση των δύο πολιτικών χώρων, φέρνοντας ως παράδειγμα την προστασία των θεσμών, τα μεγάλα εθνικά θέματα, την ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου και φυσικά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε γραμμή Μητσοτάκη

Αποκλίνοντας εμφανώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εισηγήθηκε, όπως είχε πράξει μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ., μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας με τη σειρά του δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί με επίκεντρο την υπόθεση Novartis. «Είναι άλλο το έχουμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τον συντηρητικό χώρο και άλλο αντικρούω και αντιπαλεύω τους σχεδιαστές και εκτελεστές μιας σκευωρίας κατά αντιπάλων και κατά των θεσμών που εξελίσσεται σε φάρσα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και έθεσε ως πρώτιστο στόχο για την προοδευτική παράταξη «τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» για να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, ζήτησε εκλογές το ταχύτερο δυνατό, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον, ενώ αμφισβήτησε την τακτική για ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που έχει επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής.

Ρόδο μου κόκκινο... και πράσινο και λίγο μπλε

Πλην εξαιρέσεων, οι περισσότεροι ομιλητές τοποθετήθηκαν στον άξονα της αυτόνομης πορείας του χώρου και του διμέτωπου αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες, όλες οι προτάσεις εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία, ενώ ζητήματα που σχετίζονται με τα όρια θητειών και την ποσόστωση των φύλων στα όργανα και τα ψηφοδέλτια πρόκειται να διευκρινιστούν το προσεχές διάστημα. Στη λήξη του συνεδρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου εμβλήματος, ενός τρίχρωμου «ρόδου» όπου κυριαρχούν το κόκκινο και το πράσινο, το «ρόδο» της ελπίδας, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, με αναφορές στις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το ρόδο του Κινήματος Αλλαγής για το οποίο εργάστηκαν αρμονικά τα επικοινωνιακά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ επιχειρεί να σηματοδοτήσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης, ενώ το μπλε πέταλο παραπέμπει στα ελληνικά χρώματα και την εθνική συνεννόηση.

! Αρκετά αιχμηρός για το νέο κόμμα ήταν στην παρέμβασή του ο Στέφανος Ξεκαλάκης, δηλώνοντας ότι «η χώρα και οι προοδευτικοί πολίτες έχουν ανάγκη από ένα κίνημα προοδευτικής πολιτικής κι όχι από έναν φορέα συναλλαγής». Στις φωνές αμφισβήτησης συγκαταλέγεται ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδειγμα προς αποφυγή» όσα συνέβησαν με τον διορισμό των συνέδρων και των οργάνων, ενώ ζήτησε ένα «πραγματικό» συνέδριο ΠΑΣΟΚ «για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας». «Θέλουμε ένα Κίνημα Αλλαγής που θα είναι ένα αυθεντικό λαϊκό και πατριωτικό κίνημα», τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κίνημα Αλλαγής: Αυτόνομη πορεία με στόχο την τρίτη εντολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας